Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

Dubbel omgracht terrein (totale oppervlak 250 bij 200 meter) bestaande uit twee rechthoeken met aan de noordoostzijde de huisplaats met hoofd- en voorburcht (het kasteel is ook afzonderlijk omgracht) en aan de zuidwestzijde de gaarde, thans weiland. De ruimte rondom de huisplaats kende in de 19de eeuw een landschappelijke inrichting met enkele slingerpaden, waarvan enkele oude bomen en taxussen resteren. Met name het noordwestelijk deel, achter het hoofdgebouw, met de ruïne als point de vue, is in landschapsstijl omgevormd met afgeronde oeverlijnen en bosschages. De gaarde heeft langs de grachten aan de noordoostzijde een lindenlaan die aan de noordwestzijde overgaat in een berceau van taxus en aan de zuidwestzijde in een pergola van fruitbomen. In het zuidelijke deel is nog enige begroeiing (beukengroep), nabij de fundamenten van een prieel. De overige inrichting van het terrein, zoals aangegeven op oude luchtfoto's van ca.1930, is niet meer aanwezig. Rondom de buitengracht ligt een lage aarden wal die het gehele complex omsluit; lindenlanen. Haaks op de noordoostelijke gracht/laan staat een rechte dwarslaan (Kasteellaan), waarvan het tracé in de 20ste eeuw gewijzigd is. De Stafkaart uit het begin van de 19de eeuw toont nog de dubbel beplante dwarslaan gericht op de zijgevel van het hoofdgebouw. Aan de noordwestzijde van de historische buitenplaats bevinden zich enige waterbouwkundige werken als een duiker met sluiswerk tussen de binnen- en de buitengracht met een grachtvoeding annex overloop. Aan de westzijde van de historische tuin- en parkaanleg bevond een inmiddels gesloopte kapel ter hoogte van de rechthoekige uitstulping van de beschermde aanleg; de omgevende boombeplanting is nog ten dele aanwezig. De formele indeling van de door lanen omgeven gaard is nog zichtbaar op kaartmateriaal uit de jaren '30 van de 20ste eeuw, maar thans niet meer herkenbaar. De 19de-eeuwse slingerpaden rondom de huisplaats zijn evenmin herkenbaar.

Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de gaaf bewaarde dubbele grachtenstructuur, het lanenstelsel en omwalling;

- vanwege de restanten van de landschappelijke aanleg en de inrichting van de gaarde;

- vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende complexonderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526582
Complexnaam
Well
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde historische buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), BOOGBRUG naar hoofdgebouw (3), VOORBURCHT MET DIENSTVLEUGELS EN TORENS (4), TIENDSCHUUR (5), TOEGANGSBRUG met INRIJHEK (6), RUINE (7), BRUG (8), BRUG MET HEK naar de Gaarde (9). Aan de noordzijde van het dorp Well, tussen de Maas en de weg Nijmegen-Venlo ligt de historische buitenplaats Kasteel Well op een dubbel omgracht terrein mogelijk gesticht in de veertiende eeuw. Het complex bestaat uit een hoofd- en voorburcht, een ruïne en een tiendschuur. De heerlijkheid is in de loop van de eeuwen in bezit geweest van vele geslachten, waarvan de vroegste vermelding van eigenaar, Arnold voogd van Straelen, heer van Well, Bergen en Ayen uit 1320 dateert. In 1439 kwam het goed in het bezit van geslacht Van Arendael. Het is bekend dat rond 1400 een ringmuur werd opgetrokken met vier torens en dat na 1492 de burcht met een aarden wal en een tweede ringgracht werd versterkt. Na het doorstaan van verschillende belegeringen, in 1464 door de bisschop van Luik en in 1588 door Spaanse troepen, verloor de burcht aan het begin van de zeventiende eeuw zijn militaire betekenis. Sindsdien doet het huis met bijbehorende gronden dienst als lust- buitenverblijf met voornamelijk een woonfunctie. Onder het beheer van Adriaan van Vlodorp werd in 1621-1625 de hoofdburcht herbouwd/hersteld tot zijn huidige uiterlijk. Vervolgens werd het goed verkocht aan Hendrik graaf van de Bergh en kwam het, door vererving op zijn dochter, in 1626 in handen van graaf Albrecht van Limburg-Stirum. Deze is verder gegaan met de herbouw van het kasteel (1631-1649) en met de tuinaanleg waarvoor de vestingwal werd geslecht. Ten zuiden van het huis kwam een omgrachte, langgerekte gaarde (1631), verder parterres, lanen en beplantingen met eiken. Onder het beheer van familie De Liedel werd van 1772 tot 1852 de aanleg verder verfraaid: de aanplant van lindelanen rondom de ringgracht (1806) en de nieuwe inrichting van de gaarde met een zogenoemde oranjegaarde, een fruittuin en een moestuin, daarnaast werd er ook een rozentuin en bosquet (wandelparkje) buiten de gracht aangelegd. In 1969 kwam Well in het bezit van de Stichting Limburgse Kastelen. Sindsdien is het gebouw als school in gebruik.

Op de bij de registeromschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL WELL is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een versterkte burcht, die in de 17de eeuw tot een buiten wordt getransformeerd;

- vanwege het in oorsprong 15de-eeuwse hoofdgebouw (ringmuur) dat in de 17de eeuw zijn huidige aanzien kreeg;

- vanwege de gaaf bewaarde infrastructuur (grachten) en de tuin- en parkaanleg (gaarde, lanen);

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kasteellaan 20 5855 AE Well L BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 2945 Bergen Limburg
S 567 Bergen Limburg
S 2198 Bergen Limburg
S 575 Bergen Limburg
Naar boven