Boxbergerweg 66, Diepenveen

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde.

Het hoofdgebouw ligt centraal in de aanleg en is vanaf de Boxbergerweg bereikbaar via een lange, met bomen beplante toegangslaan, die deel uitmaakt van een formele lanenstructuur uit de 17de of 18de eeuw. Het huis is niet geprojecteerd op de westwaarts gelegen Boxbergerweg, maar noordwestwaarts het bos in. De toegangslaan maakt aan het einde dan ook een bocht om aan de voorzijde van het huis uit te komen. Het landgoed bestaat voornamelijk uit bouwlanden, afgewisseld met bos. Het heeft een uitgesproken agrarisch, wat verschraald karakter. Tussen het huis en de Boxbergerweg ligt de eerdergenoemde formele lanenstructuur uit de late 17de of de vroege 18de eeuw. Deze structuur bestaat uit twee noordzuid georiënteerde lanen (oorspronkelijk drie) en drie dwarslanen daar tussen. De Boxbergerweg en een laan pal ten westen van het hoofdgebouw vormen de noordzuid structuur, de dwarslanen leiden alle naar een erf: de noordelijke naar boerderij 't Nagel ten noorden van het huis, de middelste is de toegangslaan naar het Overvelde en de zuidelijke gaat naar boerderij de Wilgerij ten zuidoosten van het huis. Ten noordoosten van het hoofdgebouw lag lange tijd 'het kabinetje', een hoefijzervormige structuur van een binnen- en een buitengracht. De ruimte tussen de binnen en buitengracht was achtereenvolgens in gebruik als boomgaard, wandelbos en weiland, de binnengracht omsloot een centrale vijver en de buitengracht was aan de noordwestzijde vergraven tot een vijver in de vorm van een 'kuif', zoals deze op kasten voorkomt, vandaar waarschijnlijk de naam 'kabinetje'. Tegenwoordig bevindt zich ter plaatse een wandelbos waarin nog een deel van het grachtenstelsel aanwezig is. De kuifvormige uitstulping is echter van vorm veranderd, omdat de Van Coeverdens aan de binnenzijde een deel van de vijver hebben gedempt om daar een familiegraf te plaatsen.

Waardering

De TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde is van algemeen belang:

- vanwege het park in landschapsstijl uit circa 1850 met geïntegreerde formele lanenstructuur;

- vanwege ouderdom van een deel van de houtopstand;

- vanwege de aanwezigheid van een grafmonument;

- vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527567
Complexnaam
Overvelde
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS OVERVELDE met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), BRUG (4), BOERDERIJ 'DE WILGERIJ' (5), GRAFMONUMENT (6), HEKPIJLERS (7).

Ten noorden van Diepenveen ligt ten oosten van de Boxbergerweg de historische buitenplaats het Overvelde. De geschiedenis van het Overvelde is tot op heden getraceerd tot Jan Garritzen Overvelde die in 1742 ter plaatse een boerenbedrijf had. De kaart die J.G. Hottinger omstreeks 1783 van het gebied maakte toont bij Overvelde een formele lanenstructuur van twee lanen ten oosten van en evenwijdig aan de Boxbergerweg en een laan haaks op de Boxbergerweg, die de genoemde lanen in het midden snijdt en in het open veld lijkt te eindigen. Op de kaart is geen bebouwing te onderscheiden waar de laan heen zou kunnen leiden. Het is evenmin bekend of het huidige herenhuis er op dat moment al was. Stilistisch beschouwd kan dit huis zowel aan het einde van de 18de als aan het begin van de 19de eeuw gebouwd zijn. Gezien de moeite die de bewoners uit de late 18de eeuw namen om een dergelijke kostbare lanenstructuur aan te leggen lijkt het aannemelijk dat er tenminste een grote herenboerderij op het landgoed stond. Mogelijk bestond het huidige herenhuis al en vormde dit huis het voorhuis van de boerderij van de toenmalige eigenaars, het huis draagt namelijk aan twee zijden sporen van lagere aanbouwen met zadeldak.

In 1852 werd het landgoed geveild, de omschrijving in het veilingboekje luidt als volgt: "Het aanzienlijk en rentgevend landgoed Het Overvelde genaamd,( ...), groot circa 81 bunder, met Heerenhuis en annexe Stalling, uitgestrekte Tuin met 168 beste vruchtboomen, Goudvischkom, Boomgaard, Wandelingen met Opgaande Boomen en Vijvers, extra beste Akkermaalsbosschen, Boerenwoning, afzonderlijke Schuur en Berg met bijbehorende Bouw-, Weide- en Hooilanden en Dennenbosschen, alles bij elkander gelegen." De op het landgoed gelegen boerderij 'De Wilgerij' werd met schuur en bijbehorende landerijen apart aangeboden en verkocht. In 1884 werd het sterk gereduceerde landgoed verkocht aan J.J. van Coeverden. Van Coeverden en zijn kinderen breidden het landgoed gestaag uit met omliggende boerderijen en grond tot een omvang van ruim 73 ha. Volgens testamentaire beschikkingen van zoon Eduard van Coeverden werd het landgoed na diens dood in 1956 ondergebracht in een stichting, waarbij bepaald was dat het niet verkocht mocht worden en dat het opengesteld moest worden voor het publiek. Zo geschiedde en tot op heden voert de Stichting Het Overvelde het beheer over het landgoed.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Voor de bescherming van ondergeschikt belang is de tennisbaan ten noordoosten van het huis.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS OVERVELDE is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis;

- vanwege het monumentale landhuis uit circa 1800;

- vanwege de landschappelijke tuin- en parkaanleg met geïntegreerde formele lanenstructuur;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang van de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Boxbergerweg 66 7431 PP Diepenveen BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 6620 Diepenveen
A 6618 Diepenveen
B 2205 Diepenveen
B 1271 Diepenveen
B 1085 Diepenveen
B 2210 Diepenveen
B 2214 Diepenveen
B 1083 Diepenveen
B 2577 Diepenveen
B 2579 Diepenveen
B 2576 Diepenveen
B 2580 Diepenveen
B 89 Diepenveen
B 47 Diepenveen
B 611 Diepenveen
B 2209 Diepenveen
B 1089 Diepenveen
B 2215 Diepenveen
B 1084 Diepenveen
B 94 Diepenveen
B 933 Diepenveen
B 887 Diepenveen
B 881 Diepenveen
B 90 Diepenveen
B 1260 Diepenveen
B 46 Diepenveen
B 2185 Diepenveen
B 2208 Diepenveen
B 2217 Diepenveen
B 2211 Diepenveen
B 2186 Diepenveen
B 1905 Diepenveen
B 1256 Diepenveen
B 2212 Diepenveen
B 2218 Diepenveen
B 2216 Diepenveen
B 961 Diepenveen
B 95 Diepenveen
B 2047 Diepenveen
B 2048 Diepenveen
B 1257 Diepenveen
B 1272 Diepenveen
B 1159 Diepenveen
B 36 Diepenveen
B 934 Diepenveen
B 2213 Diepenveen
B 2184 Diepenveen
B 33 Diepenveen
B 1193 Diepenveen
B 962 Diepenveen
B 1386 Diepenveen
B 1259 Diepenveen
B 1270 Diepenveen
B 1088 Diepenveen
B 890 Diepenveen
B 1258 Diepenveen
B 1090 Diepenveen
B 32 Diepenveen
Naar boven