Monumenten
-
Rijksmonument
Baneheide 22
Hoeve in haakvorm, gebouwd uit kalkbreuksteen en baksteen met fragmenten van vakwerk. Ankerjaartal 1787.
-
Rijksmonument
Baneheiderweg 36
Uit ca. 1750 daterend, aan een zijweggetje van de Banerheiderweg gelegen VAKWERKHUIS op rechthoekige plattegrond, onder verdieping en onder met blauwe muldenpannen gedekt zadeldak.
-
Rijksmonument
Heiweg 1
Scholtissenhof, omsloten binnenplaats, van kalkbreuksteen met fragmenten van vakwerk. Op de houten bovendorpel van de ingang 1727.
-
Rijksmonument
Hofstraat 9
Hoeve "de Hof". Hoeve van kalksteen en baksteen om gesloten binnenplaats. Aan de binnenplaats ankers 1617. Poortsluitsteen met 1679 en leeuwenkop. Verder twee fraaie krulankers.
-
Rijksmonument
Kasteel de Bongard
Kasteel De Bongard. Herenhuis: een ronde toren, een zijvleugel en ingangsvleugel als restant van een groter geheel. Opgetrokken van baksteen met speklagen, 1523 e.v. Laatgotische poortomlijsting en aan binnenplaats renaissance-arcaden. Inwendig o.a. een laatgotische schouw.
-
Rijksmonument
Overhuizerstraat 2
De Hoeve Oberhausen vormt een half achter bomen verscholen hoevecomplex van om een langgerekte binnenplaats gegroepeerde gebouwen uit kalksteen. Poortomlijsting met pilasters en fronton uit 1714. De poortvleugel dient tot woonhuis. Achter aan de binnenplaats de voormalige kapel.
-
Rijksmonument
Pastoor Neujeanstraat 6
R.K. Kerk, 1869-'73 door P.J.H.Cuypers, vergroot 1953. Inventaris: zwart marmeren doopvont uit 1796. Wegkruis met houten corpus, XIXa, tegen de kerktoren.
-
Rijksmonument
Pastoor Neujeanstraat 8
In oorsprong uit 1796 daterende pastorie met verdieping onder met muldenpannen gedekte zadeldaken tussen (tegen) trapgevels; het gebouw heeft oorspronkelijke vermoedelijk een L-vormige plattegrond en een drie vensterassen brede voorgevel gehad, is later (waarschijnlijk eind 19e eeuw) in volledige
-
-
-
Rijksmonument
Paumstraat 16
Hoeve van kalkbreuksteen. Op poortsluitsteen jaartal 1763.
-
Rijksmonument
Weiweg 1
Hoeve van vakwerk om een binnenplaats, XVIII.