Middenstraat 45, Rumpt

PASTORIE met TUINMUUR, gebouwd in 1890, in baksteen opgetrokken (kruisverband). Het pand telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een U-vormige kap van drie schilddaken die gedekt zijn met gesmoorde Tuiles du Nord-pannen met platte wel. De kepers zijn belegd met schubvorsten. Met uitzondering van de voorgevel komen langs de dakranden bakgoten voor op klossen. Ter plaatse van de cordonlijst en onder de dakrand komen in de vier gevels schotelankers voor. Alle vensters in de eerste bouwlaag zijn voorzien van luiken en zijn van hetzelfde type. Alle ramen rusten standaard, tenzij anders vermeld, op hardstenen dorpels en zijn geplaatst onder 1½ steens strek.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bezit hoekpilasters en een licht risalerende middenas waarin een gepleisterde omlijsting van de deurpartij en die door een dakkapel (waarin een stolpraam en voorzien van wangen) visueel wordt verlengd. Horizontaal wordt de gevel tussen omlopende plint en gepleisterd hoofdgestel door een omlopende bakstenen cordonlijst met hardstenen hoekrondingen geleed. Begane gronds komen vier 2x(1+2)-ruits schuifvensters met bovenlichten met geschilderd lood-patroon voor. De entree met houten pilasteromlijsting bezit een paneeldeur met glaspanelen en smeedijzeren roosters en een enkelruits bovenlicht met geschilderd glas in lood-patroon zoals dat in de meeste bovenlichten voorkomt. Op de verdieping bevinden zich vijf 4-ruits schuiframen.

In de LINKERZIJGEVEL komen begane gronds drie vernieuwde 2x(1+2)-ruits ramen voor op lekdorpeltegels met een als klapraam uitgevoerd bovenlicht. Rechts van de middenas bevindt zich een blindvenster. Op de verdieping bevinden zich links en rechts in de gevel een 4-ruits schuifraam. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudig geprofileerde bakgoot op klossen. Rechts is een hoekpilaster met een gepleisterd kapiteel aanwezig dat op het hoofdgestel van de voorgevel aansluit. In het verlengde van deze gevel sluit hier een deel van de beschermde tuinmuur aan, waarin zich een rondboogvormig afgesloten poort bevindt. De met een ezelsrug afgedekte muur zet zich verlaagd, in zuidelijke richting voort en buigt dan westwaarts af.

De ACHTERGEVEL heeft op de begane grond in de middenas een paneeldeur met enkelruits bovenlicht. De deur is bereikbaar via een laag trapje. Het deurkozijn rust op hardstenen neuten en dito dorpel. Links van de deur is een klampmuur ter grootte van een deuropening aangebracht met hierin een klein raampje dat ook boven voorkomt. Op de verdieping bevinden zich alleen in het rechter deel van de gevel links en rechts een 4-ruits schuifraam identiek aan dat ook voorkomt in de voorgevel.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat links en rechts een vensteras waarin begane gronds een zes-ruits raam met luiken en op de verdieping een 4-ruits raam identiek aan de voorgevel voorkomen. In de middenas is per bouwlaag een gekoppeld raam geplaatst met geel kathedraalglas op bakstenen lekdorpels. Onder het rechter raam komt in de plint een 2-ruits kelderraam voor. In het verlengde van deze gevel sluit een deel van de te beschermen, door een ezelsrug afgedekte tuinmuur aan waarin een poort, naar het buiten de bescherming vallende schuurtje.

In het INTERIEUR bevinden zich in de hal, die de woning symmetrisch indeelt, behalve de oude vloertegels, onder meer nog een eenvoudig geornamenteerd stucplafond, een kwartslag trap met scheluw treden en gestileerde trappaal. In de voorkamers zijn de rijke geornamenteerde stucplafonds nog aanwezig evenals de meeste paneeldeuren en schouwen. In de kelder bevindt zich een tongewelf.

Waardering

PASTORIE met TUINMUUR.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een pastorie met tuinmuur uit eind 19de eeuw. Het exterieur valt op door gave verhoudingen en rijke detailleringen. Het interieur bevat onder meer in de geornamenteerde stucplafonds waardevolle onderdelen en is voor wat betreft de ruimtelijke indeling tamelijk ongeschonden. De tuinmuur begrenst het private deel van het perceel en vormt een gebruikelijk element binnen een historische bebouwing.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging in de dorpskern tegenover de middeleeuwse kerk, centraal op het plein.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een historisch gegroeid stedenbouwkundig gebied dat door de verhoogde ligging aan de Middenstraat met voorplein, spijlenhekje en tuinmuur bij de N.H.-kerk een karakteristiek gezicht vormt. Daarnaast zijn de onderdelen bepalend voor het zichtbaar houden van deze situatie, die herinnert aan een religieuze geschiedenis.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523735
Complexnaam
Pastorie (NH Kerk)
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het beschermde complex bestaat uit twee onderdelen:

- PASTORIE met tuinmuur (A)

- SPIJLENHEK op gemetseld muurtje (B)

Omschrijving

De in 1890 gebouwde PASTORIE is gelegen met de rechter zijgevel aan de Middenstraat. De voorgevel is gericht naar het lommerrijke kerkplein waarop centraal gesitueerd, de middeleeuwse kerk, die nu in gebruik is bij de Nederlands Hervormde gemeente. Het plein wordt door een ijzeren SPIJLENHEK van de lager gelegen weg gescheiden. De pastorie wordt omringd door een bakstenen tuinmuur aan de straatzijde en het westelijke deel van het kerkplein. In beide gevallen is in de met een ezelsrug afgedekte muur een rondboog poortje opgenomen. De pastorie vervangt een ouder exemplaar dat op deze plek stond en terug te vinden is op de oude kadasterkaarten van rond 1832. De Middenstraat ontleent zijn naam aan de ligging tussen dijk en Achterstraat. Het schuurtje aan de straatzijde aan de achterzijde van het huis valt niet onder de bescherming.

Complexwaardering

PASTORIE met SPIJLENHEK en TUINMUUR.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een pastorie met spijlenhek en tuinmuur uit eind 19de eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging in het centrum van het kleine dorp Rumpt en in relatie met de middeleeuwse kerk vormt het een samenhangend geheel.

- Van cultuurhistorische waarde. De complexonderdelen zijn gesitueerd nabij de centraal op het plein gelegen middeleeuwse kerk en vormen daarmee een belangwekkend ensemble gericht op een geestelijke ontwikkeling.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuinmuur Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Middenstraat 45 4156 AG Rumpt Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 469 Deil
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven