Andelsterweg 1, Rasquert

Omschrijving

Hals en romp t.w. aangebouwde bijschuur, zijnde restant van een kop-hals-rompboerderij, waarvan de kop rond het jaar 1920 is afgebroken. Datering: omstreeks 1850. Bakstenen HALS, opgetrokken in rode baksteen, onder zadeldak met blauwe pan, de voorgevel met gemetselde schoorsteen. Gevels ingedeeld met H-vensters, houten voordeur met bovenlicht aan de zijde van de Andelsterweg, het verhoogde dakvlak fungeert als verbinding met de tegen de hals aangebouwde romp t.w. bijschuur en sluit aan op het oelebord van deze aangebouwde bijschuur of romp. Inwendig is de oorspronkelijke indeling behouden gebleven, o.m. gangenstructuur met vloer van Bremer steen; knechtenruimte; plafonds; melkkelder; binnendeuren met omlijstingen; zwart geschilderde houten schoorsteenmantel.

De ROMP t.w. AANGEBOUWDE BIJSCHUUR is eveneens in rode baksteen opgetrokken, vertoont een rechthoekige plattegrond en is evenwijdig aan de Andelsterweg gepositioneerd. Langsgevels goeddeels blind, met uitzondering van bijvoorbeeld ventilatieopeningen (zuid, straatzijde). Twee brede, getoogde inrijdeuren in de korte gevel aan de westzijde en twee getoogde vensters met ijzeren roedenverdeling. Derde inrijdeur modern (geheel links, met roldeur). Gevelsteen uit 1920, staafankers, tandlijst. Golfplaten zadeldak op dekking met zwarte Hollandse pannen; oeleborden aan beide zijden, groot eindschild aan de westzijde. Inwendig o.m. restanten van het eerste woonhuis (kop); paardenstallen; voergang; koestal; originele graanzolder met graanvakken; houten draagconstructie (sporenkap); oude elektriciteitsvoorzieningen (lampen, lichtknopjes). Datering: circa 1850.

De TWEEDE AANGEBOUWDE BIJSCHUUR staat parallel aan de romp of aangebouwde bijschuur en is hiermee door een bakstenen tussenlid met daarin twee getoogde vensters met ijzeren roedenverdeling verbonden. Hoofdvorm, materialen en daktype zijn goeddeels als die van de aangebouwde schuur, echter met twee moderne schuifdeuren in de westgevel en laag doorgetrokken eindschild met blauwe pan aan de oostzijde. Inwendig: o.m. originele houten draagconstructie; paardenstal met voergang. Datering: omstreeks 1800.

Waardering

De bakstenen HALS, de ROMP t.w. AANGEBOUWDE BIJSCHUUR en de TWEEDE AANGEBOUWDE BIJSCHUUR vertegenwoordigen het algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de geschiedenis van de akkerbouw;

- de bouw- en architectuurhistorische betekenis;

- de gaafheid;

- de geschiedkundige, landschappelijke en esthetische belevingswaarden die in de opstallen worden aangetroffen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
528127
Complexnaam
Houkumhuis
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

COMPLEX bestaande uit VILLA met AANBOUW en VERBINDINGSGANG en een VOETGANGERSBRUG, een HALS en een ROMP t.w. AANGEBOUWDE BIJSCHUUR en een tweede (oudere) AANGEBOUWDE BIJSCHUUR. De vaste, betonnen voetgangersbrug behorende bij boerderij Houkumhuis en gebouwd ten tijde van de bouw van de villa in de jaren 1922-1923, is vermoedelijk ontworpen door architect W. Reitsema uit Leens in een stijl die overeenkomt met die van de villa. Het beschermde complex "Houkumhuis" staat aan de Andelsterweg die Den Andel met Rasquert en Baflo verbindt. Het terrein van de boerderij is grotendeels omgracht en heeft rondom singelbeplanting.

Waardering van het complex

COMPLEX bestaande uit VILLA met AANBOUW en VERBINDINGSGANG en een VOETGANGERSBRUG, een HALS en een ROMP t.w. AANGEBOUWDE BIJSCHUUR en een tweede (oudere) AANGEBOUWDE BIJSCHUUR is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- als bouwkunstige en representatieve proeve van de geschiedenis van de akkerbouw die in de ontwikkeling van Houkumhuis besloten ligt;

- wegens de bouw- en architectuurhistorische betekenis zoals deze o.m. tot uitdrukking komt in de gebezigde constructies, materialen en detaillering van de beschermde onroerende zaken alsook in de esthetiek van de villa, als voorbeeld van een villaboerderij uit het eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen;

- wegens de hoge mate van gaafheid van het complex;

- wegens de geschiedkundige, landschappelijke en esthetische belevingswaarden die in het complex worden aangetroffen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Andelsterweg 1 9955 VN Rasquert Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-hals-rompboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 901 Baflo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1850 vervaardiging
Naar boven