Weverij De Ploeg, Bergeijk

Omschrijving

TUIN- EN PARKAANLEG rondom weverij De Ploeg en behorend tot dat complex, ontworpen door Mien Ruys. De westelijke begrenzing van de beschermde aanleg loopt langs oostzijde van de Riethovensedijk, aan de noordzijde loopt de begrenzing door een gedeelte van het bosperceel, aan de oostzijde langs de lijn vanaf de oostelijke kant van de bestrating langs de aanbouw aan de oostgevel naar het zuiden, ter hoogte van het dwarspad verder naar het oosten tot de grens van het kadastrale perceel, in het zuiden achter langs de tuinen en de langs de noordzijde van de Bucht, zoals aangegeven op het bij het aanwijzingsbesluit behorende kaartje. Het tuinontwerp is zeer architectonisch opgebouwd uit bij het gebouw aansluitende rechthoekige en vierkante plantvlakken met afgeschuinde hoeken, die van daaraf geleidelijk oplopen van klein naar groot. Aan de westzijde van het gebouw, de kopse kant met de karakteristieke gekantelde gevels, werden de plantvakken ingevuld met een asymmetrisch patroon van vierkanten, rechthoeken en driehoeken van strak gesnoeide groenblijvende heesters. Aan de zuidzijde, ten oosten van de ingang, zijn twee lange borders met heesters en vaste planten aangelegd, parallel aan de voorgevel en haaks daarop. Langs de lange border loopt een lage heg en haaks daarop weer een heg in het gazon als begrenzing van het kleinste vierkant. Vlakverdeling en lijnvoering zijn hier zeer verwant aan het idioom van De Stijl. Aan de zijde van de oprijlaan bevindt zich daar een rechthoekige vijver, die ook als blusvijver functioneert. Twee middelgrote, bijna vierkante gazons links en rechts van de oprijlaan naar de ingang vormen de intermediair tussen de kleinschalige vlakverdeling vlak bij het gebouw en de grotere gazons aan de zuidzijde van de dwarslaan, die beplant zijn met verspreide boomgroepen en waar enkele aaneengesloten bospercelen bewaard zijn gebleven. Uitzondering op de rechtlijnige opzet is hier het licht gebogen pad dat naar de vroegere fietsenstalling loopt. Duidelijk is te zien hoe Ruys in het zuidelijk deel heeft geworsteld met de 'spaghettistijl' zoals de landschapsstijl door destijds moderne tuinarchitecten ook wel werd genoemd. Aan de noordkant heeft Ruys een strook bos gespaard, opdat het strakke, lichtgekleurde fabrieksgebouw zich aftekent tegen de ruige, donkere boompartijen. Hier had ze, kennelijk als concessie aan de opdrachtgever, een stukje Engelse landschapsstijl gepland.

Waardering

TUIN- en PARKAANLEG rondom weverij De Ploeg, ontworpen door tuinarchitecte Mien Ruys, van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang:

- als toonbeeld van naoorlogse tuinarchitectuur in architectonische stijl, waarin getracht is elementen van de landschapsstijl in te passen;

- als resultaat van samenwerking tussen architect en tuinarchitect vanaf het begin van het ontwerpproces;

- vanwege de plaats in het oeuvre van Mien Ruys, als fabriekstuin;

- vanwege de waarde in het totale fabrieksconcept, waarbij de tuin een belangrijk onderdeel was als ontspanningsruimte voor de medewerkers en ook in het ontwerp van de fabriek het uitzicht op de tuinen een rol speelt.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
530967
Complexnaam
Weverij De Ploeg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving

Inleiding

Complex WEVERIJ DE PLOEG, bestaande uit het FABRIEKSGEBOUW naar ontwerp van Gerrit Rietveld en de TUIN-EN PARKAANLEG naar ontwerp van tuinarchitecte Mien Ruys. Technisch advies werd gegeven door Ir. G. Beltman, wiens bureau in Twente gespecialiseerd was in het bouwen van textielfabrieken. Het is het eerste fabrieksgebouw dat door Gerrit Rietveld is ontworpen. Na de Tweede Wereldoorlog begon Meubelstoffenfabriek De Ploeg weer zelf te weven, na lange tijd alleen in meubelstoffen te hebben gehandeld. De weverij was een voortzetting van een vooroorlogse gebruikerscoöperatie. In samenhang met de massale productie van nieuwe woningen was een grote vraag naar meubel- en woningstoffen ontstaan. De Ploeg werd gekenmerkt door een idealistisch streven naar hoge kwaliteit en esthetisch verantwoorde vormgeving. De Ploegstoffen waren bekend om technisch en esthetisch hoogwaardige stoffen met moderne dessins. Door de stijgende productie werd uitbreiding van de fabriek noodzakelijk; besloten werd tot een geheel nieuwe fabriek. Het nieuwe gebouw zou, overeenkomstig de ideële doelstellingen van De Ploeg, een optimaal werkklimaat moeten bieden, waarbij ook rekening werd gehouden met de fraaie, bosrijke omgeving. De omgeving van de fabriek moest ook de werknemers ten goede komen. Zo werden tuin en park van ca 120.000 m2 ontworpen mede als ontspanningsruimte voor de werknemers. Vanaf het begin van het ontwerpproces was er een nauwe samenwerking tussen de constructeurs, de architectonisch vormgever en de tuinarchitecte. Zo werd onder meer op aanwijzing van Ruys de plattegrond van de fabriek gespiegeld ten opzichte van het eerste ontwerp. Samen met directeur P. Blijenburg van De Ploeg maakten Rietveld en Beltman een studiereis langs moderne gebouwen in Zwitserland en Italië, waar in een fabrieksgebouw met een bijzonder zaagtanddak inspiratie werd gevonden voor de nieuwe fabriek. Daarbij werd het destijds geavanceerde Zeiss-Dywidag-systeem toegepast. De maatvoering vloeide voort uit die van de brede weefgetouwen, "form follows function". Een productietechnische primeur was de afvoer van de verfbaden in een gesloten systeem van roestvrij stalen leidingen. Het gebouw was oorspronkelijk groter ontworpen maar werd uit financiële overwegingen kleiner uitgevoerd. Uitgangspunt voor Mien Ruys was aanvankelijk het bestaande landschap (een es) zoveel mogelijk te behouden, terwijl de opdrachtgever een landschapstuin wilde. Tijdens de bouw is het terrein toch ingrijpend geëgaliseerd. Het ontwerp voor de tuin is architectonisch opgebouwd in een vlakverdeling en lijnvoering verwant aan het idioom van De Stijl. Een strook van het bestaande bos bleef gespaard, zodat het strakke lichtgekleurde gebouw zich aftekent tegen de donkere boompartijen.

Waardering

Complex van FABRIEKSGEBOUW en TUIN- en PARKAANLEG naar ontwerp van Gerrit Rietveld en Mien Ruys, van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang als evidente mijlpaal in de midden-twintigste eeuwse architectuur:

- als internationale mijlpaal in de modernistische fabrieksarchitectuur door de toepassing van geavanceerde systemen en "form follows function";

- vanwege de tuin-en parkaanleg die deel uitmaakt van het totale fabrieksconcept;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van zowel fabrieksgebouw als tuin- en parkaanleg en hun samenhang;

- vanwege de op contemporaine sociale en milieutechnische eisen inspelende inrichting en omgeving;

- als voorbeeld van nauwe samenwerking tussen architect, constructeur en tuinarchitect;

- als voorbeeld van het idealistische streven naar hoge kwaliteit en esthetisch verantwoorde vormgeving;

- vanwege de sociaal-historische waarde als voortzetting van een gebruikerscoöperatie.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Park Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Riethovensedijk 20 5571 CR Bergeijk BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Weverij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1542 Bergeijk
A 1546 Bergeijk
A 1424 Bergeijk
A 1394 Bergeijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1956 1958 vervaardiging
Naar boven