't Frusselt 55, Vierhouten
Omschrijving
KAMPHUIS "Rode Valkennest", TERRASPARTIJ, OPENLUCHTTHEATER en BORSTBEELD van Wibaut. Het kamphuis is in 1928-1929 gebouwd, zeer waarschijnlijk naar ontwerp van architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) van het Amsterdams Koöperatieve Architecten Bureau. De overeenkomsten in de uiterlijke verschijningsvorm met het gebouw "De Paasheuvel" zijn groot. De belangrijkste wijzigingen aan het pand zijn: een kleine uitbouw aan de voorzijde, het dichtzetten van het overdekte zijterras aan de linker zijde en de verbouw van het interieur. De terraspartij en het openluchttheater zijn in 1937 tot stand gekomen als werkverschaffingsproject voor jeugdige werklozen naar ontwerp van de tuinarchitect G. Bleeker. Omstreeks die tijd is ook het borstbeeld van Wibaut geplaatst (onleesbare signatuur) als dank voor het financieren van de bouw.
Het op een heuvel gesitueerde KAMPHUIS "Rode Valkennest" is met de voorgevel naar het zuiden gericht. Het gebouw heeft één bouwlaag en zolder op nagenoeg rechthoekig grondplan. Het rietgedekte schilddak heeft een overstek en een wolfeind aan de voorzijde. De nok is afgedekt met rode rietvorsten. In de dakschilden zijn geen dakkapellen geplaatst. In de gepotdekselde gevels zijn langgerekte houten lintvensters uitgespaard. Deze lintvensters zijn samengesteld uit een reeks twee- of drieruits (draai- en val-)ramen met horizontale roedenindeling. Het overdekte zijterras aan de rechter zijde leidt naar een deur die toegang verschaft tot een nog oorspronkelijke toiletgroep met paneeldeuren.
Aan de zuidzijde van het kamphuis is in 1937 een TERRASPARTIJ en een OPENLUCHTTHEATER aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect G. Bleeker. De terrasmuren en trappen vormen de geleidelijke overgang van het huis naar de landschappelijke omgeving. De treden van de bordestrap zijn aan beide zijden ingesloten tussen muurtjes. De bakstenen muren en trappen zijn gemetseld in Noors kettingverband met verdiepte voegen en worden afgesloten door rollagen. Het bordes ziet in zuidelijke richting uit over een halfcirkelvormige speelplaats. De tribunes liggen er oplopend tegen een talud in zes rijen in een halve cirkel omheen. Het uit steen gehouwen BORSTBEELD van F.M. Wibaut in expressionistische stijl is geplaatst op een gemetselde sokkel. Tegen de sokkel is een steen geplaatst met het opschrift: "Dr. F.M. Wibaut". Naast de sokkel is een steen geplaatst met het opschrift: "Rode Valken" en het symbool in reliëf (een rode valk gevat in een blauwe cirkel, waar omheen de letters AJC).
Waardering
KAMPHUIS "Rode Valkennest", TERRASPARTIJ, OPENLUCHTTHEATER en BORSTBEELD van Wibaut.
- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en herkenbaar voorbeeld van een houten kampgebouw met stijlinvloeden van de Amsterdamse School en de landelijke bouwkunst. Het gebouw is zorgvuldig vormgegeven met aandacht voor detail en redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Het gebouw is van belang voor het oeuvre van de sociaal bewogen architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) uit Amsterdam. De terraspartij en het openluchttheater zijn kenmerkend voor het werk van landschapsarchitect G. Bleeker. Het BORSTBEELD van Wibaut heeft kunsthistorische waarde.
- Van stedenbouwkundige waarde wegens de markante situering van het gebouw op een heuvel in het groene Veluwegebied. Bij de situering en oriëntatie van het gebouw, terras en theater is functioneel gebruik gemaakt van de natuurlijke gesteldheid van het geaccidenteerde terrein. Het object vormt een essentieel onderdeel van het complex "De Paasheuvel" dat cultuurhistorisch van nationaal belang is.
- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling; in casu de culturele vorming en opvoeding van de socialistische arbeidersjeugd tijdens (thematische) vakantiekampen in de groene omgeving van het Veluwse dorp Vierhouten ("cultuur-socialisme").
Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland
Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.
Locatie
Inleiding
Het voormalige vakantiekamp "De Paasheuvel" van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) te Vierhouten, thans vakantiecentrum, bestaat uit de drie navolgende van rijkswege beschermde complexonderdelen: - KAMPHUIS "De Paasheuvel" annex GASTENVERBLIJF (1923), TERRASPARTIJ en OPENLUCHTTHEATER (1937); - KAMPHUIS "Rode Valkennest" (1928-'29), TERRASPARTIJ, OPENLUCHTTHEATER en BORSTBEELD van Wibaut (1937); - EVENEMENTENHAL "Zonnehal" (1938).
De overige op het terrein aanwezige complexonderdelen vallen niet onder de bescherming.
Het terrein Het enigszins geaccidenteerde terrein bevindt zich aan de zuidwestelijke rand van de bebouwde kom van het dorp Vierhouten. Een assenstelsel van wegen deelt het terrein op in vier kwadranten van ongelijke grootte. De twee kamphuizen bevinden zich in het zuidoostelijke kwadrant. Het op een heuvel gebouwde kamphuis "De Paasheuvel" is gesitueerd nabij de kruising van wegen. Het eveneens op een heuvel gebouwde kamphuis "Rode Valkennest" bevindt zich aan het einde van de in zuidelijke richting lopende weg. Midden in dit kwadrant staat de in 1935 als modelboerderij herbouwde "Eikenhoeve", thans in gebruik als kamphuis (dit gebouw valt buiten de bescherming). De "Eikenhoeve" wordt omringd door kampeerweiden. In noordelijk richting sluit de "Heimanshof" aan; een door jeugdige werklozen in 1935 aangelegde heemtuin naar ontwerp van G. Bleeker (de tuin valt buiten de bescherming). Het zuidwestelijke kwadrant bestaat in hoofdlijnen uit twee door taluds omringde geëgaliseerde velden. De "Zonnehal" staat op het zuidelijke veld en is met de voorgevel georiënteerd op het "Rode Valkennest". Het tweede veld, de voormalige kampeer- annex Pinksterfeestweide en thans ingericht met sportvelden en een speelplas, is georiënteerd op "De Paasheuvel". Aan de noordrand van dit veld staan een voormalige veldkeuken en een open veldschuur (beide gebouwen vallen buiten de bescherming). In de noordelijke kwadranten overheerst het bos. In het bos zijn enkele kampeerweiden uitgespaard. Nabij de kruising van wegen staat een dubbele dienstwoning. Midden in het noordwestelijke kwadrant staat een woonhuis met de verschijningsvorm van een follie, "De Voorpost" genaamd, en een verplaatst zomerhuisje. De objecten in de noordelijke kwadranten vallen buiten de bescherming.
Ontstaansgeschiedenis
De AJC is vanuit de S.D.A.P. en N.V.V. in 1918 opgericht en in 1959 in Vierhouten opgeheven. De AJC was een emancipatiebeweging voor jonge arbeiders. Tijdens jaarlijks terugkerende kampen werd de arbeidersjeugd cultureel gevormd. Jongens en meisjes werden gezamenlijk opgevoed tot gezonde gemeenschapsmensen teneinde een nieuwe en betere wereld tot stand te brengen. Het culturele werk van de AJC paste in de vrijheidsstrijd van de arbeiders; in het streven naar een samenleving waarin socialisme en cultuur zouden samengaan. De culturele activiteiten bestonden uit onder andere zang, dans, lekenspel, literatuur, buitenwerk, spel, sport en feesten. De AJC gaf hiermee vorm aan het idealistische vooruitgangsidee van de nieuwe mens in de nieuwere tijd. De AJC ging op zoek naar de nieuwe mens met behulp van nieuwe cultuurvormen, teneinde de arbeidersjeugd te bevrijden van de heersende burgerlijke cultuur ("cultuur socialisme"). Hiertoe kocht de Stichting voor Zon en Vrijheid in 1922 een heidegebied bij Vierhouten aan, met het voornemen hier een kampeerterrein aan te leggen en een kamphuis voor 40 logées te bouwen.
De kampen Het eerste centrale AJC-kamp vond plaats in juli 1922; een tentenkamp op een heideveld bij Vierhouten. Hoewel de culturele activiteiten bij elk vakantieverblijf breed waren opgezet, werden ook thematische kampen georganiseerd met speciale aandacht voor onder andere volksdansen, zang en muziek, lekenspelen, natuur en historie. Hoogtepunt in de activiteiten was de Pinksterviering met fakkeltocht naar de centrale weide, alwaar de fakkels in een groot Pinkstervuur werden gegooid. In 1933 werd het eerste werklozenkamp in Vierhouten georganiseerd. Met steun van de overheid en de vakbeweging werd in de daarop volgende jaren door jeugdige werklozen gebouwd aan twee openluchttheaters, de herbouw van de proefboerderij "Eikenhoeve", een dubbele dienstwoning en de educatieve heemtuin "de Heimanshof".
De objecten In het vakantiekamp "De Paasheuvel" te Vierhouten is de basis gelegd voor een nieuwe jeugdcultuur. Het centrale trefpunt op het terrein was het KAMPHUIS "De Paasheuvel", ook wel "Makkerhuis" genoemd. Dit gebouw is in 1923 gebouwd naar ontwerp van architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) van het Amsterdams Koöperatieve Architecten Bureau. Zeer waarschijnlijk heeft hij in 1928-1929 ook het KAMPHUIS "Rode Valkennest" ontworpen; het kamphuis van de jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar, de Rode Valken genaamd. Mulder was leerling bij Eduard Cuypers te Amsterdam en vervolgens 29 jaar in dienst bij de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam. Tot zijn oeuvre behoren verschillende woningbouwprojecten in Amsterdam, het Troelstra-oord in Beekbergen (1925-1927) en het N.V.V.-gebouw in Egmond aan Zee (1929). Het Paasheuvel-complex in Vierhouten is één van zijn eerste opdrachten. De architect van de EVENEMENTENHAL "Zonnehal" is niet bekend. De architectuur van de drie hoofdgebouwen wordt gekenmerkt door een sterk versoberde Amsterdamse School-bouwtrant die aansluit bij de vaderlandse traditionele bouwkunst: houtbouw met bescheiden (decoratieve) accenten, karakteristieke bandvensters met horizontale roedenindeling en rieten daken. De terraspartijen en de openluchttheaters bij de twee kamphuizen zijn uitgevoerd naar ontwerp van tuinarchitect G. Bleeker.
Waardering
Complex "De Paasheuvel".
- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een complex houten kampgebouwen met stijlinvloeden van de Amsterdamse School en de landelijke bouwkunst. De complexonderdelen zijn zorgvuldig vormgegeven en redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Het complex is kenmerkend voor het oeuvre van de sociaal bewogen architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) uit Amsterdam en van belang voor het oeuvre van landschapsarchitect G. Bleeker.
- Van stedenbouwkundige waarde wegens de karakteristieke situering van het vakantieoord in het Veluwegebied (natuur, ruimte, zon, frisse lucht). Bij de situering van de complexonderdelen is functioneel gebruik gemaakt van de natuurlijke gesteldheid van het geaccidenteerde terrein. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling; in casu de culturele vorming en opvoeding van de socialistische arbeidersjeugd tijdens (thematische) vakantiekampen in de groene omgeving van het Veluwse dorp Vierhouten ("cultuur-socialisme"). Het complex "De Paasheuvel" is een monument van de Nederlandse sociaal-democratie.
Eigenschappen
Functie | Hoofdcategorie | Subcategorie | Functietype | Is hoofdfunctie |
---|---|---|---|---|
Portretbuste | Voorwerpen op pleinen en dergelijke | Gedenkteken(D) | oorspronkelijke functie | – |
Terraspartij | Kastelen, landhuizen en parken | Tuin, park en plantsoen | oorspronkelijke functie | – |
Kampeercentrum | Sport, recreatie, vereniging en horeca | Sport en recreatie | oorspronkelijke functie | Ja |
Straat | Getal | Achtervoegsel | Postcode | Plaats | Locatie | Situatie | Is hoofdadres |
---|---|---|---|---|---|---|---|
't Frusselt | 55 | – | 8076 RE | Vierhouten | – | – | Ja |
Kadastraal perceel | Kadastrale sectie | Kadastraal object | Appartement | Kadastrale gemeente |
---|---|---|---|---|
– | E | 2852 | – | Nunspeet |
Start | Eind | Notitie | Beschrijving |
---|---|---|---|
1928 | 1929 | – | vervaardiging |