Singelwijck, Schiedam

Inleiding

FLATGEBOUW met appartementen en een winkel, genaamd "Singelwijck", gebouwd in 1933-1934 in opdracht van aannemingsbedrijf C. Korsten en N.V. Hema, naar ontwerp van de uit Oostenrijk afkomstige architect H. Leppla in een Nieuw Zakelijke bouwstijl.

Het complex is markant gesitueerd aan de oostzijde van de Koemarkt en vormt de overgang tussen de oostelijke gevelwand van het Broersvest en de noordelijke gevelwand van de Rotterdamsedijk.

NB: De winkelruimte was oorspronkelijk in gebruik als Hema-warenhuis, waardoor de flat jarenlang als de "Hemaflat" bekend stond. De oorspronkelijke inrichting en winkelpuien zijn niet meer aanwezig en de ruimte is verdeeld in drie winkeleenheden. Ook het exterieur van het flatgebouw is gewijzigd. Kozijnen zijn vervangen en borstweringen bekleed met wit plaatmateriaal. Het gemeenschappelijk dakterras, dat in de oorlog plaats bood aan een Duits zoeklicht, is niet meer als zodanig gebruikt.

Omschrijving

Het flatgebouw is opgetrokken vanuit een gelede, rechthoekige plattegrond met hierop een eveneens geleed, acht bouwlagen tellend hoofdvolume met aan de noordzijde een klein, vier bouwlagen tellend nevenvolume. Aan achterzijde van het hoofdvolume is vanaf de vierde verdieping één hoek teruggelegd, in verband met de bezonning van de achterliggende school. De woningen in dit deel hebben hierdoor een kamer minder. Het hoofdvolume heeft twee wigvormige trappenhuizen in de afgeronde hoeken van het gebouw, die zijn voorzien van bordestrappen rondom een eveneens wigvormige liftkooi. De trappenhuizen ontsluiten elk twee woningen per verdieping en zijn opgetrokken tot boven de bovenste woonlaag, waar ze toegang geven tot een gemeenschappelijk en gedeeltelijk overdekt dakterras. Begane grond en kelder zijn aan de achterzijde uitgebouwd en bevatten momenteel elk een winkel (oorspronkelijk één grote winkelruimte). De winkel op de begane grond wordt onderbroken door twee ingangspartijen, die aansluiten op de trappenhuizen. Aan de achterzijde bevinden zich twee stalen noodtrappen, die vanaf de balkons van de woningen bereikbaar zijn. Het kleine bouwvolume heeft een eigen ontsluiting met entree aan het Broersvest en bevat drie woningen en een winkel op de begane grond. Het gebouw is opgetrokken uit een staalskelet op een gewapend betonnen onderbouw van kelder en begane grond. De vloeren van de eerste, vierde en zevende verdieping zijn uit betonnen elementen opgebouwd; de overige vloeren hebben een traditionele houten balklaag. Balkons, trappen en bordessen zijn van gewapend beton en in het werk gestort.

De winkel op de begane grond ligt opgetild boven het maaiveld en wordt van de verdiepingen gescheiden door een doorlopende en enigszins uitkragende betonnen luifel. De oorspronkelijke pui met stalen kozijnen, natuurstenen plint (syeniet) en bekleding van rode en blauwe tegels, is verdwenen. De entreepartijen op de knikken van het gebouw hebben een gebogen gevellijn en zijn niet origineel. De eenvoudige houten deuren met asymmetrische ruiten worden elk geflankeerd door een geleed muurvlak met witte, staande tegels bekleed. Hierin de bellen- en brievenbuspanelen. Boven deur en muurvlak een hoog bovenlicht bestaande een vijfdelige stalen pui. De entreepartijen worden van de winkelpuien gescheiden door penanten van witte, verglaasde steen. In het nevenvolume is de oorspronkelijke pui eveneens vervangen en bevindt zich geheel links de eenvoudige entreepartij voor de woningen in dit deel.

De verdiepingsgevel van het hoofdvolume heeft een symmetrische opbouw bestaande uit drie delen, van elkaar gescheiden door de wigvormige trappenhuizen. Deze hebben een van beneden tot boven doorgezette vensterstrook; een voortzetting van de entreepartijen op de begane grond. De stroken bestaan uit gebogen stalen puien met gematteerd glas en worden geflankeerd door hoog opgaande gemetselde penanten van gele, Limburgse steen. Ter weerszijden van de trappenhuizen op elke verdieping doorlopende, horizontale vensterstroken (oorspronkelijk met stalen puien) op borstweringen van vlakke, kunststenen elementen (middelste deel) of metselwerk (buitenste delen). Het middelste geveldeel wordt onderbroken door samengevatte, halfinpandige balkons met oorspronkelijk matglazen afscheidingen. De borstweringen zijn voortgezet in de betonnen balustrades, die aan de bovenzijde zijn voorzien van buisframe hekwerkjes. Boven de vensterstroken brede betonnen lateien die, evenals de borstweringen, schuil gaan achter een witte, gevelbekleding. De vensterstroken van de buitenste geveldelen zijn op de vierde en hoger gelegen verdiepingen tot de hoeken en met een klein raam in de zijgevels doorgezet. Het gemeenschappelijk dakterras wordt aan de voorzijde afgesloten door een enigszins uitkragende, betonnen luifel, die rust op de doorgezette trappenhuizen en dunne, met pleisterwerk beklede kolommen van het staalskelet. Het terras was oorspronkelijk rondom voorzien van in staal gevatte glaspanelen.

Het nevenvolume heeft eveneens horizontale vensterstroken op gemetselde borstweringen. Het rechterdeel van de gevel kraagt enigszins uit en sluit aan op kleine balkons, die voorzien zijn van balustrades uit beton en buisframe. Geheel links het trappenhuis met een hoog opgaande stalen pui voorzien van matglas. In de zijgevels tekent zich de staalconstructie af door middel van horizontale en verticale gepleisterde banden. De tussenliggende vlakken zijn opgemetseld uit gele verblendsteen. De achtergevel is geheel gemetseld uit hardgrauw metselwerk en is voorzien van vensters met houten kozijnen. In de knikken bevinden zich balkons met betonnen vloerplaten en gemetselde borstweringen.

Waardering

Markant flatgebouw met appartementen en winkel, hoofdonderdeel van een complex op de oostelijke hoek van de Koemarkt, waarbij de flat een ensemble vormt met het aanpandige woonblok met etagewoningen en winkels aan de Rotterdamsedijk, gebouwd in 1933-1934 naar ontwerp van de architect H. Leppla in een Nieuw Zakelijke bouwstijl, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, stedenbouwkundige en typologische waarde. Bovendien van grote betekenis voor de ontwikkeling van staalskelet- en hoogbouw in Nederland en vanwege de hoge ensemblewaarde als complex van hoog- en laagbouw met een markante stedenbouwkundige situering.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525385
Complexnaam
Singelwijck
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een FLATGEBOUW met APPARTEMENTEN en een WINKEL, genaamd "Singelwijck" en aanpandig WOONBLOK met ETAGEWONINGEN en WINKELS, gebouwd in 1933-1934, naar ontwerp van de uit Oostenrijk afkomstige architect H. Leppla in een Nieuw Zakelijke bouwstijl.

Het complex is markant gesitueerd aan de oostzijde van de Koemarkt en vormt de overgang tussen de oostelijke gevelwand van het Broersvest en de noordelijke gevelwand van de Rotterdamsedijk. De Koemarkt maakte in de jaren twintig en dertig een schaalvergroting door als gevolg van de demping van het Broersvest en de aanleg van een nieuwe, verbrede Koemarktbrug. Het plein werd getransformeerd tot een overzichtelijke rotonde met tramlus en groeide uit tot het nieuwe centrum van Schiedam. Singelwijck vormt het hoogtepunt van deze grootstedelijke ontwikkeling.

Architect Leppla paste met deze opdracht de resultaten toe van uitgebreide studies naar moderne woningbouwplattegronden, die hij kort daarvoor had gepubliceerd. Daarnaast had hij ervaring opgedaan met vernieuwende woningbouwprojecten tijdens een korte periode werkzaam bij de Rotterdamse architect J.H. van den Broek. Het ontwerp voor Singelwijck vertoont typologische en architectonische overeenkomsten met gelijktijdig gebouwde flatgebouwen in Rotterdam.

Omschrijving

Complex bestaande uit een flatgebouw, opgetrokken vanuit een gelede, rechthoekige plattegrond met hierop een eveneens geleed, acht bouwlagen tellend hoofdvolume met aan de noordzijde een klein, vier bouwlagen tellend nevenvolume. Aan de zuidoostzijde, aan de Rotterdamsedijk, bevindt zich het drie portieken brede woonblok van vier bouwlagen met etagewoningen en winkels op de begane grond.

Waardering

Complex bestaande uit een flatgebouw met appartementen en winkel en een woonblok met etagewoningen en winkels, gebouwd in 1933-1934 naar ontwerp van de architect H. Leppla in een Nieuw Zakelijke bouwstijl, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, stedenbouwkundige en typologische waarde. Bovendien van grote betekenis voor de onwikkeling van staalskelet- en hoogbouw in Nederland en vanwege de hoge ensemblewaarde als complex van hoog- en laagbouw met een markante stedenbouwkundige situering.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Flatgebouw Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rotterdamsedijk 274 3112 BT Schiedam Ja
Broersvest 2 C 3112 DD Schiedam
Broersvest 2 A 3112 DD Schiedam
Broersvest 2 D 3112 DD Schiedam
Broersvest 2 B 3112 DD Schiedam
Rotterdamsedijk 276 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 278 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 280 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 282 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 284 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 286 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 288 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 290 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 292 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 294 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 296 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 298 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 300 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 302 3112 BT Schiedam
Rotterdamsedijk 304 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 306 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 308 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 310 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 312 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 314 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 316 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 318 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 320 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 322 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 324 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 326 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 328 3112 BV Schiedam
Rotterdamsedijk 330 3112 BV Schiedam
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 4053 Schiedam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1933 1934 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Leppla, H. ; Tjalling III architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven