Monumenten
-
Rijksmonument
47125
Terrein waarin sporen van een of meer gebouwen.
Datering: Romeinse Tijd. Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A.
-
Rijksmonument
47126
Terrein waarin sporen van een of meer gebouwen. Datering: Romeinse Tijd. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap.
-
Rijksmonument
Bongard 1
Nieuwe Bongard; HERENHOEVE MET BINNENPLAATS; van mergel en baksteen; poorttoren met hoekpilasters en tweelichtvenster; XVII-XVIII.
-
Rijksmonument
Conventuelenstraat 16
Vakwerkhuis - vakken gevuld met baksteen- met iets uitspringende gepleisterde plint, daterend uit de eerste helft van de 19e eeuw en met latere, geheel in baksteen uitgevoerde uitbreiding, onder met pannen gedekt zadeldak met schild. Muurwerk wit, balken en plint zwart geverfd.
-
Rijksmonument
Kasteel Wijnandsrade
Linkervleugel van het kasteel Wijnandsrade met toegangspoort uit 1719. Hiertegenaan gebouwd twee haaks op elkaar staande vleugels welke binnenplaats omsluiten. Tegenover het kasteel een vakwerkschuur XVIII.
-
Rijksmonument
Kasteel Wijnandsrade
Rechtervleugel van het kasteel Wijnandsrade. De zuidvleugel van de hoeve met hoektorentjes uit 1634. Op het binnenplein toegangspoort tot het kasteel 1726 met renaissancekoppen, die evenals de linkervleugel uit 1563 stammen. Rococo-deur uit 1755.
-
-
Rijksmonument
Niethuizen 64
Inleiding
LANDHUIS in een traditionele bouwstijl, omstreeks 1870 gebouwd in opdracht van de heer Xavier Maurissen uit Maastricht. Het landhuis is vrijstaand gesitueerd achter de oude kasteelhoeve Niethuizen, in de restanten van een parkachtige tuinaanleg.
Omschrijving
-
Rijksmonument
Opfergeltstraat 4
Rooms Katholieke Kerk; schip 1750, in recente tijd naar het westen verlengd; nieuwe toren, koor XV, met herenloge, XVIII. Grafzerk, 1519, en zerk van Willem van den Bongard, plm 1631. Stenen grafkruisen (een XVI). Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. van Venrade, 1519, diam.
-
Rijksmonument
Oudenboschstraat 39
Inleiding
Vrijstaande HOEVE, 1865, in traditionale stijl.
Omschrijving
De hoeve is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. Zwart geteerde plint. Hardstenen dorpels, lateien en deuromlijsting.
-
Rijksmonument
Oudenboschstraat 41
Pastorie; bakstenen huis met verdieping en zadeldak uit 1813.
-
Rijksmonument
Swier 30
Hoeve Lindelauf; twee bakstenen vleugels haaks op elkaar; met tussendorpelvensters van Naamse steen en kalksteen; ankerjaartallen 1641 en 1652.