Gemeentelijk monument: New York in Eindhoven
Toen hij de gasfabriek op het NRE-terrein in Eindhoven voor het eerst van binnen bekeek, viel Hein van Stiphout direct voor de charmes van het meer dan een eeuw oude gebouw (1899). Met een twinkeling in zijn ogen wijst hij naar de ‘bouwlittekens’. ‘Hier zie je dat er ramen hebben gezeten, die later dicht zijn gemaakt.’ Deze en andere historische elementen zijn nog steeds zichtbaar. De bestemming is echter volledig anders: de gasfabriek is nu een jazzclub.
Ontspannen, werken, genieten en ontmoeten
Uit baksteen opgetrokken muren torenen boven je uit wanneer je voor Fifth NRE staat, een jazzclub waar je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kunt ontspannen, werken, genieten en ontmoeten. De hoge stenen gevels worden afgewisseld door grote glazen puien. Kijk je nog eens goed, dan zie je door het glas de contouren van wat honderd jaar geleden diende als gasfabriek. Gasfabriek 5 op het NRE-terrein in Eindhoven is een van de weinige industriële gebouwen in de stad die bestaan uit bakstenen. ‘Fabrieken van beton en staal zijn er wel meer, maar zo’n stenen gebouw is zeldzaam in deze stad’, zegt eigenaar Hein van Stiphout. ‘Daarom heeft de fabriek de status van gemeentelijk monument.’
Van koffieworkshop tot concert
De verschillende ruimtes bieden ieder hun eigen concept binnen de oude gasfabriek. In ‘The Main’ kun je ontbijten, lunchen, dineren en genieten van jazzmuziek. In ‘The Stage’ zijn concerten, feesten partijen. In ‘The Roast’ proef je koffie tijdens workshops. ‘The Bar’ is voor borrels en ‘The Room’ is te huur voor vergaderingen, bijeenkomsten en private diners.
Alex Malone is een van de gebruikers van ‘The Room’. ‘Een goede vibe’, heeft de oude gasfabriek volgens haar. ‘Het is oud, industrieel, open en licht. Ik voel me er alsof ik in New York of Parijs ben.’ Malone kan het weten, want met haar platform ‘Meetings in the sun’ heeft zij zich gespecialiseerd in plaatsonafhankelijk werken, in Nederland en ver daarbuiten. ‘Het platform inspireert mensen om locaties te kiezen die passen bij het werk dat ze doen. Dat kan iedere dag anders zijn. Brainstormen doe ik bijvoorbeeld op een andere plek dan schrijven. The Room in Fifth blijkt een mooie plek voor ‘the mastermind’ die ik iedere zes weken organiseer voor ondernemers die elkaar willen versterken met kennis en netwerk.’
Ik voel me hier alsof ik in New York of Parijs ben
Grove stenen en fluweel
Opvallend vindt Malone ook de inrichting. ‘Het contrast tussen bijvoorbeeld de grove stenen muren met oude verflagen en de moderne fluwelen banken oogt heel gaaf.’ Toch ging het initiatiefnemer Van Stiphout bij de keuze voor het meubilair niet alleen om de ‘looks’; hij koos voor interieur van het Amsterdamse bedrijf PLANQ, mede vanwege hergebruik van materialen. ‘In de stoelen zijn oude uniforms van het leger verwerkt en in de grijze tafels kleding van ABN AMRO Bank. Dat we een oude fabriek omtoveren tot horecagelegenheid is duurzaam. Die vorm van duurzaamheid voeren we door in het nieuwe meubilair.’
Energie opdoen
Wie in Eindhoven-centrum is, loopt van daaruit zo door naar het NRE-terrein waar Fifth is gevestigd. Iets wat Malone ook van plan is geregeld te doen. ‘Ik weet Fifth nu te vinden en ga er zeker vaker heen voor een kop koffie in de ochtend of een kort overleg op het terras. Ik zou er met mijn laptop een dag kunnen werken.’ En zo is de cirkel rond: waar de gasfabriek in 1899 werd gebouwd om de stad van energie te voorzien, is het nu anno 2019 opnieuw een plek om energie op te doen.
De cirkel is rond: de gasfabriek geeft weer energie
Herbestemming van de gasfabriek
De eigenaar had een lange adem nodig voor het realiseren van zijn jazzclub. Lees hier zijn herbestemmingsverhaal.
Herbestemmen
Geïnteresseerd in het herbestemmen van een monumentaal pand? Lees hier alles over de verschillende regelingen om uw herbestemmingsplannen financieel te ondersteunen.
Meer over Fifth
Fifth: een nieuw concept in een oud jasje. Een plek waar alle vijf de zintuigen tot hun recht komen. Bezoek de website.
Financiering
Fifth maakte gebruik van een Cultuurfonds-hypotheek en een Monumenten-hypotheek. Lees meer over beide financieringsvormen op de website van het Nationaal Restauratiefonds.