Omschrijving

Eenvoudige SCHUUR zonder zijwanden, opgebouwd uit ankerbalkgebinten op korte stijlen. De schilden van het zadeldak zijn belegd met rode Hollandse pannen en bezitten witgeschilderde windveren.

Waardering

SCHUUR (complexonderdeel B)

-Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur bij een Winterswijkse boerderij, met een voor de streek typische hoofdvorm.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex dat vanwege de verschijningsvorm hoge ensemblewaarden heeft met de andere complexonderdelen.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat een belangrijke uiting is van de ontwikkeling van de agrarische, economische en sociale geschiedenis.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523441
Complexnaam
Hesselink
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX gesitueerd in het buurtschap Ratum in het oosten van de gemeente Winterswijk. De omgeving ter plaatse kenmerkt zich als het typische Achterhoekse `coulisenlandschap' en bezit lange met loofbomen beplante lanen en weilanden afgewisseld met bospercelen. De boerenplaats draagt de naam `Hesselink' en is sinds de 17e eeuw in bezit van scholteboeren geweest. De scholteboerencultuur is bepalend geweest voor het aanzien van het landschap in het Winterswijkse buitengebied vanaf de middeleeuwen tot aan het begin van de twintigste eeuw. De scholten bezaten grote hallehuisboerderijen die na 1850 veelal een imposant, blokvormig voorhuis kregen met een voorname uitstraling. De detaillering werd ontleend aan stedelijke woonhuizen en adellijke landhuizen. Ook de boerderij aan de Hesselinkweg was oorspronkelijk van het type hallehuis, met een houten topgevel en een nevenhuis. Het hallehuis werd waarschijnlijk gebouwd omstreeks 1852. In 1887 werd een nevenschuur aangebouwd. Volgens een vergunningsaanvraag in het bouwarchief van de gemeente Winterswijk, werd in 1909 het hoofdhuis vanaf de tweede bouwlaag opgetrokken tot blokvormig voorhuis, waardoor een T-boerderij ontstond. De nevenschuur behield het oorspronkelijke uiterlijk. De verbouwing werd uitgevoerd door de aannemer B.W. Knuivers te Ratum. De boerderij bevindt zich nog grotendeels in oorspronkelijke staat.

Complexomschrijving

Het volledig vrij in het landshap gelegen BOERDERIJCOMPLEX wordt ontsloten vanaf de Ratumseweg door een lange laan, de huidige Hesselinkweg. Het erf bestaat thans uit een T-BOERDERIJ (complexonderdeel A) met aan de rechter zijgevel een iets terugliggende nevenschuur van het hallehuistype. Op het erf bevinden zich voorts twee oudere SCHUREN (complexonderdeel B en C) en een drietal meer recente schuren, die buiten de bescherming vallen. Van de oorspronkelijke erfaanleg resteren nog fragmenten van het smeedijzeren hekwerk dat de tuin om de boerderij oorspronkelijk omgaf en een waterput links van het voorhuis. Deze waterput heeft een met Bentheimer zandsteen beklede schacht, maar de bovenbouw is niet meer oorspronkelijk. De tuin om het voorhuis bezit deels oude beplanting met hagen en bomen. De bestrating van het erf achter de boerderij is niet oorspronkelijk.

Waardering

SCHOLTEBOERDERIJCOMPLEX `Hesselink' in het buurtschap Ratum.

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een historisch gegroeide scholteboerderij met een rond 1900 vergroot voorhuis, enkele oudere schoppen en enkele overblijfselen van het oorspronkelijke erf zoals een waterput en een hekwerk. Het complex valt op door de bijzondere vormgeving van het hoofdgebouw en de voor de streek typische bijgebouwen die samen een fraai boerenerf vormen.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in het landschap van Ratum. Het complex speelt vanwege de samenhang tussen de complexonderdelen, de imposante grootte, de bijzondere gevel van het voorhuis en het ontbreken van andere bebouwing een beeldbepalende rol in verscheidene zichtassen vanaf onder andere de Hesselinkweg en de Ratumseweg.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex in de agrarische en sociaal-economische geschiedenis van Nederland. Het complex geeft een goed beeld van de behuizing van een belangrijke boerenfamilie rond de eeuwwisseling.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hesselinkweg 2 7106 CM Winterswijk Ratum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 5264 Winterswijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1909 1909 vervaardiging
Naar boven