De Koninklijke Leerfabriek: om van te houden en van te leren!
In het Brabantse Oisterwijk was jarenlang de grootste leerfabriek van ons land gevestigd: Koninklijke Verenigde Leder (KVL). De fabriek moest in 2000 haar deuren sluiten. De rijksmonumentale panden hebben bijna allemaal een nieuwe bestemming gekregen. Ambachtelijkheid en creativiteit staan centraal: op dat gebied valt er nu van alles te zien, te beleven en te proeven.
Ambachtelijkheid
De herbestemmers van het Leerfabriekcomplex hebben ambachtelijkheid en vakmanschap tot het leidende thema bij de herbestemming verheven. Dus vind je op het terrein veel ambachtelijke en creatieve bedrijven, zoals de Cameraden die met DJ Nicky Romero op wereldtoernee gingen. Inmiddels zijn vier van de vijf grote gebouwen opgeknapt en herbestemd. Een vijfde gebouw is tijdelijk in gebruik, maar moet nog hersteld worden.
Ambachtelijkheid en vakmanschap zijn hier leidend
Tv-patissier
Bekende Oisterwijker Robèrt van Beckhoven, voor velen bekend van ‘Heel Holland bakt’, vond ook onderdak bij KVL. Op de plek waar vroeger de portier van KVL zat, is nu de winkel van Robèrt te vinden. Vanwege de ambachtelijkheid van zijn product past hij met zijn bedrijf erg goed in KVL. Je kan nu door een lange gang alle onderdelen van het bedrijf bekijken, de patisserie en chocolaterie hebben allemaal glaswanden gekregen. En als het water je door de mond loopt, kan je in de winkel helemaal losgaan.
Vakmanschap
Geen vakmanschap zonder scholing en dus werd het herbestemmingsproject ook een leerproject. Een van de panden op het terrein, nu het Leerlokaal, vroeger magazijn, kantoor en kantine, werd door Brabantse jongeren omgetoverd tot een prachtig kantoor. Het hele proces van de herontwikkeling tot de renovatie en zelfs de verkoop en contractering voor de verhuur is gedaan door jongeren. Inmiddels is BOEi de nieuwe eigenaar en de Citrus Andriessen Groep is de trotse huurder. Ieder halfjaar ging een nieuwe groep jongeren, met opleidingen van vmbo tot universiteit, aan de slag. Zo deden ze ervaring op als architect, restauratiedeskundige, projectmanager, ontwerper, timmerman, metselaar, meubelmaker, glaszetter etc. Het project is zo’n succes, dat initiatiefnemer de provincie Noord-Brabant doorgaat met deze aanpak, onder de naam GRUTS. De jongeren werken nu alweer aan nieuwe herbestemmingsprojecten.
Waar vroeger de portier van KVL zat, is nu de winkel van Robèrt
Het speldje
In 2009 kreeg een ambtenaar van de gemeente Oisterwijk de sleutel van de gebouwen op KVL. In de directievleugel vond hij een sigarenkistje met daarin gouden speldjes met het logo van KVL. De directie van KVL reikte deze speldjes bij bijzondere gelegenheden uit aan de werknemers. Tegenwoordig staat het kistje op het bureau van de burgemeester van Oisterwijk. Hij reikt het speldje uit aan mensen die een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van KVL. Zo blijft de traditie levend!
Ieder halfjaar ging een nieuwe groep jongeren hier aan de slag
Nog niet af
De herbestemming van het gehele KVL-complex begon in 2009 en is nog steeds niet helemaal af. De gemeente en de provincie hebben de handen ineengeslagen en flink geïnvesteerd. Ook partijen als BPD en BOEi hebben een rol gespeeld in de herbestemming, en er is een Restauratiefondsplus-hypotheek verstrekt. Voor een gebied van maar liefst 11 hectare werd een masterplan gemaakt. Rond de eeuwwisseling was het heel even stil bij KVL, maar anno 2018 is het een levendige, hippe plek geworden. Fijn om te werken en te wonen, maar ook zeker fijn om zomaar een dagje naar toe te gaan!