Nassaulaan 2, Delft

Inleiding

PAROCHIEHUIS met bijbehorende ERFAFSCHEIDING, onderdeel van het kerkcomplex Allerheiligst Sacrament, in 1938-39 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme (Bossche School) naar ontwerp van architect ir. H. Thunnissen. Het parochiehuis is via een lager tussenlid verbonden met één van de nevenvolumes ten zuiden van de Sacramentskerk. De zuidoostgevel grenst aan de niet beschermde r.k. school Nassaulaan 2a;2b.

Omschrijving

Ter erfafscheiding bevindt zich vóór het parochiehuis een laag, gemetseld muurtje met ezelsrug, dat aan de westzijde verbonden is met één van de nevenvolumes van de kerk en aan de oostzijde met de zijgevel van Nassaulaan 2a;b.

Het deels onderkelderde parochiehuis bestaat uit een ondiep volume van anderhalve bouwlaag onder een zadeldak, dat dienst doet als tussenlid en een tweelaags hoofdvolume ten oosten daarvan, eveneens met zadeldak. Dit zadeldak wordt doorbroken door drie houten dakkapellen met dubbele vierruits draairamen.

De gevels zijn opgetrokken in geel-grauwe baksteen (Noorsverband). De symmetrische voorgevel (zuidzijde) van het hoofdvolume bestaat uit zeven traveeën. In het midden bevindt zich de entree met aan weerszijden lisenen, die uit rode en gele baksteen bestaan. Voorts bestaat de entree uit een inpandig geplaatste houten deur, een betonnen luifel en een licht getoogd bovenlicht erboven. De rechtgesloten deur is met de panelen met diagonaal geplaatste profielen een variatie op de deuren in de hoofdentree van de kerk. De samengestelde houten ramen bestaan uit draai-, vaste, en klepramen. Zware stijlen in de vorm van een latijns kruis verdelen de vensters in vier delen met onder twee keer vierruitsramen en erboven tweeruits ramen. De tweeruitsramen zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood. De lekdorpels bestaan alle uit grestegels. De lateien van de zes rechtgesloten venster op de eerste bouwlaag bestaan uit kunststeen. Op de twee bouwlaag bevinden zich lichtgetoogde vensters. Tussen de vensters bevinden zich baksteen-mozïeken. De uitkragende goot met klossen is van hout. De kopse noordwestgevels van het tussenlid en het hoofdvolume bevatten ronde en rechtgesloten vensters. De zuidgevel van het tussenlid bevat een rond venster en vlak onder de goot een rechtgesloten venster met vier tweedelige ramen.

De asymmetrische achtergevel bevat onder meer een bescheiden uitbouw van één laag waarin zich dubbele tuindeuren en een balkon met dubbele balkondeuren bevinden. Beide deuren zijn uitgevoerd met zij- en bovenlichten. Op de middenas bevindt zich op de verdieping een Frans balkon met een dubbele balkondeur met bovenlichten en een ijzeren hekwerk ervoor. De gevel bevat diverse typen rechtgesloten vensters met enkele - en meervoudige ramen en één enkele deur. Op het dak bevindt zich een dakkapel met dubbele draairamen.

Het grotendeels gave interieur heeft de oorspronkelijke indeling nagenoeg behouden. De centrale entree is verbonden met de haaks daarop liggende centrale gang waaraan diverse kamers gesitueerd zijn, die vroeger dienst deden als spreekkamers en de kamer van de pastoor. Rechts bevindt zich een grote zaal. Op de verdieping bevinden zich de woon- en slaapvertrekken. De constructie bestaat uit betonnen balken en lateien en een gordingenkap. Het beton (uitgevoerd met de ruwe houten bekisting) is in de kelder in het zicht. Volledig in rood en geel betegelde vloeren. Glas-in-lood in traplichten.

Waardering

Het parochiehuis met erfafscheiding, behorende bij het kerkcomplex Allerheiligst Sacrament uit 1938/39 van architect Thunnissen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een religieuze functie en vanwege de historisch-functionele samenhang tussen de gebouwen;

- als voorbeeld van de bouwstijl, namelijk het Traditionalisme en vanwege de hoge mate van gaafheid van de hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Het parochiehuis heeft als onderdeel van het complex stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Nassaulaan en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de kerk.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525274
Complexnaam
R.K. Kerk Allerheiligst Sacrement
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit de r.k. KERK Allerheiligst Sacrament en het bijbehorend PAROCHIEHUIS, beide uit 1938-39 in de stijl van het Traditionalisme (Bossche School) van architect ir. H. Thunnissen van het architectenbureau Thunnissen en Hendricks te 's-Gravenhage i.s.m. J.Th. v. Rossem te Delft, en een PATRONAATSGEBOUW uit 1929 van architect B. Hurm.

Het r.k. Parochiaal kerkbestuur van het Allerheiligst Sacrament te Delft verstrekte de opdracht voor de bouw van kerk en parochiehuis. Het Genootschap tot opvoeding te Roosendaal gaf de opdracht tot de bouw van het patronaatsgebouw. Door de bouw van een groot aantal woningen in de Wippolder ontstond hier de behoefte aan een katholiek kerkgebouw. Na de Eerste Wereldoorlog werd naar ontwerp van Thunissen eerst een hulpkerk opgericht, die van 1921 tot 1940 dienst deed. Inmiddels waren op het driehoekige terrein ook al een kloostergebouw en een r.k. jongensschool verrezen. Ook de hulpkerk werd, na het betrekken van de nieuwe kerk, verbouwd tot school.

Omschrijving

Het complex bestaat uit 3 onderdelen op een driehoekig bouwterrein dat wordt begrensd door het Poortlandplein, de Simonsstraat, de Prins Mauritsstraat en de Nassaulaan.

Het kerkgebouw ligt op een prominente hoek van het Poortlandplein, daar waar de Nassaulaan en de Simonsstraat samenkomen. Dit plein vormt een belangrijke speerpunt in de TU-wijk als knooppunt van belangrijke verbindingswegen. De zessprong van het plein wordt gevormd door de Mijnbouwstraat, de Julianalaan, de Schoenmakerstraat, de Nassaulaan, de Simonsstraat en de voortzetting van de Julianalaan. Tussen de Mijnbouwstraat en de Julianalaan bevindt zich het De Vries van Heijstplantsoen. Schuin tegenover de kerk is de voormalige dienstwoning van de veldwachter gesitueerd. De toren van de kerk is op zijn beurt georiënteerd op de as van de Mijnbouwstraat.

Het parochiehuis bevindt zich ten zuidoosten van het kerkgebouw, aan de Nassaulaan en is via een lager tussenlid verbonden met één van de nevenvolumes ten zuiden van de kerk. Het patronaatsgebouw bevindt zich ten oosten van de kerk aan de Simonsstraat en is via een bakstenen muur aan de noordzijde van de kerk, waartegen een GEB-huisje is gebouwd, met de kerk verbonden.

Waardering

Het complex met de r.k. kerk Allerheiligst Sacrament uit 1938/39, bijbehorende parochiehuis uit 1938/9 en voormalig zusterhuis uit 1929 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een religieuse functie en de functionele samenhang tussen de gebouwen;

- als voorbeeld van een bouwtype, als voorbeeld van de bouwstijl, namelijk het Traditionalisme en vanwege de hoge mate van gaafheid van de hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Poortlandplein en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de gebouwen onderling.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Parochiehuis Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Nassaulaan 2 2628 GH Delft Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 9098 Delft
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1938 1939 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Thunnissen, H. ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven