530135, Wassenaar
onderdeel 2
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De oudste situatie van de aanleg is te zien op kaarten uit 1647 en 1746 waarop een stelsel van waterlopen en rechthoekige tuinen zichtbaar is. De overdrachtsakte uit 1738 noemt het huis met 'stallinge, coetshuys, orangerie, moestuinen, boomgaarden, bossen ende plantagiën'. Het huis stond binnen een carré van bomen. Enkele linden om het huis dateren nog uit deze periode. De huidige 19de-eeuwse parkaanleg wordt gekarakteriseerd door de open parkweide voor het huis, de in een ruime curve verlopende met gele IJsselklinkers bestrate toegangslaan (sinds 1912 over Pauwhof), de slingerende vijverpartij achter het huis en het parkbos. Een deel van de formele structuur van het park bleef bij de verlandschappelijking bewaard, in de vorm van een aantal waterlopen (westzijde) en vaarsloot (oostzijde) en de beuken ten zuiden van het hoofdgebouw. Bijzondere elementen in het park worden gevormd door de ommuurde moestuin, de Prinsessetuin en de tuinornamenten. De tuinarchitecten J.D. Zocher sr. en jr., C.E.A. Petzold en de architect H.H.A. Wentzel zijn betrokken geweest bij het parkontwerp en de stoffering met tuinornamenten, bruggen en dienstwoningen. De tuinarchitect J. Otto was betrokken bij de renovatie van de Prinsessetuin in 1951.
Parkweide en toegangslaan Een indruk van deze aanleg biedt het Kadastraal Minuutplan uit 1822 en de kaart van Noorda uit 1839. De thans nog aanwezige grote waterpartij in landschapsstijl werd aangelegd en lijkt dan tot ongeveer ter hoogte van de moestuin te zijn uitgegraven. In deze lob lag een boerderij. Aan de noordzijde in het dan nog niet uitgegraven deel van de vijver bevond zich volgens de kaart in het veld een veel kleinere vijverpartij met vier eilandjes. Laatstgenoemde kleinere vijver kan aan Zocher sr. worden toegeschreven en werd door latere aanpassingen in het plan van Zocher jr. deels vergraven en toegevoegd aan de grote vijverpartij. Het park dateert in zijn huidige aanzien van voor 1822 (Kadastraal Minuutplan). Omstreeks 1800 kwam de eerste landschappelijke aanleg op De Paauw en Raaphorst tot stand, die wordt toegeschreven aan J.D. Zocher sr. De voorzijde van het huis, tussen huis en Rijksstraatweg, was tot in 1839 nog grotendeels bebost (zie kaart Noorda, 1839). Dit deel aan de voorzijde werd doorsneden door slingerpaden (Kadastraal Minuutplan), waaronder een in curven verlopende oprijlaan van de Rijksstraatweg naar het huis. Op de kaart met de landerijen van Z.K.H. Prins Frederik van J. Kros uit 1854 is goed te zien dat aan de voorzijde van het huis de huidige open parkweide met aan weerszijden golvende parkbosranden is aangelegd. Dit is zeer waarschijnlijk naar ontwerp van Zocher jr., die eveneens aan de aanleg van Raaphorst werkte. Hierdoor kwam een sterke visuele verbinding tot stand tussen De Paauw en de aan de overzijde van de Rijksstraatweg gelegen buitenplaats Raaphorst. Raaphorst behoorde ook tot de bezittingen van Prins Frederik. Uit deze tijd dateert de huidige oprijlaan, die deels nog van de oorspronkelijke klinkerbestrating van gele IJsselsteentjes is voorzien en die verloopt over het deel van het park dat thans onder de Pauwhof valt. De laan wordt gemarkeerd door een dienstwoning met toegangshek en een brug. De invulling van de parkweide met een golvende beplanting begeleid door rododendrons en ingericht met boomgroepen (eiken en beuken) en solitairen (in verschillende kleuren onder meer rode beuk) bood een afwisselend doorzicht in het park van Raaphorst. In 1854 borduurde landschapsarchitect Petzold verder door op deze inrichting (thans verschraald, maar wel herkenbaar). Petzold verlengde ook de in een ruime curve verlopende noordelijke toegangslaan, waarvan het begin aan de Rijksstraatweg door de Koepel annex Dienstwoning (onderdeel 11) wordt gemarkeerd (de laan ligt thans in een villawijk). Deze laan met klinkerverharding maakt deel uit van een door Petzold vormgegeven wandeling, de zogenoemde Umfahrungsweg, over de bezittingen van Prins Frederik te weten de vijf buitenplaatsen De Paauw, Raaphorst, Ter Horst, Eikenhorst, Backershagen en Groot Haesebroek (zie kaart Kros 1854).
Vijverpartij en parkbos Achter het huis ligt een brede, ruim slingerende vijverpartij gestoffeerd met enkele beeldbepalende solitaire bomen en verder omringd door het parkbos. Direct achter het huis staat een oude plataan als markant element en op de overgang naar het achterliggende parkbos. Door het park lopen enkele slingerende paden, deels met een laanbeplanting. De vijverpartij is in oorsprong tot stand gekomen bij de eerste verlandschappelijking van de aanleg omstreeks 1800, die wordt toegeschreven aan J.D. Zocher sr. Deze eerste aanzet van een landschappelijke vijver lijkt dan tot ongeveer ter hoogte van de moestuin te zijn uitgegraven (Kadastrale Minuut 1822). Aan de noordzijde in het dan nog niet uitgegraven deel van de vijver bevindt zich volgens de kaart in het veld een veel kleinere vijverpartij met 4 eilandjes. Dit verdween door de uitvoering van een veel grotere vijverpartij naar ontwerp van Zocher jr. Vanaf de achterzijde van het huis loopt een zichtas over de vijverpartij richting de toren van de St. Williborduskerk. Ook is er een uitsparing gestoffeerd met taxus met zicht op het beeld op sokkel (zie onderdeel 10). Na 1913 werd het noordoostelijke deel van het park (Vicaryland), genaamd Den Nieuwen Deijl, van de buitenplaats afgesplitst voor de ontwikkeling van een villapark. In dit noordoostelijk deel van het park werd in aansluiting op de al bestaande vijverpartij in landschapsstijl de oorspronkelijke waterallee naar het huis De Paauw, die aan de NO-zijde van het park in twee haakse hoeken van de Zijlwetering aftakte, tot een nieuwe ruime vijverpartij vergraven als nieuwe arm van de al aanwezige vijverpartij ten noordwesten van het huis, zo deze vergraving niet al deels was uitgevoerd onder leiding van Petzold. Alleen een smalle parkrand met eiken aan de Rijksstraatweg met een in flauwe curven verlopende waterpartij bleef bij de realisatie van het villapark in dit noordoostelijke deel bewaard.
Prinsessetuin en kwekerij Aan weerszijden van het hoofdgebouw liggen twee min of meer rechthoekige ruimten die op oude kaarten al te zien zijn. In de bestaande rechthoekige ruimte in het bosgedeelte ten zuidwesten van het huis werd in 1851 door architect H.H.A. Wentzel een op de antieke oudheid geïnspireerde bloementuin, de zogenaamde Prinsessetuin, aangelegd. Wentzel liet zich hiertoe inspireren op Duitse voorbeelden van Schinkel en Persius uit Berlijn en Potsdam. In de tussenzone -tussen huis en tuin- is een regelmatige aanplant van beukenbomen. Een korte beukenlaan met witte vazen en zitbanken voerde oorspronkelijk van het huis naar de besloten, iets verdiepte tuin. In en rondom de tuin stonden een pergola, stibadium, koepels, zitbanken en kariatiden naar ontwerp van de Duitse architect H.H.A. Wentzel (1820-1889), gebouwd in op Pompeiaanse voorbeelden geïnspireerde neoclassicistische trant. Het stibadium werd in 1928 ten geschenke gegeven aan de toen vertrekkende burgemeester Jhr. Storm van 's-Gravesande en staat nu nog op de buitenplaats Het Laar in Ommen (monumentnummer 513545). In 1951 werd de tuin opgeknapt naar plannen van de landschapsarchitect ir. J. Otto, die echter vanwege de hoge uitvoeringskosten slechts gedeeltelijk werden gerealiseerd. Sindsdien kent de tuin zijn huidige sobere strakke invulling en indeling. De tuin is thans als rozentuin ingericht. Ten noordoosten van het huis ligt de rechthoekig ommuurde moestuin (thans gemeentekwekerij) waarvan de oudste ommuring uit de 18de eeuw dateert (zie verder complexonderdelen 3 en 4).
Waardering
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is in cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig opzicht van algemeen belang
- als onderdeel van de buitenplaats De Paauw;
- vanwege de bijzondere combinatie van de aanleg in rijpe landschapsstijl van Zocher jr. en Petzold en de antieke tuin (Prinsessetuin) met gebouwde objecten in Pompeiaanse neoclassicistische stijl van Wentzel;
- de mate van gaafheid en herkenbaarheid van de hoofdstructuur en redelijk gave detaillering;
- de bijzondere ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats;
- de beeldbepalende situering langs de Rijksstraatweg in Wassenaar en de duidelijk herkenbare samenhang met het tegenovergelegen landgoed Raaphorst.
Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland
Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.
Locatie
COMPLEX HISTORISCHE BUITENPLAATS DE PAAUW
De HISTORISCHE BUITENPLAATS De Paauw bestaat uit een HOOFDGEBOUW (1), de HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG (2), PERGOLA (3), TUINMUUR (4), TUINORNAMENTEN in toegangslaan naar Prinsessetuin (5), BEELD, TEMPEL, TUINORNAMENTEN en KEERMUUR MET TRAPPEN in Prinsessetuin (6), TUINORNAMENT en VIER VAZEN (7), PRIEEL met VERANDA (8), DIENSTWONING met PERGOLA en TOEGANGSHEK (9), SOKKEL met BEELD van MERCURIUS (10), KOEPEL ANNEX DIENSTWONING (11), GRENSPAAL (12). TWEE BRUGGEN (13), SCHUUR (14), BRUG (15). De geschiedenis van de buitenplaats gaat terug tot de eerste helft van de 16de eeuw toen Mr. Cornelis Arentz. van der Dussen, raad, schepen en later secretaris van de stad Delft 'het Huys te Pau' liet bouwen. In de 17de eeuw wisselde het goed diverse malen van eigenaar. Op 2 juli 1738 kwam 'Seekere Hofstede of buijtenhuijs genaamt het huijs te Paauw, met dezelfs stallinge, coetshuijs, orangerie, moestuinen, boomgaarden, bossen en de plantagien' in het bezit van de Amsterdamse koopman Isaac Clifford. Bij het huis behoorde ook een boerderij met schuur en hooibergen aan de NW-zijde van het huis. De ligging van de boerderij is in het veld aan de hand van de aanwezige beplanting herkenbaar. De kaart van het Hooge Heemraedschap van Rhynland van Melchior Bolstra uit 1746 toont een vrij omvangrijke geometrische aanleg rondom het huis. In 1747 verkocht Isaac Clifford het fraaie buiten aan Adamus van Halfwassenaer, Heer van Stad aan 't Haringvliet. Die het op zijn beurt op 30 juli 1770 verkocht aan Mr. Adriaan Pieter Twent. In 1783 kocht Twent ook het tegenoverliggende landgoed en kasteel Raaphorst. De familie Twent, in wiens bezit het tot 1838 zou blijven, zou een belangrijke stempel op de ontwikkeling van de buitenplaats drukken. Twent vervulde diverse belangrijke functies, eerst als burgemeester in Gouda en vanaf ca. 1808 als directeur-generaal van de Waterstaat en tenslotte als Minister van Binnenlandse Zaken, kamerheer van koning Lodewijk Napoleon en comte de l'empire. Na verheffing in de adelstand noemde hij zich voortaan Mr. A.P. Twent van Raaphorst, Graaf van Roosenburg. Omstreeks 1800 liet Twent het bestaande huis De Paauw ingrijpend wijzigen tot een nieuw landhuis. Van dit huis zijn geen afbeeldingen bekend. In dezelfde periode is de koepel annex dienstwoning (onderdeel 11) in meer noordelijke richting aan de Rijksstraatweg gebouwd. Het huis lag binnen een formele grachtstructuur waarbinnen aan weerszijden van het huis de rechthoekige nutstuinen zich bevonden. De situering van de huidige nutstuin herinnert nog aan deze periode. De grachtstructuur maakte onderdeel uit van een aanleg van vaarsloten, waaraan ook een schuitenhuis was gesitueerd (zie Kadastraal Minuutplan uit 1822, perceel nr. 369). Twent hield zich, als geïnteresseerd botanicus, intensief met de beplanting bezig. Een andere verdienste van Twent is dat onder zijn leiding de Rijksstraatweg werd bestraat. Omstreeks 1800 kwam de eerste landschappelijke aanleg op De Paauw en Raaphorst tot stand, die wordt toegeschreven aan J.D. Zocher sr. Een indruk van deze aanleg biedt het Kadastraal Minuutplan uit 1822 en de kaart van Noorda uit 1839. De thans nog aanwezige grote waterpartij in landschapsstijl werd aangelegd en lijkt dan tot ongeveer de moestuin te zijn uitgegraven. In deze lob lag een boerderij. Aan de noordzijde in het dan nog niet uitgegraven deel van de vijver bevond zich volgens de kaart in het veld een veel kleinere vijverpartij met vier eilandjes. Laatstgenoemde kleinere vijver kan aan Zocher sr. worden toegeschreven, maar werd door latere aanpassingen in het plan van Zocher jr deels vergraven en toegevoegd aan de grote vijverpartij. De voorzijde van het huis, tussen huis en Rijksstraatweg, was tot in 1839 nog grotendeels bebost (zie kaart Noorda, 1839). Dit deel aan de voorzijde werd doorsneden door slingerpaden, waaronder een in curven verlopende oprijlaan van de Rijksstraatweg naar het huis. Ondanks het feit dat De Paauw en Raaphorst in één hand waren, was er in deze tijd nauwelijks sprake van een visuele verbinding tussen deze twee delen van het bezit, die door de huidige Rijksstraatweg van elkaar werden gescheiden. Op de Topografische Militaire Kaart (TMK) van 1854 is wel een functionele verbinding, in de vorm van een rechte oversteekplaats ter hoogte van Rijksstraatweg nr. 519 te zien. De veranderingen in het park voor 1822 werden na 1816, na de dood van Twent, waarschijnlijk door diens neef en erfgenaam Abraham Jacob Twent van Cortenbosch voortgezet. Deze verkocht het goed in 1838 (De Paauw en Raaphorst) aan Prins Frederik der Nederlanden (1797-1881), de tweede zoon van Koning Willem I, die in hetzelfde jaar Raaphorst verwierf. Prins Frederik verwierf tussen 1838 en 1854 een groot aantal aangrenzende buitenplaatsen, zoals Groot Haesebroek, Eikenhorst, Ter Horst en Backershagen. Opgegroeid aan het Pruisische hof en getrouwd met een Pruisische prinses trok Prins Frederik Duitse architecten aan, zoals architect H.H.A. Wentzel en landschapsarchitect C.E.A. Petzold. Met deze laatste had Frederik kennisgemaakt bij de verwerving van Muskau, een buitenplaats in het oosten van Duitsland. Wentzel was van 1851 tot 1872 als architect in dienst van Prins Frederik; Petzold tot in 1881 tot het overlijden van de Prins. Onder leiding van Prins Frederik ondergingen de buitenplaatsen grote veranderingen. Omstreeks 1840 kreeg (tuin)architect Jan David Zocher jr. de opdracht tot verbouwing van het huis in neoclassicistische trant. Het bestaande huis werd opgehoogd met een attiekzône onder een flauw hellend zadeldak en op de hoeken verhoogd. Aan de voorzijde kwamen twee lagere zijvleugels met halfronde erkers en een bordes met luifel. De achtergevel kreeg in het midden een halfronde erker van één bouwlaag. Ook ontwierp waarschijnlijk Zocher omstreeks 1840 de dienstwoning en het toegangshek aan de zuidoostzijde aan de straatweg (onderdeel 9). Deze onderdelen werden vermoedelijk omstreeks 1853 door de Duitse architect Wentzel aangepast. Op de kaart met de landerijen van Z.K.H. Prins Frederik van J. Kros uit 1854 is goed te zien dat aan de voorzijde van het huis de huidige open parkweide met aan weerszijden golvende parkbosranden is aangelegd. Dit is zeer waarschijnlijk een ontwerp van Zocher jr., die eveneens aan de aanleg van Raaphorst werkte. Uit deze tijd dateert de huidige oprijlaan, die nog van de oorspronkelijke klinkerbestrating van gele IJsselsteentjes is voorzien en die verloopt over het deel van het park, dat thans onder de Pauwhof valt (zie hierna).De huidige (thans enigszins verschraalde) aanleg met boomgroepen en doorzicht naar Raaphorst is verder uitgewerkt door de Duitse landschapsarchitect Petzold, die de aanleg van Zocher bewerkte. Volgens zijn ontwerp werd in het noordoostelijk deel van het park, genaamd Den Nieuwen Deijl, in aansluiting op de al bestaande vijverpartij in landschapsstijl, de oorspronkelijke waterallee naar het huis De Paauw, die aan de NO-zijde van het park in twee haakse hoeken van de Zijlwetering aftakte, tot een nieuwe ruime vijverpartij vergraven. Het is niet duidelijk of deze vergraving toen geheel of gedeeltelijk heeft plaatsgevonden. Het landschapsontwerp van Petzold voor de Paauw maakte deel uit van een veel groter ontwerp uit 1854 voor een grotere landschappelijke eenheid tussen de buitenplaatsen De Paauw, Raaphorst, Eikenhorst, Backershagen en Groot Haesebroek (zie voor het ontwerp de Kaart der Landerijen van Z.K.H. Prins Frederik der Nederlanden door Petzold uit 1854). Dit ontwerp met een Umfahrungsweg die de buitenplaatsen met elkaar verbond en de verschillende parken tot één parklandschap omvormde, werd in de jaren 1854-1858 (groten)deels uitgevoerd. Omstreeks 1853 werd naar ontwerp van de Duitse architect Wentzel het huis De Paauw wederom verbouwd. Aan de noordzijde van het huis werd de vleugel met colonnade, spiegelzaal en balzaal, de tegenwoordige raadzaal, in Duitse Neoclassicistische trant gebouwd. In 1879 is deze vleugel nog verder in noordelijke richting uitgebreid, maar in 1918 gedeeltelijk weer afgebroken. Ten zuiden van het huis werd door Petzold in 1851 in een al bestaande rechthoekige groene ruimte een formele bloementuin aangelegd, de zogenaamde 'Prinsessetuin', waaraan Wentzel een inrichting van een stibadium toevoegde in op Pompeijaanse voorbeelden geïnspireerde Neoclassicistische stijl. Na de dood van Prins Frederik in 1881 kwamen zijn bezittingen aan zijn jongste dochter prinses Marie von Wied die in 1910 overleed. Vervolgens kwam De Paauw in handen van de bouwmaatschappij van J.T. Wouters, die van plan was het landhuis te vervangen door een ruim opgezette villawijk. De directeur van de maatschappij Johannes Thomas Wouters, die tot in 1913 in het huis woonde, voerde deze plannen slechts ten dele uit aan de noordoostzijde van de buitenplaats. In dit noordoostelijk deel van het park, genaamd Den Nieuwen Deijl, werd in aansluiting op de al bestaande vijverpartij in landschapsstijl de oorspronkelijke waterallee naar het huis De Paauw, die aan de NO-zijde van het park in twee haakse hoeken van de Zijlwetering aftakte, tot een nieuwe ruime vijverpartij vergraven, (zo deze vergraving niet al deels was uitgevoerd onder leiding van Petzold). Hierlangs werd het villapark ontworpen. Het koetshuis, oorspronkelijk behorende bij De Paauw, is binnen de villabebouwing komen te liggen. In het park werden ook verschillende grote villa's gebouwd (onder meer Pauwhof in 1912 en Villa Ruys in 1914). Het huis De Paauw met het nog resterende parkdeel werd verkocht aan de familie Kessler, die in 1913 de buitenplaats betrok. De Pauwhof ligt naast de dienstwoning van De Paauw Rijksstraatweg 422 (onderdeel 9), op de hoek van de Paauwlaan en de Rijksstraatweg. De landschappelijk aangelegde tuin van de Pauwhof is het zuidoostelijke deel van de buitenplaats De Paauw. In 1912 werden het huis De Pauwhof (monumentnummer 524479), de garage (monumentnummer 524480) en het prieel (monumentnummer 524481) door de architect Jos Th. J. Cuypers (1861-1949) gebouwd in traditionalistische trant, geïnspireerd op de Hollandse 17de-eeuwse classicistische bouwkunst en de Engelse landhuisstijl. Opdrachtgever was de Leidse stadsarchivaris J.C. van Overvoorde. De met ijsselsteentjes bestrate oprijlaan, oorspronkelijk leidend naar De Paauw, leidt sinds 1912 vanaf het toegangshek (onderdeel 9), over een gemetselde brug (beschermd bij het complex De Pauwhof met monumentnummer 524482) met een flauwe bocht in noordelijke richting naar het huis en de garage. Voor het huis bevindt zich een ruim gazon met aan weerszijden bloemborders, dat overgaat in de oorspronkelijke beplanting van het landschappelijke bos van de Paauw met voornamelijk loofbomen als eiken en beuken. Op het terrein bij de Pauwhof bevinden zich verschillende tuinornamenten afkomstig van de Paauw (beschermd bij complex De Pauwhof met monumentnummer 525977). Sinds 1924 is het huis De Paauw als raadhuis van gemeente Wassenaar in gebruik. Naar aanleiding van deze aankoop van het huis ontving de gemeente van de heer Chabot in 1925 een marmeren paardendrinkbak met twee leeuwen, die ooit een geschenk van de Tsaar van Rusland Alexander II aan Prins Frederik is geweest. Dit ensemble staat vanouds aan de voorzijde van het huis opgesteld. In 1949 was de gemeente in de gelegenheid een groot deel van het park te kopen, inclusief de Prinsessetuin, die na de oorlog in een vervallen staat verkeerde. In 1951 werd de tuin opgeknapt naar plannen van de landschapsarchitect ir. J. Otto, die echter vanwege de hoge kosten slechts gedeeltelijk werden gerealiseerd. Sindsdien kent de tuin zijn huidige sobere en strakke indeling. Het in omstreeks 1840 ontworpen koetshuis wordt door de huidige situering in een villawijk en door de verbouwing aan het einde van de 20ste eeuw tot appartementencomplex als niet meer beschermenswaardig beschouwd.
Waardering
Het COMPLEX DE HISTORISCHE BUITENPLAATS DE PAAUW is in cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig opzicht van algemeen belang:
- vanwege de oorspronkelijke functie als buitenhuis van prins Frederik en Pieter Twent
- als gaaf en representatief voorbeeld van een parkaanleg in rijpe landschapsstijl met pompeiaanse bloementuin (genaamd Prinsessetuin) waarvan de gefaseerde aanleg duidelijk herkenbaar is
- als gave en representatieve voorbeelden van het Neoclassicisme uit het midden van de 19de eeuw en exemplarisch voor het bouwkundige en tuinarchitectonische oeuvre van de architecten J.D. Zocher sr., J.D. Zocher jr., C.E.A. Petzold en H.H.A. Wentzel
- vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van de verschillende complexonderdelen, met name van het landhuis - vanwege de bijzondere functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang van de verschillende onderdelen van de buitenplaats
- vanwege de beeldbepalende situering langs de Rijksstraatweg in Wassenaar en de duidelijk herkenbare samenhang met het tegenovergelegen landgoed De Horsten
- als onderdeel van de landgoederenstrook van Wassenaar aan weerszijden van de Rijksstraatweg.
Eigenschappen
Functie | Hoofdcategorie | Subcategorie | Functietype | Is hoofdfunctie |
---|---|---|---|---|
Historische aanleg | Kastelen, landhuizen en parken | Tuin, park en plantsoen | oorspronkelijke functie | Ja |
Straat | Getal | Achtervoegsel | Postcode | Plaats | Locatie | Situatie | Is hoofdadres |
---|---|---|---|---|---|---|---|
– | – | – | – | Wassenaar | BY Raadhuislaan 22, Wassenaar, Wassenaar | – | Ja |
Hoofdcategorie | Subcategorie | Beschrijving | Notitie |
---|---|---|---|
Kastelen, landhuizen en parken | Tuin, park en plantsoen | – | Landschappelijke tuin |
Kadastraal perceel | Kadastrale sectie | Kadastraal object | Appartement | Kadastrale gemeente |
---|---|---|---|---|
– | F | 11386 | – | Wassenaar |
– | F | 4893 | – | Wassenaar |
– | F | 10825 | – | Wassenaar |
– | F | 11335 | – | Wassenaar |
– | F | 11334 | – | Wassenaar |
– | F | 11277 | – | Wassenaar |
– | F | 5379 | – | Wassenaar |
– | F | 586 | – | Wassenaar |
– | F | 7142 | – | Wassenaar |
– | F | 7143 | – | Wassenaar |
– | F | 9222 | – | Wassenaar |
– | F | 9243 | – | Wassenaar |
– | F | 9535 | – | Wassenaar |
– | F | 9540 | – | Wassenaar |
– | F | 10457 | – | Wassenaar |
– | F | 9542 | – | Wassenaar |
– | F | 9543 | – | Wassenaar |
– | F | 10019 | – | Wassenaar |
– | F | 10020 | – | Wassenaar |
– | F | 10183 | – | Wassenaar |
– | F | 9544 | – | Wassenaar |
– | F | 10728 | – | Wassenaar |
– | F | 9551 | – | Wassenaar |
– | F | 11276 | – | Wassenaar |
– | F | 10911 | – | Wassenaar |
– | F | 10758 | – | Wassenaar |
– | F | 10455 | – | Wassenaar |
– | F | 10757 | – | Wassenaar |
– | F | 10761 | – | Wassenaar |
– | F | 11285 | – | Wassenaar |
– | F | 10826 | – | Wassenaar |
– | F | 10837 | – | Wassenaar |
– | F | 11023 | – | Wassenaar |
– | F | 11203 | – | Wassenaar |
– | F | 11204 | – | Wassenaar |
– | F | 11254 | – | Wassenaar |