woning met poort, Heilig Landstichting

Complexonderdeel 19

Inleiding

Deze WONING met aangebouwde POORT is omstreeks 1923 gebouwd in opdracht van de Heilig-Land-Stichting als entree tot het eigen terrein (thans particulier bezit), waarschijnlijk naar ontwerp van J. Stuyt in samenwerking met P. Gerrits (mozaïek). Het bouwwerk wordt gekenmerkt door een blokvormige bouwmassa, wit gesausde gevels en platte daken teneinde een oosterse sfeer op te roepen. Het vrijstaande pand bevindt zich op de grens van het dorp en het religieuze complex van de Heilig-Land-Stichting, en is gesitueerd aan de zuidzijde van de Profetenlaan. De gemetselde poort is haaks over deze weg heen gebouwd.

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderde WONING van twee bouwlagen en plat dak op rechthoekig grondplan en een flankerende POORT van twee bouwlagen op rechthoekig grondplan. De poort is tegen de noordwestelijke hoek van het woonhuis en over de Profetenlaan gebouwd. De wit gesauste gevels zijn in halfsteensverband gemetseld en voorzien van een grijs geschilderde plint. Alle vensteropeningen worden recht afgesloten (steense strekken en lekdorpels van tegelstenen). De vensters in de tweede bouwlaag zijn iets minder hoog dan die in de eerste bouwlaag. De hoofd- en zij-ingang worden boogvormig afgesloten. Het platte dak wordt afgesloten door een eenvoudige houten daklijst.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL aan de straatzijde heeft nabij de aansluiting met de poort een ingang: deur met zinken bekleding en kijkraampje, latei en spitsboogvormig afgesloten bovenlicht met glas-in-lood. De verdieping bezit boven de ingang een rechthoekig venster waarin een negenruits schuifraam met de indeling 3(2+1) en een weldorpel. De op de rechter hoek aansluitende poort heeft in het midden een brede spitsboogvormig afgesloten opening. Links en rechts hiervan zijn bergingen ondergebracht die bereikbaar zijn via deuren in de smalle zijden. De voorzijde van de poort aan de noordwest-zijde heeft ter hoogte van de verdiepingsvloer aan weerszijden van de doorgang een kunststenen bord, het linker met het opschrift: "WANT HET LAND ZAL VAN / HIERUIT VERVULD WORDEN / MET KENNIS VAN GOD" en het rechter met het opschrift: "GELIJK DE BODEM DER ZEE / MET DE WATEREN DIE DEZEN / BODEM BEDEKKEN - ISAIAS". Recht boven de doorgang bevindt zich een groot rechthoekig veld waarin een polychrome mozaïekvoorstelling van Maria met Christuskind in haar linker arm, beide met goudkleurige nimbus. Het Christuskind toont een opengeslagen boek met het opschrift: "IK BEN DE WEG / DE WAARHEID / EN HET LEVEN". Links en rechts van Maria's hoofd zijn in de bruine achtergrond korte teksten opgenomen, respectievelijk: "SEDES SAPIENTIAE" en "ZETEL DER WIJSHEID". Aan weerszijden van het mozaïek bevinden zich twee verticale sleuven boven de eerder genoemde tekstborden. De achterzijde van de poort heeft uiterst links en rechts onder de dakrand een enkelruits draairaam.

De regelmatig ingedeelde LINKER ZIJGEVEL van het woonhuis (zuidoost-zijde) is zes vensterassen breed. Zowel de eerste als de tweede bouwlaag bezit zes negenruits schuiframen van hetzelfde type als in de voorgevel.

De onregelmatig ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL (noordwest-zijde) heeft in de eerste bouwlaag van links naar rechts een breed driedelig kozijn met een vierruits raam tussen twee enkelruits ramen, een rondboogvormig afgesloten ingang waarin een dito opgeklampte deur van kraaldelen en twee negenruits schuiframen van het eerder omschreven type. De tweede bouwlaag heeft van links naar rechts een zesruits schuifraam met de indeling 3(1+1), een trappenhuisvenster bestaande uit drie in hoogte variërende verticale ramen (resp. twaalf-, acht- en zesruits) en twee negenruits schuiframen van het omschreven type. De ACHTERGEVEL (zuidwest-zijde) heeft links in de eerste bouwlaag een nieuw ingehakt vierruits keukenraam en rechts een dubbele tuindeur met meerruits indeling en een bovenlicht.

De ruimtelijke opzet van het woonhuis is tweebeukig. De linker beuk herbergt kamers en suite. In de rechter beuk zijn ondergebracht een grote hal met toilet en trappenhuis en de keuken. Op de verdieping bevinden zich de slaapvertrekken. Boven de doorgang van de poort bevindt zich eveneens een vertrek. Het woonhuis bezit diverse oorspronkelijke INTERIEURELEMENTEN, zoals paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen, wandkasten met schuifdeuren in de kamers en suite, terrazzovloeren in de hal en de keuken, een houten bordestrap met bewerkte trappaal en geprofileerde handlijst. De tochtdeuren bij hoofd- en zij-ingang zijn niet oorspronkelijk.

Waardering

WONING met aangebouwde POORT uit ca. 1923.

- Van architectuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van een verzameling gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering) die te samen het complex Heilig-Land-Stichting vormen. Het object valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, zoals een opmerkelijke vormgeving met platte daken en een zorgvuldige detaillering. Het object is van betekenis voor het werk dat architect J. Stuyt en beeldend kunstenaar P. Gerrits maakten in opdracht van de Heilig-Land-Stichting.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is van bijzondere betekenis wegens de markante situering, welke verbonden is met de aanleg van het complex en de opbouw van de rondgang over het terrein.

- Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land-Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523628
Complexnaam
Heilig Landstichting
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van de HEILIG-LAND-STICHTING bevindt zich op de - vanaf de oprichting in 1911 verworven - voormalige heidegronden in de Meerwijk, en is gesitueerd in het heuvelachtige en inmiddels bosrijke gebied in het noorden van de gemeente Groesbeek op de grens met de gemeente Nijmegen. Het terrein wordt begrensd door de Cenakel- en Carmelweg (noordzijde), bos (oostzijde), Meerwijkselaan (zuidzijde) en de Profetenlaan (westzijde). Aan de westzijde wordt het terrein ontsloten door twee rechte lanen die respectievelijk leiden naar het atrium van de onvoltooide H. Hartbasiliek (thans hoofdgebouw van het museum) en naar de voormalige hoofdentree bij de Cenakelkerk (de huidige Mgr. Suyslaan). Een derde laan, de zogenaamde Engelenlaan tussen de Profetenlaan en de Cenakelkerk, is dichtgegroeid. Tegenwoordig wordt voornoemd gebied grotendeels geëxploiteerd door het Bijbels Openluchtmuseum. Een aantal onderdelen aan de randen van het domein zijn in de loop der tijd afgestoten, zoals het thans zelfstandig functionerende parochiecomplex aan het Mgr. Suysplein (kerk, pastorie), de begraafplaats en enkele voormalige dienstwoningen.

Onder de bescherming vallen volgende onderdelen, geordend conform de hoofdthema's van de Heilig-Land-Stichting:

* Het verborgen leven van Christus 01.Profetenlaan 2 : NAZARETH en twee BEELDEN. 02.Profetenlaan 2 : SYNAGOGE. 03.Profetenlaan 2 : HERDERSVELD, WACHTTOREN met LOOFHUT en twee BEELDEN. 04.Profetenlaan 2 : GROT VAN BETHLEHEM. 05.Profetenlaan 2 : TOLLENAARSWONING.

* Het openbare leven van Christus 06.Profetenlaan 2 : OOSTERSE HERBERG. 07.Profetenlaan 2 : BERGREDERELIËFS en één STEEN met zaligspreking. 08.Profetenlaan 2 : WIJNPERSEN. 09.Profetenlaan 2 : HOF VAN OLIJVEN, GROT met OLIJFPERS, GRAFKAPEL en twee stenen BEELDEN. 10.Profetenlaan 2 : SANHEDRIN met drie BEELDENGROEPEN.

* De lijdensweg van Christus 11.Profetenlaan 2 : PALEIS VAN PILATUS, VOORPLEIN en OOSTERS STRAATJE met BEELD. 12.Profetenlaan 2 : VIERDE STATIE. 13.Mgr. Suyslaan bij 4 : STADSPOORT met ACHTSTE STATIE. 14.Mgr. Suyslaan bij 4 : NEGENDE STATIE. 15.Mgr. Suyslaan bij 4 : KRUISBERG met CRYPTE en drie MOZAIEKVOORSTELLINGEN. 16.Mgr. Suyslaan bij 4 : HEILIG GRAF.

* Het leven na de verrijzenis van Christus 17.Profetenlaan 2 : HEMELVAARTSKOEPEL met OMMURING. 18.Mgr. Suysplein 3 : CENAKELKERK.

* Overige 19.Profetenlaan 15 : WONING met POORT. 20.Profetenlaan bij 1a: TRANSFORMATORHUISJE. 21.Mgr. Suyslaan 4: vml. KLOOSTER, thans KANTOORGEBOUW. 22.Mgr. Suysplein 1: PASTORIE. 23.Mgr. Suysplein 5: KLOOSTER, PELGRIMSHUIS "CASA NOVA". 24.Mgr. Suyslaan bij 4: R.K. BEGRAAFPLAATS met vier RELIËFSTENEN en drie BEELDEN 25.Mgr. Suyslaan bij 4: GRAF van PIET GERRITS. 26.Mgr. Suyslaan 2: Voormalige ADMINISTRATORWONING of WINKELHUIS JERUZALEM. 27.Profetenlaan 2: Onvoltooide H. HARTBASILIEK. 28.Profetenlaan 2: BEDOEÏNENTENT (ontworpen als de tent van Abraham. 29.Profetenlaan 2: AANLEG en LANENSTELSEL.

Voorts is er nog een aantal objecten dat mogelijk (na restauratie) in de toekomst op het terrein wordt herplaatst: een beeld van de Samaritaanse vrouw, een beeld van een zittende Christusfiguur, een beeldengroep van de verloren zoon en zijn vader, restanten van een zittende Christusfiguur (onderlichaam), een beeld van Christus zittend op een steen, een beeld van een wenende vrouw , een steen met een reliëfvoorstelling van de opwekking van Lazarus, een steen met een reliëfvoorstelling van de opwekking van de zoon van de weduwe van Naïn, een tegeltableau van de zesde statie "Christus ontmoet Veronica", een tegeltableau van de zevende statie "Christus valt voor de tweede keer", vier zuilen met de teksten van de Zaligsprekingen van Christus.

In de loop der tijd is een aantal objecten gesloopt zoals de H. Hartkapel halverwege de Engelenlaan, de jongensschool en de woning van P. Gerrits, of grondig verbouwd zoals de administratiewoning annex winkel/restaurant aan de Mgr. Suyslaan, de dienstwoning Meerwijkselaan 44 en de meisjesschool. Al deze objecten, alsmede enkele naoorlogse toevoegingen aan het museum zoals de vijver met het vissersdorp en de Hellenistische straat met diverse huizen, vallen niet binnen de bescherming.

Het onderhavige complex van de Heilig-Land-Stichting betreft een verzameling van op de Bijbelse geschiedenis gebaseerde objecten en gebouwen die vanaf 1913 in opdracht van de Stichting zijn gebouwd om bezoekers kennis te laten nemen van het leven en de gebruiken in Palestina in het algemeen en het leven van Christus in het bijzonder. Hiertoe werd op 11 februari 1911 de Heilig-Land-Stichting opgericht door de Waalwijkse kapelaan en grote promotor van dit idee Arnoldus Suys (1870-1941). Tijdens zijn pelgrimstochten in 1903 en 1907 naar Palestina kwam hij op de gedachte de heilige plaatsen op vaderlandse bodem te visualiseren. Zijn reisgenoten J. Stuyt (architect) en P. Gerrits (beeldend kunstenaar) hebben een grote invloed gehad bij het realiseren van de plannen.

Waardering

Complex van de HEILIG-LAND-STICHTING, bestaande uit 29 onderdelen die vanaf 1913 zijn gerealiseerd.

- Van architectuurhistorische waarde als uniek voorbeeld in Nederland van een verzameling aan de bijbelse geschiedenis ontleende, voor de H.Hartdevotie bestemde en de bij een devotiepark behorende gebouwen en objecten in oosterse bouwtrant (qua verschijningsvorm, materiaalgebruik en ornamentiek) naar ontwerp van architect J. Stuyt en/of beeldend kunstenaar P. Gerrits. Het jarenlange project van de Heilig-Land-Stichting neemt in het oeuvre van Stuyt en Gerrits een belangrijke plaats in. Als redelijk gaaf en compleet bewaard gebleven voorbeeld van een openbaar devotiepark gewijd aan het leven van Christus, is het complex een curiosum binnen de landelijke architectuurgeschiedenis. Voorts is in met name de Cenakelkerk, de pastorie en de synagoge sprake van gave en bijzondere interieurs.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een cluster (grootschalige) r.k. stichtingen in de directe omgeving, zoals het sanatorium Dekkerswald, het Nebo-klooster en het meisjespensionaat Mariënbosch. Er is sprake van een visuele relatie tussen enkele op heuvels gesitueerde hoofdgebouwen (torens, verbindende lanen). Het complex is van bijzondere betekenis wegens de relatie tussen de inrichting en het geaccidenteerde terrein: de heuveltoppen en dalen zijn vernoemd naar bergen en valleien in het Heilig Land en worden gemarkeerd door gebouwen en objecten die onderling met elkaar zijn verbonden door een slingerend padenstelsel en/of rechte lanen. Het complex heeft voor Nederland zeldzaamheidswaarde wegens de genoemde kwaliteiten.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een religieuze ontwikkeling, in casu de in de negentiende eeuw begonnen rooms-katholieke emancipatiebeweging en het daaruit voortkomende rijke roomse leven. De idee om bepaalde heilige plaatsen of momenten in de vorm van een devotiepark dichter bij huis te halen en te visualiseren, past in het toenmalige rooms-katholieke tijdsbeeld. De Heilig-Land-Stichting vormt het hoogte- en tevens eindpunt voor wat betreft de bouw van devotie- of processieparken in Nederland. Uniek aan het project van de Heilig-Land-Stichting is het aspect van de museale functie; het kweken van liefde voor God en begrip van de Bijbel met als einddoel de bouw van een nationale H. Hartbasiliek. Ongekend in Nederland is de schaal en de uitgebreidheid waarop aan dit idee uitvoering is gegeven. Het complex van de Heilig-Land-Stichting vormt tevens een voor Nederland bijzonder vroeg voorbeeld van de idee van het Openluchtmuseum.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Profetenlaan 15 6564 BM Heilig Landstichting Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 2665 Groesbeek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1923 1923 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Stuyt, Jan ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Gerrits, Piet ; Gelderland schilder / tekenaar / graveur
Naar boven