Bizarre beleving in voormalige kerk
'Bewaar uw voet, als gij tot het huis Gods ingaat.' Deze oude bijbeltekst staat in de vloer van de voormalige Evangelisch-Lutherse kerk, een Arnhems rijksmonument uit 1898. Vrij vertaald: 'betreed Gods tempel met bescheiden tred'. Ondernemer Mirella Kreger heeft grootse plannen met de kerk. En die zijn allerminst bescheiden. Maar - zoals het een kerk betaamt - iedereen is welkom in haar Bizar-Bazar.
Gastvrijheid is natuurlijk het uitgangspunt van iedere horecagelegenheid, maar Mirella steekt haar nek uit voor iedere doelgroep. 'De ingangen zijn rolstoelvriendelijk en we hebben een hotelkamer voor rolstoelgebruikers. De diner-mogelijkheden variëren van exclusief dineren aan de 'chefs table' tot een tajine voor 12,50 euro. Bovendien kán en mag hier alles. Nou ja, bijna alles. Of je nu in select gezelschap bubbels wil drinken in een van de 'zwevende' hotelkamers, of hier een uitvaart wilt afsluiten met een koffietafel. Op verzoek kunnen we zelfs de originele kerkklokken luiden. En om nog maar een detail te noemen, honden zijn welkom. De deur staat écht voor iedereen open.'
Hier kan en mag alles. Nou ja, bijna alles
Beleving
'Eat, sleep, shop, lounge, enjoy' belooft Bizar-Bazar. 'Gasten worden ondergedompeld in Moorse sferen. Denk aan een medina of bazar', omschrijft Mirella. 'De kerk leent zich daar perfect voor. De karakteristieke ingang brengt bezoekers direct in een andere wereld. Daar vinden ze gezelligheid, krioelende mensen, muziek en een Frans-Marokkaanse keuken. De gotische kleurrijke glas-in-loodramen, het traditionele kerkmeubilair en de bijbeltekst in de vloer versterken de beleving!' De ondernemer kwam op dit idee tijdens een bezoek aan restaurant Bazar in Amsterdam, vier jaar geleden. Zo'n plek, met de sfeer van een grote wereldstad, had Arnhem nog niet. De term 'bizar' heeft ze niet voor niets in de naam verwerkt. In de zaak, die eind 2018 opent, wordt alles anders dan anders. 'Ik wil bijvoorbeeld basilicum verbouwen in het restaurant. Dat worden geen kleine plantjes, maar gigantische planten: bizarre basilicum.'
Eigenwijs
Horecaervaring heeft Mirella niet en ervaring met het restaureren van een monument evenmin. Toch trok ze de stoute schoenen aan en zette ze alles op alles om de kerk te herbestemmen tot Bizar-Bazar. 'Horecaondernemers en banken raadden het me af: 'er is al veel horeca in Arnhem', 'zonder ervaring red je het niet', ga zo maar door. Maar ik ben eigenwijs. Ik vraag gewoon hulp aan experts. Samen komen we er zeker.'
Verbinding met Modekwartier
Nationaal Restauratiefonds gelooft net als Mirella in het concept. Niet alleen vanwege de regionale aantrekkingskracht die de horecagelegenheid wel eens zou kunnen krijgen, maar ook vanwege het feit dat religieus erfgoed een tweede leven krijgt. De voormalige kerk heeft straks bovendien een sociaal-culturele impact. Het verbindt het Arnhemse stadscentrum met de creatieve hotspot Modekwartier in de wijk Klarendal. 'In de winkeltjes van Bizar-BazarNaar de website van Bizar-Bazar kunnen kunstenaars uit het modekwartier hun producten verkopen.'
Ik vraag gewoon hulp aan experts. Samen komen we er zeker
Winkelkramen in koorbanken
Mirella benut de unieke details van de kerk, die vanwege de monumentale waarde moeten blijven, op creatieve manieren. 'De halfronde koorbanken worden winkelkramen, de catechisatiekamer wordt een chique rookruimte en de consistorie met glas-in-loodramen en manshoge haard wordt een ruimte voor private dining.' Het handgeschilderde plafond van de kerk - een meesterwerk op zich - houdt Mirella open. Ze vertelt: 'een deel van de hotelkamers komt op palen en lijkt te zweven tussen het restaurant en het plafond. Door een glazen pui kijk je vanuit je hotelkamer uit over de dinerende gasten.'
Tips van ondernemer Mirella Kreger:
-
Volg je gevoel. Als jij denkt dat een concept kans heeft, ga er dan voor.
-
Zie de vaststaande elementen van een monument niet als beperking, maar als bijzonder interieurelement. Ik maak van het spreekgestoelte een mega plantenbak.
-
Vraag hulp aan experts. Ik werk samen met onder meer een horeca-adviseur, chef-kok, ontwerper en architect.