Monumenten in Twisk

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
51
51
1

Monumenten

  • Rijksmonument

    Dorpsweg 105

    Grotendeels houten woninkje onder zadeldak met nok evenwijdig aan de straat; een afhang aan de achterzijde. De voorzijde bestaat uit gepotdekselde delen. Vensters met roedenverdeling.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Dorpsweg 108

    Stolphoeve, waarvan de witgepleisterde gevel rechts is verhoogd tot een klokgevel voorzien van aanzetvoluten en een boogvormige afsluiting. Jaartalstenen 1735 en 1797. Getoogde vensters met roedenverdeling.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Dorpsweg 111

    Fraaie stolphoeve, in jaartalstenen gedateerd Anno 1746. Het links naar voren uitspringende woongedeelte heeft een gemutileerde bakstenen topgevel met natuurstenen aanzetvoluten en een restant van de natuurstenen afdekking der schuine zijden. Voordeur met bovenlicht in omlijsting; gesneden kalf.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Dorpsweg 114

    Pand uit het derde kwart van de 19e eeuw, zonder verdieping en met pannen schilddak. Gepleisterde middenpartij, doorstotend door de kroonlijst en daar een grote dakkapel met rijk gesneden daklijst met balkon vormend.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Dorpsweg 115

    L-vormig pandje met grotendeels houten wanden onder pannen dak. De gevel aan de straatzijde heeft boven de puibalk een houten top met geprofileerde schulpranden. Vensters met roedeverdeling. Eenvoudige gesneden voordeur met bovenlicht.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Dorpsweg 117

    Boerderij met pannen schilddak, waarop hoekschoorstenen, voorgevel met houten kroonlijst en getoogde deur en vensters. Tweede helft 19e eeuw. Rechts een houten schuur met zadeldak en puntgevel met windveer.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Dorpsweg 118

    Stolphoeve, uiterlijk XIXd, inwendig ouder, op een jaartalsteen in de fraaie ronde schoorsteen gedateerd 1630 en 1885. Dakkapel met ijzeren spiraalvormige wangstukken.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Dorpsweg 119

    Boerderij uit omstreeks 1900 in een vermenging van neo-renaissance en Art Nouveau-motieven, uitgevoerd in verscheidene kleuren baksteen. Getoogde vensters, hogere middenpartij met balkon op gietijzeren zuiltjes en gevelbekroning met snijwerk en makelaar.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Dorpsweg 120

    Pastorie der Herv.Kerk, gebouwd in 1878. Pand zonder verdieping in eclectische trant met hoog pannen schilddak en hoger opgehaalde middenpartij, waarvoor een balkon op zuiltjes. Vensters met afgeronde bovenhoeken en stucwerkkuiven.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Dorpsweg 121

    Ned. Herv. Kerk. Bestaat uit een diep eenbeukig schip en een drie traveeën diep koor, dat vijfzijdig gesloten is. Het koor en het laatste deel van het schip worden door een doorlopende kap gedekt; de vier eerste schiptraveeen hebben een lagere kap.

    WikiMedia
Naar boven