Monumenten
-
Rijksmonument
47128
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Vroege Bronstijd.
-
Rijksmonument
47129
Terrein waarin sporen van bewoning.
Datering: Laat-Neolithicum.
Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap.
-
-
-
Rijksmonument
Hoeve Arko
Inleiding
BOERDERIJ van het Kop-Romp-type aan de noordwestzijde van de Kaag en van deze doorgaande weg gescheiden door een ijzeren HEK. De boerderij - genaamd "Hoeve Arko" en gebouwd in eclectische trant - dateert in de huidige vorm uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
-
Rijksmonument
Hogeweg 1
Wipbrug tussen Wipbruglaan en Hogeweg.
-
Rijksmonument
Spanbroekerweg 220
Stolphoeve met kort uitgebouwd vooreind van houten geveltop. Negenruits schuifvensters; pronkdeur met bovenlicht, schulprand boven deur. Aangebouwde stolpvormige schuur. XVIII/XIX.
-
Rijksmonument
Spanbroekerweg 35
TOREN.
Alleen de oostmuur in het benedenste gedeelte, waar de dichtgezette doorgang naar de kerk is te zien, is oud.
-
Rijksmonument
Spanbroekerweg 37
Herv. Kerk. Een zeven traveeën diepe eenschepige kerk met vijfzijdige sluiting en een geheel vernieuwde toren. Het muurwerk en de steunberen geheel gepleisterd. Inwendig een gestuct gewelf onder een oudere tongewelf-constructie.
-
Rijksmonument
Spanbroekerweg 39
Raadhuis. Rechthoekig gebouwtje met verdieping, bereikbaar langs trap met bordes, dat gedekt wordt door een zadeldak tussen twee trapgevels. Aan noord- en oostzijde in het roodbakstenen metselwerk ruitmotieven van gele steen; tussen de vensters jaartalankers met 1598.
-
Rijksmonument
Wadway 30
Het kerkje bestaat uit een schip van drie traveeën waarvan het muurwerk oorspronkelijk niet door steunberen geschoord werd en een thans rechtgesloten koor van drie smalle traveeen. Aan de noordzijde een poortje, waarvan het boogveld is gevuld met een rode Bremerstenen zerk. De kap is niet oud.
-