Monumenten
-
Rijksmonument
514890
Omschrijving
-
-
Rijksmonument
9281
Aan deze steeg een eenvoudige vierkante waltoren met tentdak (XV).
-
Rijksmonument
De Boetzelaersborg
De Boetzelaersborg. Adellijk HUIS (midden 16e eeuw) op L-vormige plattegrond, sterk gewijzigd in de 18e en vroege 19e eeuw. Tegen de oostelijke gevel een gaaf bewaarde, veelhoekige traptoren met helmvormige afdekking en in de bovengeleding korfboognissen met tweelichtvensters.
-
Rijksmonument
Dienstwoningen
Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONINGEN.
-
Rijksmonument
Gasthuisplein 2
Langwerpig gebouw van laat-middeleeuwse oorsprong, het v.m. Gasthuis. Aan de oostzijde oorspronkelijke puntgevel; aan de westzijde schilddak. Dakruiter met hoge spits, herbouwd 1949. Sinds 1923, toen een dwarsvleugel werd afgebroken, is het bouwwerk als woonhuis in gebruik.
-
Rijksmonument
Het Kattenburg 3
Witgepleisterd huis onder schilddak, van karakter XIXb. Eenvoudige, strakke lijstgevels met hoeklisenen en ramen uit de bouwtijd. Empire-deurpartij met stoep. Gepleisterde aanbouw onder zadeldak aan de achterzijde.
-
Rijksmonument
Hof van Bergh 2
Ned. Herv. Kerk (St. Pancras en Joris). Dwarspand en zeer kort, onregelmatig gevormd schip van een 15e eeuwse kerk, waarvan de koorfunderingen in 1943 ontgraven werden. Vlakke zoldering. Inventaris: preekstoel (midden XVII) en beschadigde zerken. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief.
-
Rijksmonument
Hofstraat 1
Stadhuis. Laat-gotisch gebouw op rechthoekige plattegrond met aan de korte zijden puntgevels, waartussen hoog zadeldak. Tegen de vrijliggende oostgevel veelhoekige bakstenen traptoren, waarin de toegang, gedekt door een helm met koepeltje. Driedelige, tongewelfde kelder.
-
Rijksmonument
Hofstraat 2
R.K. Kerk (St. Pancratius). Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant met 5/8 gesloten koor, geflankeerd door 3/8 gesloten kapellen en driezijdig gesloten dwarsschipsarmen. Hoge toren met ingesnoerde naaldspits. Het bouwwerk is ontworpen door Alfred Tepe en gebouwd van 1895-'97.
-
Rijksmonument
Hofstraat 8
Breed huis (XVI) onder schilddak met ramen en deuromlijsting XVIIId. Luiken voor de vensters. Het gerestaureerde pand heeft aan de Muntwal een gotische puntgevel met tweelichtskozijnen. Inrijpoort.
-
Rijksmonument
Hofstraat 9
Deftig herenhuis (XIXc) met schuiframen en deur uit de bouwtijd, de laatste met bovenlicht, waarin gietijzeren levensboom. Het huis, dat op de hoek van de 's-Gravenwal staat, is later aan de achterzijde uitgebreid.