Teveel regenbuien en ondergelopen kelders in je monument
Water is momenteel veel in het nieuws, vooral een teveel ervan. Persoonlijk heb ik in mijn woning gelukkig niet te maken met wateroverlast. Ik woon op een zogenaamde ‘kreekrug’, dat ligt wat hoger dan het omliggende gebied. Je kunt het vergelijken met terpen in Friesland. Alleen werden die door mensen aangelegd, kreekruggen zijn door de natuur ontstaan.
Kijk of je je waterafvoer kunt verbeteren
Je kunt als woningeigenaar van verschillende soorten water last hebben: regenwater, grondwater en rivierwater en de overlast doet zich voor in gradaties. Ik focus me nu even op de afvoer van regenwater en op ondergelopen kelders.
Aanpak teveel regenwater
Bij regenwater geldt dat je dat moet ‘kanaliseren’, je moet zorgen voor afvoer. Zeker tegenwoordig met die enorme plensbuien is dat van belang. Kijk dus of je je waterafvoer kunt verbeteren. Veel grote panden hebben bijvoorbeeld maar één regenpijp. Laat er een of meer bij plaatsen. Of zorg voor een overstort, daarmee kun je voorkomen dat het water naar binnen gaat. Dat is toch het uiteindelijke doel.
Randen van de goten controleren
Controleer ook of de ‘binnenopstand’, hoger is dan de ‘buitenopstand’. Dit zijn de randen van de dakgoten. De binnenopstand zit tegen de muur aan. Die moet hoger zijn dan de rand aan de buitenkant van de goot. Want bij verstopping en daardoor overstroming van de goot, wil je niet dat het water het huis binnenkomt, dat water moet dus over de buitenrand van de goot. Dit is echt een basisregel voor loodgieters en ik zie toch met enige regelmaat dat het mis gaat!
Overweeg om zogenaamde ‘bladvangers’ te plaatsen
Verstopping door bladeren
Het wil bij een stevige bui ook nog wel eens gebeuren dat de riolering de afvoer van het regenwater vanaf je woning niet aan kan en als er dan ook nog eens een verstopping ontstaat door bladeren, dan heb je de poppen aan het dansen. Overweeg dan om zogenaamde ‘bladvangers’ te plaatsen, die gebruiken ze ook bij kerken. Een bladvanger is een roostertje op maaiveldniveau en dat zorgt ervoor dat er geen grove stukken in je afvoerkanaal terecht kunnen komen.
Water vanaf de straat je huis in
Het is ook goed om te bekijken hoe de voordeur ligt ten opzichte van de stoep of de weg voor het huis langs. Als de voordeur wat lager ligt kan er water onder de voordeur doorlopen. Ik ken mensen die nu een aluminium waterkering (zie afbeelding) achter hun voordeur plaatsen, om het water van buiten ook echt buiten te houden.
Je moet risico’s incalculeren
Ondergelopen kelders
We horen tegenwoordig ook vaak dat mensen last hebben van ondergelopen kelders. Dat is overigens iets wat vroeger ook wel gebeurde. We zien weleens in monumenten dat in een kelder verschillende tegelvloeren over elkaar heen liggen. Dan dachten eerdere bewoners het probleem kennelijk op te lossen door er maar weer een extra laagje overheen te leggen. Vroeger was een kelder bedoeld voor opslag. De weckpotten stonden op planken, dus van de grond af. Maar tegenwoordig maken mensen er vaak toch een echte leefruimte van en dan wil je dat het droog is. Je moet risico’s incalculeren: zet dus geen dingen op de grond in een ruimte waar weleens wateroverlast is.
Het is overigens vaak moeilijk te achterhalen waar het nou aan ligt, dat teveel water in de kelder. Het kan komen door een hoger grondwaterpeil, maar er kan ook iets zitten in de manier waarop de kelder is opgebouwd. Daardoor kan het soms voorkomen dat de één last heeft van een natte kelder en de buurman helemaal niet.
Maak een putje op het laagste punt van je kelder
Een pompje in de kelder
Heb je last van water in de kelder, dan kun je overwegen een pompje te plaatsen met een drijfschakelaar. Die pomp bedient zichzelf: is het waterpeil te hoog dan schakelt ie in, en is het voorbij dan gaat ie weer uit. Dan hoef je niet steeds zelf het water in de gaten te houden. Je kunt dan een putje maken op het laagste punt van je kelder en het water voer je dan af richting de riolering of naar de tuin. Zorg er wel voor dat je niet te diep pompt, want voor je het weet pomp je het water van de buren naar boven!
Samenvattend: schat je risico’s in. Vraag je af: waar kan het water mij overvallen en waar kan ik problemen voorkomen? Vooral een voldoende grote regenwaterafvoer van je huis kan flink schelen.