Westerweg 250, Alkmaar

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

BEGRAAFPLAATSHEK uit 1860, onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar.

Omschrijving

Het circa 2,40 meter hoge hek dat het poortgebouw over een afstand van 60 meter verbindt met de twee dienstwoningen is samengesteld uit witgepleisterde pijlers op een onderlinge afstand van 10 meter, waartussen een lage witgepleisterde bakstenen voeting met een hardstenen bovenrand. De ongeveer 2,60 meter hoge vierkante pijlers zijn voorzien van een hardstenen deksteen in de vorm van een flauwhellend tentdak. Het gietijzeren hek bestaat uit zware, op de voeting rustende spijlen in de vorm van een omgekeerde toorts. De spijlen worden onderaan met elkaar verbonden door een smeedijzeren staaf en bovenin door een omcirkeld eikenblad. Het hekdeel tussen twee pijlers wordt door twee zwaardere hoofdspijlen in drieën onderverdeeld. De hoofdspijlen hebben de vorm van een gecanneleerde en door een granaatappel bekroonde zuil voorzien van een kapiteel met bladmotief.

Waardering

Het begraafplaatshek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524911
Complexnaam
Algemene Begraafplaats
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex Algemene Begraafplaats Alkmaar uit 1829-1830, bestaande uit drie onderdelen: een aan de westzijde van de Westerweg gesitueerd BEGRAAFPLAATSTERREIN, een reeds als rijksmonument beschermd POORTGEBOUW MET TWEE DIENSTWONINGEN (monumentnr. 7465) en tussen deze drie aan de Westerweg gelegen gebouwen een uit 1860 daterend BEGRAAFPLAATSHEK. De in Engelse landschapsstijl aangelegde begraafplaats is vermoedelijk ontworpen door (landschaps)architect J.D. Zocher jr. (1791-1870). De begraafplaats wordt van de Westerweg gescheiden door een gietijzeren hek met aan beide uiteinden een dienstwoning en in het midden een monumentaal poortgebouw dat geplaatst is in de zicht-as van de Prinses Julianalaan. Het neoclassicistische poortgebouw en de twee dienstwoningen zijn reeds rijksmonument.

Omschrijving

Het aan de rand van de Alkmaarderhout gelegen complex Algemene Begraafplaats Alkmaar bevat drie afzonderlijk te beschermen onderdelen: het ten westen van de Westerweg en in de as van de voormalige Doodenweg (nu: Prinses Julianalaan) gesitueerde begraafplaatsterrein, het reeds als rijksmonument beschermde neoclassicistische poortgebouw met de twee bijbehorende dienstwoningen aan de Westerweg, en het hek tussen deze drie gebouwen. Het middenvoor in de as van de Prinses Julianalaan gelegen poortgebouw en de op circa 60 meter ter weerszijden daarvan gelegen dienstwoningen zijn grotendeels opgetrokken in gepleisterde baksteen en hebben een hoogte van één bouwlaag onder een flauwhellend zadeldak. De tussenliggende erfscheiding langs de Westerweg bestaat uit een ijzeren hek op een gepleisterde voeting met hardstenen bovenrand.

Waardering

Het complex Algemene Begraafplaats Alkmaar bestaande uit een vroeg 19de-eeuwse begraafplaats met poortgebouw, twee dienstwoningen en een begraafplaatshek, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een aanleg in Engelse landschapsstijl met bouwkundige onderdelen in neoclassicistische trant. De begraafplaats is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering aan de rand van de Alkmaarderhout in de as van de Prinses Julianalaan.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Begraafplaatshek Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Westerweg 250 1815 JK Alkmaar Westerhoutkwartier BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 5959 Alkmaar
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1860 1860 vervaardiging
Naar boven