Wageningsestraat 35, Zetten

Omschrijving:

Het VEILINGKANTOOR is samengesteld uit een aantal in breedte en hoogte verschillende, rechthoekige bouwvolumes. Deze volumes hebben alle een plat dak, voorzien van gesmoorde gevelpannen. De gevels van het hoofdgebouw bestaan uit lichte baksteen, gemetseld in Noors verband. De eveneens in Noors verband gemetselde omlopende plint bestaat uit rode baksteen. Het hoofdblok bestaat uit twee bouwlagen. Aan de voorkant, de achterkant en de rechterzijkant hiervan komen éénlaags uitbouwen met verschillende hoogte en breedte voor. Alle vensteropeningen in het hoofdgebouw bevatten stalen ramen met klap- en draairamen. Aan de onderzijde worden de vensters afgesloten met geglazuurde dorpeltegels tenzij anders vermeld.

De VOORGEVEL is van de weg gekeerd, maar is gericht naar het spoor. Deze bevat de hoofdingang links, bestaande uit een beglaasde vleugeldeur met stalen glasvulling, omgeven door meerruits zij- en bovenlichten. De hoeken van de entree worden gevormd door uitgemetselde kolommen waarin enkele metsellagen als een band zijn teruggelegd. Deze uitbouw wordt als enige aan de bovenzijde afgesloten met een gedeeltelijk overstekende gootlijst. Naar rechts sluit een laagbouw aan waarin vijf vensters met gedeelde raampjes, een opgeklampte deur. In een soort tussenlid met de veilinghal komen nog vier grote vensters voor met 4x4-ruits roedeverdelingen, een zelfde type bevindt zich nog in de laagbouw.

De LINKER ZIJGEVEL bezit vier stolpramen met gedeelde als klapramen uitgevoerde bovenlichten. Deze gevel heeft als enige aan de voorzijde houten kozijnen met stalen ramen. De rechter zijkant die evenwijdig ligt aan het spoor bezit een 4x4-ruits raam van het standaardtype. De linkerzijkant bevat twee als in de voorzijde van deze laagbouw voorkomende identieke stolpramen. Boven de laagbouw sluit de gevel aan van het hoofdblok die met over de hele gevelbreedte voorzien is van de tekst "COÖP: Veilingsvereeniging Midden-Betuwe" in smeedijzeren letters. Op het dak van het hoofdblok bevindt zich een vierkante gemetselde schoorsteen. De ACHTERGEVEL met verspringende hoogten van de platte daken en verspringende drie bouwdelen wordt gekenmerkt door diverse typen vensters. In het linker bouwdeel komen twee 3x3-ruits ramen voor met in het midden een kleine venster en een stel 4x4-ruits ramen. Het bouwdeel dat naar voorspringt heeft links twee gedeelde raampjes, een dichtgezette deur en vijf drieruits raampjes en een rechter zijkant met nog een dichtgezette deur. De hoofdmassa heeft links temidden van flankerende 5x3-ruits ramen een klein drieruits raam, dat rechts wordt herhaald evenals het 15-ruits raam boven begane gronds vier gedeelde raampjes.

Het eenvoudig uitgevoerde INTERIEUR is met enige wijzigingen grotendeels in takt gebleven. Het kenmerkt zich door een grote kantoorruimte (met verlaagd plafond) waarin een kluis, met aan de spoorzijde loketvensters aansluitend het portiek. In de hoek met de straatzijde een onherkenbaar kassiershokje. Een gang sluit aan op het portiek en leidt naar de zg. 'af-mijnzaal', kantine en aan het einde de veilingzaal. De paneeldeuren zijn merendeels aanwezig.

De 'af-mijnzaal' bevat de oorspronkelijke nokrupsen en de voor een veiling zo typerende hoogoplopende banken en veilingklok.

Waardering

VEILINGKANTOOR, gebouwd in 1936-1937 door architect T. Evers.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een veilingkantoor in een bouwstijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de Wageningsestraat en aan de spoorlijn Arnhem - Rotterdam.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de voor de Betuwe belangrijke fruitteelt als belangrijkste middel van bestaan. Uit het gebied komt een substantantieel deel voort van de Nederlandse fruitconsumptie.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523890
Complexnaam
veilingcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de volgende te beschermen onderdelen:

- Veilingkantoor (A) Wageningsestraat 35

- Koelhuis (B) Wageningsestraat 33

Complexomschrijving

VEILINGKANTOOR en KOELHUIS van de coöperatieve veilingsvereeniging Midden-Betuwe, gelegen aan de Wageningsestraat op een terrein dat omsloten wordt door het spoor en de Leigraafseweg. Links van het hoofdgebouw ligt het uit dezelfde periode daterende koelhuis. Achter het hoofdgebouw ligt de later aangebouwde grote veilinghal.

Het veilingcomplex dateert in de kern van 1917. Het koelhuis en het veilingkantoor werden respectievelijk in 1935 en in 1936-37 door de plaatselijke architect T. Evers ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Kenmerkend daarin zijn de blokachtige ruimte waarbij platte daken behoren. Modern voor de bouwtijd zijn de toegepaste materialen van stalen kozijnen.

Waardering

VEILINGCOMPLEX, gebouwd tweede helft jaren dertig door architect T. Evers.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een veilingbedrijf gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging aan het spoor en de onderlinge relatie van de samenstellende onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de voor de Betuwe belangrijke fruitteelt als belangrijkste middel van bestaan. Het veilingkantoor geeft een fase aan in de ontwikkeling vanaf het ontstaan van fruitveilingen begin 1900 en de introductie van koelhuizen ca 1925.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Veilinggebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wageningsestraat 35 6671 DA Zetten Ja
Wageningsestraat 35 b 6671 DA Zetten
Wageningsestraat 35 a 6671 DA Zetten
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 3102 Valburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1936 1937 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Evers, T. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven