Rotterdamseweg 155, Delft

Inleiding

KARNSCHUUR uit de zeventiende eeuw, behorende bij het boerderijcomplex "Hammenwoning". De karnschuur bevindt zich ten zuidoosten van het woonhuis.

Omschrijving

Karnschuur, opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen. De gevels bestaan met uitzondering van een gecementeerde plint en een kopgevel uit schoonmetselwerk met vlechtingen in de kopgevels. Er zijn staafankers toegepast. De houten goot rust op houten klosjes. De houten kozijnen hebben houten pen- en gatverbindingen. In de oostgevel bevinden zich v.l.n.r. een houten deur, een rechtgesloten venster met vierruitsraam en een tweedelige staldeur. In de noordgevel bevindt zich een rechtgesloten venster met luik. In de westgevel een venster met luik en kleine uitbouw onder plat dak. De zuidgevel is blind.

Door het cirkelvormige patroon in de klinkervloer en de houten constructie, die wordt gedomineerd door kruislings geplaatste balken, is de vorm en de plaats van de karnplaats sterk herkenbaar.

Waardering

De karnschuur uit de zeventiende eeuw, behorende bij het complex "Hammenwoning" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als historisch-functioneel onderdeel van de boerenhofstede,

- vanwege de ouderdom, de karakteristieke detaillering en het interieur en de hoge mate van gaafheid en herkenbaarheid daarvan.

De karnschuur heeft als onderdeel van het complex stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rotterdamseweg en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de onderdelen van het complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525280
Complexnaam
Hammenwoning
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex "Hammenwoning", bestaande uit een WOONHUIS, grotendeels uit 1926-27 daterend en gebouwd in de stijl van de Neo-Hollandsche Renaissance, een POORT (Hammenpoort) uit 1608 in de stijl van de Hollandsche Renaissance, een SCHUUR van omstreeks 1900, een KARNSCHUUR uit de zeventiende eeuw en twee HOOIBERGEN. De onderdelen staan op een omgracht erf met hoogstamboomgaard.

De boerderij zou kort na 1550 tot stand zijn gekomen in opdracht van Claes Arentsz., eigenaar van de brouwerij "De Ham" aan het Achterom te Delft. De boerderij bevat oudere onderdelen die mogelijk uit deze tijd dateren.

Omschrijving

Het boerderijcomplex ligt ten oosten van de Rotterdamseweg, een belangrijke verkeersweg die evenwijdig aan en ten oosten van het Rijn-Schiekanaal ligt. Het complex wordt aan de oostzijde begrenst door de Leeghwaterstraat. De iets terugliggende boerderij is deels door een gracht omgeven. De Hammenpoort bevindt zich aan de weg. Een bakstenen muurtje met ezelsrug verbindt het woonhuis met deze poort. De schuur staat in langsrichting ten opzichte van de Rotterdamseweg en bevindt zich schuin links achter (ten noordoosten van) het woonhuis. De karnschuur bevindt zich schuin rechtsachter (ten zuidoosten van) het woonhuis. De hooibergen staan achter elkaar en direct achter (ten oosten van) het woonhuis. Het erf bevat een hoogstamvruchtboomgaard en leibomen en is gedeeltelijk met klinkers bestraat. Achter op het erf (bij verbindingsweggetje naar de Leeghwaterstraat) bevinden zich twee kunststenen hekpalen.

Waardering

Het boerderijcomplex "Hammenwoning" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een specifieke en zeer herkenbare functie, namelijk een boerenhofstede compleet met woonhuis, inrijpoort, schuur, karnschuur en hooibergen binnen een erfaanleg met hoogstamboomgaard. Het complex heeft oudere onderdelen en is mede daarom van belang als herinnering aan de agrarische ontwikkeling langs de Rotterdamseweg.

- als voorbeeld van de bouwstijlen Hollandse Renaissance en Neo-Hollandse Renaissance en vanwege de karakteristieke hoofdvorm, het materiaalgebruik, de detaillering en het interieur en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het boerderijcomplex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de omgrachting en de beeldbepalende ligging aan en ruimtelijk-functionele relatie met de Rotterdamseweg en vanwege de ensemblewaarde van de samenhangende onderdelen van het complex.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Karnhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rotterdamseweg 155 2628 AL Delft Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 327 Delft
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1600 1700 vervaardiging
Naar boven