Burg van Heemstralaan 2, Hattem

Inleiding

Vrijstaand TRANSFORMATORHUISJE gebouwd omstreeks 1923 naar ontwerp van de gemeentearchitect L.H.J. WESTEROP in opdracht van de Provinciale Gelderse Electriciteits Maatschappij (PGEM). De trafo is uitgevoerd in een expressionistische bouwstijl met Amsterdamse School invloeden. Deze stijl is te herkennen aan het materiaalgebruik, de gemetselde steunberen en het verticaal uitkragend siermetselwerk boven de deuren. Het vrijstaande transformatorgebouw omsloten door grind, is gesitueerd aan de westzijde van de Apeldoornseweg in het villapark buiten de bebouwde kom van Hattem ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening aldaar.

Omschrijving

Vrijstaand TRANSFORMATORHUISJE met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een tentdak gedekt met rode muldenpannen en bijpassende kruis- en hoekkepervorsten. De gevels zijn boven het trasraam opgetrokken in dieprode baksteen in halfsteens verband. Het trasraam is opgetrokken in platte kanten afgesloten door een rollaag. In de tweede laag van het trasraam bevinden zich regelmatig verdeelde, horizontale ventilatieopeningen. Op de vier hoeken bevindt zich een gemetselde overhoekse steunbeer met identiek trasraam zonder ventilatieopeningen. De steunberen eindigen ter hoogte van de uitkragende rollaag juist boven de deuren van de laag- en de hoogspanningsruimten. Onder het royaal overstek bevinden zich in de gevel regelmatig verdeelde, verticale ventilatieopeningen.

Centraal in de VOORGEVEL (zuidgevel) bevindt zich een rechthoekige stalen deur met getrapte dagkant en bovenlicht. Het bovenlicht bestaande uit vijf glazen bouwstenen wordt aan de bovenzijde afgesloten door uitkragend verticaal siermetselwerk, dat aan weerszijden van het bovenlicht weer overgaat in de uitkragende rollaag.

Rechts in de LINKERZIJGEVEL (westgevel) bevindt zich een rechthoekige stalen deur aan de bovenzijde afgesloten door een liggende koppenlaag. Linksonder bevindt zich een lichtkolk met smeedijzeren rooster.

Centraal onder de uitkragende rollaag in de ACHTERGEVEL bevinden zich twee naast elkaar geplaatste vensters, elk bestaande uit drie glazen bouwstenen.

De RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) is een blinde gevel.

Waardering

Vrijstaand TRANSFORMATORHUISJE gebouwd omstreeks 1923 naar ontwerp van de gemeentearchitect L.H.J. WESTEROP in opdracht van de PGEM.

- Van architectuurhistorische waarde als goed, zeldzaam en oorspronkelijk voorbeeld van een transformatorhuisje in expressieve bouwstijl. Kenmerkend voor deze stijl is het expressief gebruik van (platte) baksteen dat tot uiting komt in het uitkragend siermetselwerk, de gemetselde steunberen en het trasraam.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het transformatorhuisje naast het waterpompstation in dezelfde bouwstijl, aan de westzijde van de Apeldoornseweg in het villapark buiten de bebouwde kom van Hattem,

- Van cultuurhistorische waarde als goed, zeldzaam en oorspronkelijk transformatorhuisje in expressionistische bouwstijl van belang voor de ontwikkeling van de elektrificatie in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523938
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Burg van Heemstralaan 2 8051 AR Hattem TO Ja
Apeldoornseweg 23 8051 AB Hattem TO
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1973 Hattem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1925 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Westerop, L.H.J. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven