Monumenten in Ede

Schaapskooien op de Zuid-Ginkel. Ca.
Een gietijzeren gedenkzuil op de top van de Paasheuvel in de vorm van een dikke vierkante, conisch toelopende zuil, bekroond met een urn. De zuil is gewijd aan Anna Maria Moens en draagt verscheidene opschriften.
Ten dele vernieuwde schaapskooi (XIX B) onder met riet en Hollandse pannen gedekt schilddak, dat bij de schuine zijden van de driezijdig gesloten einden oploopt einden oploopt tot boven de dubbele deuren in de eindgevels; wanden van gepotdekselde houten delen op betonnen plint.
Terrein waarin 4 grafheuvels en sporen van bewoning en/of begraving. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd en IJzertijd.
Terrein waarin 4 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Het perceel wordt met een gedeeltelijke bescherming belast, te weten de daarin gelegen grafheuvels zelf, alsmede een strook van 10 meter rondom, gemeten vanaf de voet van de heuvels.
Terrein waarin 5 grafheuvels. De percelen Ede C-1386 en C-1387 worden met een gedeeltelijke bescherming belast, te weten de daarin gelegen grafheuvels zelf, alsmede een strook van 10 meter rondom, gemeten vanaf de voet van de heuvels.
Terrein waarin een urnenveld. Datering: Bronstijd en/of IJzertijd. V monument 9 (Groot Ginkel).
2 Grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. VI monument 10 (De Ginkel). De redengevende omschrijving is geworden: 2 Grafheuvels.
Terrein waarin resten van prehistorische bewoning (vuurstenen werktuigen en aardewerk). Datering: Palaeolithicum, Neolithicum en IJzertijd.
TERREIN waarin 3 grafheuvels. Sporen van bewoning uit het Neolithicum, de Bronstijd en de IJzertijd, vuursteen vindplaatsen uit het Palaeolithicum (Hamburgcultuur) en Mesolithicum en een bundel karresporen die als Hessenweg wordt gekarakteriseerd.
2 Grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Het perceel Ede C-1739 wordt met een gedeeltelijke bescherming belast, te weten de daarin gelegen grafheuvels zelf, alsmede een strook van 10 meter rondom, gemeten vanaf de voet van de heuvels.