Omschrijving onderdeel 3: De TUINAANLEG en weilanden.

De aanleg bestaat uit de volgende onderdelen: a. oprijlaan; b. binnenplaats en voorhof; c. moestuin en boomgaarden; d. weilanden.

Ad. a. De oprijlaan is geasfalteerd en loopt van de Hoofdstraat tot aan de noordpoort (ingang tot de voorhof); ter weerszijden een enkele bomenrij, bestaande uit populieren (naar schatting geplant omstreeks 1950); het inrijhek met bakstenen pijlers is nieuw en valt buiten de bescherming.

Ad. b. De inrichting wat betreft de beplanting op de binnenplaats en voorhof is recent en vertegenwoordigt een ondergeschikt belang; vanuit historisch standpunt zijn drie oude bomen op de voorhof van belang: walnoot, taxus en tamme kastanje. De binnenplaats is bedekt met grind, de voorhof met gras en grind.

Ad. c. De moestuin ligt pal ten oosten van de binnenplaats, een poortje in de tuinmuur vormt de verbinding. De moestuin wordt omgeven door een meidoornheg; er staan enkele oude fruitbomen. Er zijn twee boomgaarden: de eerste pal ten zuiden van de oprijlaan, omgeven door een meidoornhaag; de tweede sluit direct ten zuiden aan op de eerste. De houten bergingen en fietsenstallingen in de moestuin vertegenwoordigen geen monumentaal belang.

Ad. d.: In het geval van HEIJEN zijn de weilanden in visueel-landschappelijke zin zeer belangrijk; zij dragen als het ware het gehele historische complex, met name doordat er aanzienlijke niveauverschillen zijn, als gevolg van fluviale terrassenvorming door de millennia heen. Het weiland pal ten westen van het huis is eigenlijk een laaggelegen oude Maasarm die tot ver in de 19de eeuw nog watervoerend was, het Meer genoemd. Het midden van dit weiland is het laagste punt van het complex en ligt ongeveer vier meter lager dan het complexdeel pal langs de Hoofdstraat. Het Meer heeft pal ten zuiden van het huis een kort in een halve cirkelvorm uitlopende arm: een droge gracht waarover ooit een brug lag, die de binnenplaats via de zuidpoort verbond met het terreindeel (nu weiland) waarop de vroegere toegangsweg lag. De terreinen ten noorden van de oprijlaan en het gebouwencomplex zijn eveneens graslanden. Behalve langs de Hoofdstraat staat thans langs de grenzen van het totale complex een onregelmatige, enkelvoudige rij populieren. Dijk van de oude Maasarm met meidoornhagen en populieren ten zuiden en ten westen van het hoofdgebouw. Aan de westzijde van het complex loopt een erfscheidende sloot.

Waardering

De TUINAANLEG is van algemeen belang wegens:

- de ouderdom en de ongestoorde ligging van het complex HEIJEN in de natuurlijk-geaccidenteerde landschappelijke omgeving;

- de historische belevings- en ervaringswaarden die met deze omgeving, structuur en opstallen verbonden zijn alsook de historisch-utilitaire relaties;

- de samenstellende karakteristieken als erfscheidende en -markerende elementen (sloot en populierenaanplant) en structurerende onderdelen als laan, hof, plaats en tuin die aan het complex een zekere historische en structurerende cohesie verlenen;

- de cultuurhistorische en landschappelijke betekenis van de dijk van de oude Maasarm met meidoornhagen en populieren ten zuiden en ten westen van het hoofdgebouw;

- de gaaf bewaarde ruimtelijke indeling van de historische aanleg (die in nauw verband met de geomorfologische structuur staat, t.w. rivierduinen in het oosten, open uiterwaarden in het westen).

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526596
Complexnaam
Heijen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving complex

Inleiding

Heijen, ooit als versterkt huis nabij de Maas gebouwd, is een eenvoudige historische buitenplaats in een zeer markante landschappelijke omgeving. Het huis HEIJEN is ter plaatse van een ouder, vermoedelijk 11de-eeuws kasteel gebouwd; vanaf de 16de eeuw werd het huidige complex gebouwd. Het oudste deel bestaat uit een vroeg 16de-eeuwse kelder met ribloze kruisgewelven en gedrongen natuurstenen middenzuilen. Aan het einde van de 16de eeuw verrees hierop de hoofdvleugel met zadeldak tussen twee topgevels; een daarvan is een in- en uitgezwenkte gevel met overhoekse pinakels. Uit dezelfde tijd dateert de haaks aangebouwde, smallere vleugel met in het midden een vierkante poorttoren. Vermoedelijk rond 1630 lieten Margaretha van Boenen en Gisbert van Vittinghoff gen. Schell in de binnenhoek van deze vleugels een trappenhuis bouwen, voorzien van een rolwerkgevel met fronton, en daarnaast een bouwdeel met pilasterloze gezwenkte top. Begin 18de eeuw kwamen aan de zuidoostzijde enkele bijgebouwen en een poort tot stand, die met het hoofdgebouw een kleine hof omsluiten. Aan de noordwestzijde verrees in dezelfde tijd een nederhof met stallen en schuren alsmede een rentmeestershuis en een pachterswoning. Boven de poort van de nederhof zitten de jaarstalstenen "1706" en " 1715" ingemetseld. Het in 1945 sterk beschadigde huis is in de jaren '50 van de 20ste eeuw in oorspronkelijke toestand herbouwd. Heijen is gelegen ten westen van het dorp Heijen, dat circa drie kilometer ten zuiden van Gennep op de oostelijke Maasoever ligt. Naar het westen strekt zich het open landschap van het Maasdal uit. Het beschermde complex bestaat uit een HOOFDGEBOUW met bijgebouwen, poort en tuinmuur rond de binnenplaats (1), BOERDERIJ met schuren, poort en een keermuur rond de voorhof (2) en TUINAANLEG en weilanden (3). Het complex heeft altijd een utilitair karakter gehad. Deze historische constante zet zich voort tot in de 21ste eeuw en verschaft het complex een opmerkelijke historische kwaliteit. De natuurlijk-geaccidenteerde infrastructuur vertegenwoordigt een zeker belang want deze fungeert als drager van aanleg en opstallen, zijnde het complex. De historische buitenplaats Heijen ligt in het Maasheggenlandschap.

Aan de oostkant wordt het complex begrensd door de Hoofdstraat, aan de noordzijde door tuinen en weilanden van derden, aan de westkant door de Maasuiterwaarden en ten zuiden door een groot manegeterrein.

Op de bij de registeromschijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de verschillende onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats Heijen is van algemeen cultuurhistorisch belang wegens de sinds eeuwen ongestoorde ligging in het Maasheggenlandschap en de nog duidelijk bewaard gebleven landschappelijk-strategische kenmerken en waarden met de daarmee nauw verbonden rechthoekige, geometrische infrastructuur. De gebouwde elementen vertegenwoordigen architectuur- en bouwhistorisch belang en vormen mèt de aanleg en ligging voor een gevarieerd scala aan historische belevings- en ervaringswaarden.

Voor de bescherming zijn de volgende onderdelen van ondergeschikt belang: de dienstwoning aan de Hoofdstraat 44 inclusief de houten opstallen nabij de dienstwoning; de houten loods aan de noordgrens van het complex; het inrijhek; de nieuwe brug die aansluit op de zuidpoort; het houten gebouwtje; de fontein en het beeldhouwwerk op de voorhof; de parkeerplaats pal ten oosten van de boerderij; de houten bergingen en fietsstallingen in de moestuin; de vogelkooi in de voorhof; het inrijhek met bakstenen pijlers in het weiland; het gasstation in het weiland; de parkeerlocatie, bedekt met grind.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdstraat 42 6598 AE Heijen BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1242 Gennep
H 100 Gennep
H 729 Gennep
H 1112 Gennep
H 1107 Gennep
H 1111 Gennep
H 672 Gennep
H 1113 Gennep
H 1110 Gennep
H 794 Gennep
H 92 Gennep
H 1243 Gennep
H 1108 Gennep
H 1109 Gennep
Naar boven