Rusthof, Leusden

Complexonderdeel 2

De AULA en DIENSTGEBOUWEN in Zakelijk expressionistische stijl zijn gebouwd in 1929-1931 naar ontwerp van ir. C.B. van der Tak aan de noordwestzijde van de begraafplaats in de as van een korte oprijlaan vanaf de Dodeweg. Het bouwvolume op een U-vormig grondplan is samengesteld uit blokvormige volumes van verschillende grootte en hoogte, afgedekt door platte daken en betonnen luifels. De gevels zijn opgetrokken van grauwe baksteen in Vlaams verband. Het streng symmetrisch opgebouwde bouwvolume wordt gedomineerd door het achttien meter hoge middengedeelte van de aula. Deze centraal gelegen hoofdmassa op een vierkant grondplan heeft aan iedere zijde een lager en smaller risaliet, waardoor een Grieks kruis als grondplan is ontstaan. Op de begane grond bevinden zich op iedere gevelhoek iets terugliggend onder een luifel twee fênètres-à-terre, oorspronkelijk deuren, van de aula. Hierboven zijn in de oksel van de aulawand en de risalerende geveldelen hoge, smalle, vierkante metselstroken aangebracht, oorspronkelijke hoekvensterpartijen. Aan de achterzijde (begraafplaatszijde) bevindt zich een uitgebouwd portaal met gemetselde bloembakken onder een luifel. Binnen het inpandig portiek is een dubbele deur geplaatst. Met uitzondering van de deuren op de begane grond zijn de gevels van de hoofdmassa blind.

INTERIEUR. De indeling van de aula is eveneens op basis van een Grieks kruis. De in de jaren zestig gestucadoorde wanden zijn wit geschilderd. Op de begane grond bevinden zich in de inspringende hoeken vensters en in de zijwanden dubbele deuren. Rondom is een balkongalerij aangebracht die de vorm van het Grieks kruis volgt. Op de zuid-galerij is het orgel uit 1966 geplaatst. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Aan de noordzijde le. Aan de oost- en westzijde zijn tribunes aangebracht. De gesloten borstwering heeft een houten leuning voorzien van smeedijzeren bevestigingsornamenten. In het midden bevindt zich een lichtkoepel met betonnen raster en glazen bouwstenen.

De dubbele deuren in de zijwanden op de begane grond leiden naar nevenruimten, die als wachtruimte dienen. Deze nevenruimte hebben eveneens een lichtkoepel met een betonnen raster en glazen bouwstenen.

Het hoofdvolume is door middel van een PERGOLA aan de zijde van de begraafplaats en door lage VERBINDINGSVLEUGELS verbonden met de dienstgebouwen aan weerszijden. De pergola bestaat uit vierkante gemetselde pijlers afgedekt door een doorlopende betonnen plaat. De vleugels bevatten ieder drie door smeedijzeren hekken afgesloten doorgangen. De hekken zijn samengesteld uit horizontale spijlen waartussen ter hoogte van de draaistijl cirkelvormige ringen zijn geplaatst.

De dienstgebouwen op een L-vormig grondplan bestaan uit een samenstel van ten opzichte van elkaar enigszins veschoven, éénlaags volumes onder een plat dak. Het rechter dienstgebouw (westzijde) bevat de portiersloge en verblijfsruimten voor het personeel. Kenmerkend zijn de hoekvensters aan de voor- en achterzijde en een strokenvenster in de lange zijgevel. Het linker dienstgebouw bevat een condoleanceruimte. Ook hier aan de voor- en achterzijde een hoekvensterpartij en een strokenvenster in de lange zijgevel.

Waardering

Het gebouwencomplex is van algemeen belang vanwege de funeraire cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een aula en dienstgebouwen met pergola en verbindingsvleugels in Zakelijk expressionistische stijl in 1929-1931 gebouwd als onderdeel van een begraafplaats naar ontwerp van C.B. van der Tak, alsmede als voorbeeld uit diens oeuvre. Tevens is het gebouwencomplex van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de begraafplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524224
Complexnaam
Rusthof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding complex

Het COMPLEX, bestaande uit een ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met AULA en DIENSTGEBOUWEN, Rusthof genaamd, is tussen 1929 en 1931 aangelegd in opdracht van de gemeente Amersfoort op een terrein dat thans behoort tot het grondgebied van de gemeente Leusden. Het complex is gelegen aan de Dodeweg ten zuiden van de rijksweg A 28 in aansluiting op de bossen van het landgoed Den Treek. De eerste plannen voor Rusthof dateren uit 1927 en zijn van de hand van de tuinarchitect H.A. Poortman. Na de aanstelling in 1929 van ir. C.B. van der Tak als stadsarchitect van Amersfoort werden de plannen gewijzigd. Van der Tak had bezwaar tegen de classicistische opzet van de architectuur en aanleg van de begraafplaats van Poortman en maakte in samenwerking met Openbare Werken een ontwerp voor de begraafplaats, dat afgestemd was op de natuurlijke gesteldheid van het terrein en dat paste bij de moderne architectuur van het door hem ontworpen gebouwencomplex. De aanleg van de begraafplaats was symmetrisch van opzet met in het verlengde van het centraal gelegen aulacomplex twee grote, rechte, ten opzichte van elkaar wigvormig lopende lanen in combinatie met een gebogen lanenstelsel, waarbij zoveel mogelijk de bestaande beplanting van het terrein werd gehandhaafd. Het gebouwencomplex, bestaande uit een aula met aan weerszijden een woning met dienstruimten in Zakelijk expressionistische stijl, geïnspireerd op het werk van de Hilversumse gemeente-architect W.M. Dudok, lag, vóór de aanleg van de rijksweg, in de as van een lange toegangsweg met aan weerszijden hoog opgaande naaldbomen.

Naast onderhoudswerkzaamheden heeft het aulacomplex een aantal keren ingrijpende aanpassingen en uitbreidingen ondergaan. In 1961-1963 is onder leiding van de toenmalige stadsarchitect Linssen de aula verbouwd, waardoor het oorspronkelijk karakter van de aula werd gewijzigd. Van der Tak had een aula ontworpen, die beneden gesloten en donker was met lichtval van bovenaf en een lichte bovenverdieping vanaf het balkon met verticale lichtstroken en een lichtkoepel in het plafond. Linssen maakte een meer open, lichtere begane grond met een donker gedeelte vanaf het balkon. De in de hoeken geplaatste deuren op de begane grond liet hij vervangen door glasramen. Daarnaast werden de wanden van donkere klinkers op de begane grond witgestucadoord. Op de verdieping werden de stalen hoekvensters dichtgezet met metselwerk. Door het verlagen van het plafond verviel de lichttoetreding via een lichtkoepel van bovenaf. De aangrenzende wachtkamers werden op overeenkomstige wijze aangepakt. In dezelfde periode werd de linker dienstwoning gewijzigd in dienstruimten, waaronder rouwkamers en wachtruimte voor familie. In 1965 kwam de andere dienstwoning eveneens te vervallen en werden verblijfsruimten voor het personeel ingericht. In 1994 heeft renovatie van de aula plaatsgevonden waarbij een deel van de in de jaren zestig aangebrachte voorzieningen verwijderd zijn. De lichtkoepel in het plafond werd hersteld en ter hoogte van de dichtgemetselde verticale hoekvensters zijn verticale lichtarmaturen geplaatst. De wacht- en condoleanceruimten kregen een meer oorspronkelijke lichte aankleding.

De begraafplaats is in 1947 vergroot met de aanleg van een Russisch ereveld. Op verzoek van de Minister van Oorlog is door stadsarchitect D. Zuiderhoek en tuinarchitect W. Meyer een ommuurde begraafplaats aangelegd ten behoeve van 693 Russische militairen, die aanvankelijk op het Amerikaanse ereveld te Margraten begraven lagen en voor 101 Oezbeken, die de dood hadden gevonden in kamp Amersfoort. In eerste aanleg was het ereveld met struikheide begroeid met in het midden een tien meter hoge zuil. In 1975 is de begraafplaats gerenoveerd en zijn de graven ieder voorzien van een identieke steen. Nadien is de begraafplaats aan de zuidzijde uitgebreid met een reeks van geometrisch aangelegde vakken. In de jaren negentig is een uitbreiding aan de oostzijde uitgevoerd, gekarakteriseerd door een landschappelijke aanleg. Daarnaast is de condoleanceruimte in de aula in 1996 door de architect Arnold Sikkel uitgebreid in overeenstemming met de bestaande vormentaal. De uitbreidingen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving complex

De algemene begraafplaats Rusthof uit 1929-1931 met een ereveld uit 1947 is gesitueerd aan de Dodeweg ten zuiden van de rijksweg A 28. Het aulacomplex in Zakelijk expressionistische stijl ligt aan de noordwestzijde van de van oorsprong symmetrisch, in een mengstijl aangelegde begraafplaats. Een korte oprijlaan vanaf de Dodeweg leidt naar het rechthoekig voorplein met in de as het aulacomplex. Ten oosten van het aulacomplex ligt het rechthoekig Russisch ereveld uit 1947. Ten zuiden van het aulacomplex strekt zich de grotendeels landschappelijk aangelegde begraafplaats uit met uitzondering van het gedeelte direct achter de aula. In aansluiting op een rechthoekig plein lopen twee grote rechte lanen in zuidelijke richting, die ieder in een kleine rotonde eindigen. Het complex omvat de volgende complexonderdelen: 1. aanleg begraafplaats 2. aula en dienstgebouwen

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in een mengstijl aangelegde begraafplaats met twee grote lanen in zuidelijke richting en een gebouwencomplex in Zakelijk expressionistische stijl uit 1929-1931 naar ontwerp van C.B. van der Tak en een ereveld uit 1947. Tevens is het complex van landschappelijke waarde als onderdeel van een groenzône aansluitend op het landgoed Den Treek.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Aula Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dodeweg 31 3832 RE Leusden Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 607 Leusden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1929 1931 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Tak, C.W. van der ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven