Smalspoortunnel, Tegelen

Inleiding

Middelste SMALSPOORVIADUCT annex TUNNEL, gekruist door een vrij bochtig, onderdoorlopend ACCESPAD. Over het viaduct liep oorspronkelijk het eigen smalspoor van kleiwarenfabrikant Alfred Russel. Over het vrij rechte accespad voerden aanvankelijk diverse andere plaatselijke pannenbakkers hun klei af per kar. Het viaduct dateert uit 1923. Het werd gebouwd in opdracht van Alfred Russel, waarschijnlijk ter vervanging van een ouder viaductje, en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aan de westzijde bevindt zich een secundaire bovenrand in hardsteen.

Omschrijving

Het SMALSPOORVIADUCT annex TUNNEL is opgetrokken in donkerrode baksteen en gemetseld in kruisverband. Centraal een bijna halfronde tunnelopening. Anderhalfsteens toogboog, geaccentueerd door een bakstenen koordboog. Aan de oostzijde centraal boven de boog vier ingemetselde gele kleitegels met daarop in zwarte cijfers het jaartal "1923". Daarboven over de volle lengte een licht uitgemetselde bakstenen waterlijst. De bovenrand is afgewerkt met een rollaag voorzien van afgeronde einden.

Waardering

Het SMALSPOORVIADUCT annex TUNNEL met onderlangs kruisend ACCESPAD is van algemeen belang. Het object heeft grote cultuurhistorische waarden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkelingen in de Noord-Limburgse grofkeramische industrie in het begin van de twintigste eeuw, waarvan Tegelen het centrum was. Vanwege het belang dat door deze industrie aan de grondstoffenvoorziening -en daarmee aan de transportmogelijkheden- werd gehecht is het object tevens van belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling. Daarnaast is het object van belang vanwege het pionierskarakter. De aanleg van een smalspoornetwerk met alle bijbehorende artefacten was een innovatieve technische ontwikkeling die de eerste mechanisatie in de grofkeramische industrie illustreert. Het object bezit tesamen met de overige smalspoorviaducten ensemblewaarden vanwege de karakteristieke stedenbouwkundige situering tussen de voormalige, nabijgelegen kleigroeven en de kleiwarenfabrieken aan de Kaldenkerkerweg, die vooral in verband met de ontwikkelingen in de grofkeramische industrie aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw bebouwd raakte. Het object vertegenwoordigt een grote industrieel-archeologische en typologische zeldzaamheidswaarde. Het maakt onderdeel uit van het enige in complexvorm bewaard gebleven voorbeeld van smalspoorviaducten/tunnels in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524667
Complexnaam
Complex smalspoortunnels
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In de buurtschap Egypte, ten oosten van de oude dorpskom van Tegelen, zijn op een terrein ten noorden van de Kaldenkerkerweg in een bosrijke omgeving drie VIADUCTEN annex TUNNELS (onderdelen 1,2 en 3) gelegen, waarover en waaronder een netwerk van smalspoorlijnen en paden was aangelegd ten behoeve van de afvoer van gedolven klei uit nabijgelegen groeven naar diverse kleifabrieken. Een onverharde ACCESWEG verbindt de drie viaducten met elkaar; drie meer of minder haaks hierop georiënteerde ACCESPADEN kruisen dit tracé¿ce onderlangs. De drie viaducten annex tunnels zijn in hun huidige verschijningsvorm aangelegd tussen 1900 en 1925, naar grote waarschijnlijkheid in opdracht van de kleifabrikanten Russel-Canoy en de Gebroeders Teeuwen, die beiden bedrijf hielden aan de nabijgelegen Kaldenkerkerweg. De drie viaducten werden opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Ze verkeren thans in slechte staat; diverse onderdelen zijn in afwijkende stijl vervangen. Het smalspoor zelf is thans geheel verdwenen; de artificiële accesweg en accespaden resteren als duidelijk zichtbare sporen in het landschap.

De eerste mechanisatie in de Tegelse grofkeramische industrie had betrekking op het grondstoffentransport. Hiervoor werd een uitgebreid net smalspoorverbindingen tussen de kleigroeven en de fabrieken aangelegd, aanvankelijk grotendeels voor gezamenlijk gebruik. Dit smalspoor is voor de ontwikkeling van de keramische industrie in de periode vanaf 1900 tot kort na de Tweede Wereldoorlog van zeer grote betekenis geweest. De grondstofvoorziening was een van de belangrijkste zaken waar de leiding van de keramische bedrijven zich mee bezighield. Bedrijven die deze noodzaak niet tijdig onderkenden of niet bij machte waren hiervoor adequate voorzieningen te treffen, werden op termijn genoodzaakt de productie te staken. Aanvankelijk vond de kleiwinning grotendeels collectief plaats uit gemeentegronden, vanaf de jaren dertig van de 20ste eeuw zocht men voor de grondstoffenvoorziening naar delvingsplaatsen en kleigroeven buiten Tegelen. Het smalspoor was beschikbaar in spoorwijdten van 600, 700 en 900 mm. De tractie werd in de eerste jaren geleverd door paardenkracht. Vanaf ongeveer 1915 werd steeds vaker een locomotief ingezet.

Omschrijving

Het bosrijke terrein waarop de complexonderdelen zijn gelegen wordt in het noorden en westen begrensd door de weg Egypte, in het zuiden door belendende bedrijventerreinen van (voorheen) de Gebroeders Teeuwen en Russel-Canoy en in het oosten door een bosgebied waarin de voormalige kleigroeven gelegen zijn. Een nagenoeg noord-zuid georiënteerde ACCESWEG overspant de drie complexonderdelen. Over deze weg liep een eigen smalspoor van kleiwarenfabrikant Alfred Russel. Haaks op de twee meest zuidelijke VIADUCTEN (onderdelen 1 en 2) liggen twee ACCESPADEN, die aanvankelijk door diverse andere plaatselijke pannenbakkers werden gebruikt als klei-afvoerpaden per kar, en die via TUNNELS de accesweg van Russel kruisen. Haaks op het meest noordelijke VIADUCT loopt een vrijwel kaarsrecht ACCESPAD waarover de Gebroeders Teeuwen een eigen smalspoortramlijn exploiteerden. Ook dit kruist via een TUNNEL de accesweg van Russel.

Waardering

Het complex, bestaande uit drie SMALSPOORVIADUCTEN annex TUNNELS met overspannende ACCESWEG en drie ondergelegen, kruisende ACCESPADEN, is van algemeen belang. Het complex heeft grote cultuurhistorische waarden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkelingen in de Noord-Limburgse grofkeramische industrie in het begin van de twintigste eeuw, waarvan Tegelen het centrum was. Vanwege het belang dat door deze industrie aan de grondstoffenvoorziening -en daarmee aan de transportmogelijkheden- werd gehecht is het complex tevens van belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling. Daarnaast is het complex van belang vanwege het pionierskarakter. De aanleg van een smalspoornetwerk met alle bijbehorende artefacten was een innovatieve technische ontwikkeling die de eerste mechanisatie in de grofkeramische industrie illustreert. Het complex bezit ensemblewaarden vanwege de karakteristieke stedenbouwkundige situering tussen de voormalige, nabijgelegen kleigroeven en de kleiwarenfabrieken aan de Kaldenkerkerweg, die vooral in verband met de ontwikkelingen in de grofkeramische industrie aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw bebouwd raakte. Het complex vertegenwoordigt een grote industrieel-archeologische en typologische zeldzaamheidswaarde. Het is het enige in complexvorm bewaard gebleven voorbeeld van smalspoorviaducten/tunnels in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Spoorbaan Weg- en waterbouwkundige werken Weg(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Egypte 8 5932 NC Tegelen BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Weg- en waterbouwkundige werken Weg(C) Smalspoorlijn
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 4976 Tegelen
B 4977 Tegelen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1925 vervaardiging
Naar boven