Leessink, Winterswijk Ratum

Omschrijving onderdeel B SCHUUR op rechthoekig grondplan, opgebouwd uit een constructie van ankerbalkgebinten. De gevels zijn beschoten. De beschoten topgevel heeft een overstek. Het laag doorgetrokken zadeldak is belegd met rode Hollandse pannen en langs de dakrand lopen witgeschilderde windveren. In de VOORGEVEL bevindt zich in het midden een dubbele deur en links hiervan een kleinere deur.

Waardering

SCHUUR (complexonderdeel B)

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een houten schuur op een boerenerf. De schuur vertegenwoordigt een veel toegepast type in Oost-Gelderland, met beschoten topgevel met overstek en laag doorgetrokken zadeldak.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, dat verder nog bestaat uit een boerderij en dat een grote beeldbepalende rol speelt in het landschap.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat verbonden is met de sociaal-economische en agrarische ontwikkeling van Winterswijk en daarmee een representatief onderdeel van het landelijke leven in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523449
Complexnaam
Leesink
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding BOERDERIJ `Leessink' gebouwd omstreeks 1900 en gelegen aan de Ratumseweg in het buurtschap Ratum, ten oosten van de stad Winterswijk. De omgeving ter plaatse kenmerkt zich als het typische Winterswijkse `coulissenlandschap' en bestaat uit een afwisseling van weilanden, met bomen beplante lanen en bospercelen.

Gevelstenen in de achtergevel van de boerderij geven de datum 1857 en initialen verwijzend naar de families Roerdink en Hesselink, twee bekende scholtefamilies. De boerderijen van deze klasse van grootgrondbezitters zijn herkenbaar aan hun grootte, de voorname uitstraling van de gevels en het vaak rijk uitgevoerde interieur. Vermoedelijk heeft de huidige boerderij een oudere boerderij op dezelfde plaats vervangen. De achter op het erf gelegen houten schuur, is waarschijnlijk een overblijfsel van dit oudere complex. Ten tijde van de bouw van de nieuwe boerderij was de bouwplaats in bezit van de familie Boeijink.

De boerderij is van het type hallehuis en valt op door de grootte en de opvallende voorgevel die rijk is gedetailleerd met pleisterwerk en siermetselwerk. Bijzonder is dat ook de voorgevel van het nevenhuis die de functie van varkensschuur bezat, door een dergelijke detaillering gekenmerkt wordt.

De boerderij bevindt zich nog in belangrijke mate in oorspronkelijke staat. In 1939 is in het achterhuis een bijkeuken gebouwd, ten behoeve waarvan een gedeelte van de paardenstal werd opgeofferd. In dat jaar zijn ook de varkenshokken verbouwd. Het complex is ten tijde van de aanwijzing niet als boerenbedrijf in gebruik.

Complexomschrijving

Het COMPLEX bestaat uit een BOERDERIJ uit omstreeks 1900, met een aan de linker zijgevel aangebouwde en terugliggende varkensschuur (complexonderdeel A). De boerderij is met de voorgevel naar de Ratumseweg gericht. Het op enige afstand van de weg gelegen erf wordt ontsloten door een toegangslaan tussen de weilanden. Achter op het erf bevindt zich een vermoedelijk oudere, houten SCHUUR (complexonderdeel B) van een in de streek traditioneel type.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX uit omstreeks 1900 met een vermoedelijk oudere, houten SCHUUR in het buurtschap Ratum.

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een boerderij van een scholtefamilie, die omstreeks 1900 werd gebouwd. De boerderij is in hoofdvorm goed bewaard gebleven en valt op door de grootte en de bijzondere uitvoering van de gevel. Samen met de op het achtererf gelegen schuur bezit de boerderij hoge ensemblewaarden.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het historisch gegroeide landschap in het buurtschap Ratum. Het complex is beeldbepalend aan de Ratumseweg door de grootte, de bijzondere gevelbehandeling en de prominente ligging op enige afstand van de weg.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van de boerderij als scholteboerderij, die is verbonden met de sociaal-economische en agrarische ontwikkeling van Winterswijk en daarmee een representatief onderdeel van het landelijke leven in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ratumseweg 42 7106 CH Winterswijk Ratum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 4286 Winterswijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Naar boven