Boeyink, Winterswijk Ratum

Omschrijving onderdeel C

Grote vrijstaande dubbele SCHUUR opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, in baksteen en hout. De afzonderlijke schuren worden afgedekt door een zadeldak, belegd met rode pannen.

Waardering

SCHUUR (complexonderdeel C).

-Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een dubbele schuur op een boerenerf. De dubbele schuur volgt een type dat karakteristiek is voor de streek en zich kenmerkt door het hoge zadeldak met laag doorgetrokken schilden en de beschoten topgevel.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex, de dubbele schuur heeft hoge ensemblewaarden met de overige complexonderdelen en heeft door ligging en hoofdvorm mede een beeldbepalende rol in het aanzien van het complex vanaf de Ratumseweg.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van de dubbele schuur als onderdeel van de scholteboerderij in de agrarische, economische en sociale geschiedenis.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523446
Complexnaam
Boeyink
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX `Boeyink' gelegen aan de Ratumseweg in het buurtschap Ratum. Het erf is reeds generaties lang in het bezit van de familie Boeijenk en was oorspronkelijk, evenals de meeste andere scholtegoederen horig aan het stift te Vreden in Duitsland. De sluitsteen in de achtergevel van de boerderij draagt de initialen `JHB/JHH' en de datum `1891'.

Na 1850 verschijnen in het Winterswijkse buitengebied grote voorhuizen bij de scholteboerderijen, met een aan stedelijke woonhuizen ontleende detaillering. De boerderij Boeyink is hier een voorbeeld van en het vertegenwoordigt een sober en voornaam type dat aan het einde van de 19e eeuws type meer voorkomt. Het voorhuis is aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd. De boerderij is nog altijd als agrarisch bedrijf in gebruik en is grotendeels in oorspronkelijke staat. De tegen de rechter zijgevel van de boerderij aangebouwde nevenschuur valt buiten de bescherming.

Complexomschrijving

Binnen de complexbescherming worden opgenomen een T-BOERDERIJ (complexonderdeel A), een vrijstaande KORENSPIEKER (complexonderdeel B) van vroegere datum en een op het achtererf gelegen, deels in hout opgetrokken SCHUUR (complexonderdeel C), die eveneens van vroegere datum dateert. Het erf ligt op enige afstand van de doorgaande Ratumseweg en wordt vanaf deze weg ontsloten door een smalle toegangsweg met laanbeplanting. De T-boerderij is min of meer parallel aan de weg gelegen en bezit een groot, blokvormig voorhuis voor een langgerekt achterhuis en een iets terugliggende, aangebouwde nevenschuur, die buiten de bescherming valt. De vrijstaande korenspieker is met de nokrichting dwars op het voorhuis van de boerderij gesitueerd. Achter op het erf staat de grote vrijstaande schuur (`schoppe') en voorts bevindt zich op het erf een recente schuur die buiten de bescherming valt. Een deel van de tuin wordt omgeven door een smeedijzeren HEKWERK. Het erf ligt ingebed in de voor dit buurtschap kenmerkende bospercelen.

Waardering

COMPLEX SCHOLTEBOERDERIJ `Boeyink'

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex, bestaande uit een T-boerderij met nevenschuur, korenspieker en schuur met zeldzaamheidswaarde. Het complex valt op door de aanwezigheid van deze verschillende onderdelen op het erf, waardoor het een goed en grotendeels gaaf voorbeeld van een boerenerf vormt.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarden die de verschillende complexonderdelen onderling bezitten en de hoofdvorm van het hele complex, dat beeldbepalend is aan de Ratumseweg.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het geheel als scholteboerderij in de agrarische, economische en sociale geschiedenis. Op het erf bevindt zich voorts een korenspieker, die een bijzonder voorbeeld is in de typologische ontwikkeling van agrarische gebouwen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ratumseweg 31 7106 CH Winterswijk Ratum Ja
Ratumseweg 33 7106 CH Winterswijk Ratum
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 3864 Winterswijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1837 1850 vervaardiging
Naar boven