Hoofdstraat 21, Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving onderdeel 2: (Hoofdstraat 21: park en Hoofdstraat 20: hertenkamp) PARKAANLEG.

Park in landschappelijke stijl aangelegd in de trant van, of door J.D. Zocher jr. Het zuidwestelijke deel van het park wordt gekenmerkt door een vrij open heuvelachtig landschap met slingervijver, boomgroepen en solitairen, het wordt omzoomd door parkbos. Het houtgewas is voor een groot deel nog uit de tijd van de aanleg en bestaat uit rode en groene beuk, eik, en, in mindere mate, es, linde en kastanje. In het noordoostelijke deel van het park wordt het beeld bepaald door parkbos: loofbos (beuk, eik) in het centrale deel, overgaand in naaldbos in het meer noordelijk gelegen deel. Het park is gecomponeerd rond een centraal in het zuidwestelijke deel opgeworpen heuvel, waarvoor een slingervijver werd aangelegd. Op deze heuvel stond oorspronkelijk het huis Beerschoten-Willinkshof, tegenwoordig staat er een classicistisch tempeltje. Er zijn vanaf dit punt zichtassen richting hertenkamp (zuidwesten), over de voor de heuvel gelegen slingervijver in zuidoostelijke en westelijke richting en richting het noordoostelijk gelegen koetshuis. De onverharde slingerpaden die vanaf de zuidelijke en westelijke hoek (Hoofdstraat) van het terrein rond voornoemde heuvel in noordoostelijke richting lopen bieden mooie doorzichten naar de tempel en de vijver. Ten noordoosten van de heuvel komen de paden bij elkaar, om ter hoogte van een niervormig vijvertje weer te splitsen en enigszins slingerend door het parkbos bij de Arnhemse Bovenweg uit te komen. Het zuidelijke pad voert via een platte brug met gebogen bakstenen keermuren en eenvoudige ijzeren brugleuningen over de vijver, de vijver loopt voorbij de brug als smalle sloot verder het park in. De in het zuidoosten gelegen hockeyvelden zijn als zodanig voor de bescherming van ondergeschikt belang, maar de openheid van het terrein is belangrijk voor de contrastwerking met de gebogen lijn van de boszoom. Aan de zijde van de spoorbaan bevindt zich een Wilhelminaboom met bijbehorend hekwerk. Aan de overzijde van de Hoofdstraat ligt een bij de aanleg behorende hertenkamp, welke net als het park is opengesteld voor publiek. Het is een licht glooiend terrein met een centraal gelegen slingervijver. De oorspronkelijke rustieke omrastering is vervangen door een moderne afzetting, het oorspronkelijke Zwitserse hertenhuis is eveneens vervangen door een modernere variant. In aanleg vormt het terrein nog steeds een visuele eenheid met de parkaanleg rond het voormalig huis aan de overzijde van de straat.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere landschapsarchitectonische waarde van het ontwerp;

- vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis;

- vanwege de ensemblewaarde met de tegenover liggende hertenkamp;

- als onderdeel van de Stichtse Lustwarande.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522618
Complexnaam
Beerschoten-Willinkshof
Provincie
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met KOEPEL (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), HEKPIJLERS (3), BRUG (4), KOETSHUIS annex DIENSTWONING (5).

Ten noordwesten van Driebergen-Rijsenburg ligt de voormalige buitenplaats Beerschoten-Willinkshof. Huis en park bestonden reeds vòòr 1847 (topografische militaire kaart 1847-1848). Het park vertoont grote stilistische overeenkomsten met het werk van J. D. Zocher jr. en wordt door Van Luttervelt aan deze landschapsarchitect toegeschreven. Tussen 1849 en 1869 werd de overtuin ingericht als hertenkamp. De aanleg is nog in zijn totaliteit aanwezig, maar de oorspronkelijke rustieke omrastering en het Zwitserse hertenhuis zijn vervangen door modernere varianten. Het park functioneert nog steeds als hertenkamp. Op de centraal gelegen heuvel in het zuidoostelijke deel van het eigenlijke park stond oorspronkelijk het huis Beerschoten-Willinkshof. Op verzoek van de laatste particuliere eigenaar, dhr. Willink, die zijn bezit in 1887 legateerde aan de gemeente Driebergen-Rijsenburg, werd het huis na de overdracht gesloopt en werden het park en de bijbehorende hertenkamp opengesteld voor publiek. Ter nagedachtenis aan dhr. Willink werd in 1889 op de plek van het voormalig huis een koepel gebouwd naar een ontwerp van C.B. Posthumus Meyjes.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. In het noordwesten wordt het terrein begrensd door de spoorlijn Utrecht-Arnhem, in het noordoosten door de Arnhemse Bovenweg, in het zuidoosten loopt de grens gelijk aan die van het kadastrale perceel, ten zuidwesten wordt het terrein begrensd door de Hoofdstraat. Het bij het complex behorende overpark (Hoofdstraat 20) wordt ten westen begrensd door het terrein behorend bij het koetshuis van Rose-Villa (scheiding gemarkeerd door een sloot), ten zuiden door het terrein behorend bij villa De Reehorst, ten oosten door de oprijlaan naar De Reehorst en ten noorden door de Hoofdstraat.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS BEERSCHOTEN-WILLINKSHOF is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de gaafheid;

- vanwege de ensemblewaarde;

- vanwege de bijzondere landschapsarchitectonische waarde van het ontwerp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdstraat 21 3971 KA Driebergen-Rijsenburg BY Ja
Hoofdstraat 20 3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1846 Driebergen-Rijsenburg
A 1892 Driebergen-Rijsenburg
A 1891 Driebergen-Rijsenburg
A 1835 Driebergen-Rijsenburg
A 2049 Driebergen-Rijsenburg
A 1778 Driebergen-Rijsenburg
A 532 Driebergen-Rijsenburg
A 2048 Driebergen-Rijsenburg
A 1779 Driebergen-Rijsenburg
A 2047 Driebergen-Rijsenburg
A 2046 Driebergen-Rijsenburg
A 1973 Driebergen-Rijsenburg
A 1974 Driebergen-Rijsenburg
A 1990 Driebergen-Rijsenburg
A 1637 Driebergen-Rijsenburg
A 1971 Driebergen-Rijsenburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1820 1870 vervaardiging
Naar boven