Column: Energiebesparen, elke zondag de meterkast open!
Iedereen maakt zich momenteel druk over energiebesparing. Maar wij bij de Monumentenwacht weten dat verduurzamen voor veel monumenteigenaren al veel langer een thema is. Als je een beetje comfortabel wilt wonen in een pand van honderden jaren oud, dan moet je je pand goed kennen en daar vervolgens slim mee omgaan. En dan zie je grote verschillen tussen eigenaren.
Je ziet grote verschillen tussen eigenaren
Je hebt de op en top geïnformeerde bewoners, die zich ingegraven hebben in de materie. Zij zijn zich bewust van de uitdagingen van hun pand, ze kennen hun verbruik en ze weten wat goede maatregelen kunnen zijn. Deze eigenaren werden al vroeg gegrepen door het besparingsvirus. Voor deze eigenaren zijn wij sparringpartner. We kijken dan bijvoorbeeld samen naar de planning: als je verduurzaming kunt combineren met andere werkzaamheden aan je monument dan ben je slim bezig en vaak ook goedkoper uit!
Deze eigenaren werden al vroeg gegrepen door het besparingsvirus
Maar je hebt ook eigenaren die nu opeens schrikken van het maandbedrag dat ze moeten betalen. Ze hebben geen idee van hun verbruik en staan nu met hun armen in de lucht en roepen uit: ‘Er kan niks met zo’n monument!’ Dan wordt het tijd voor een keukentafelgesprek. En een rondgang door het pand. We gaan met een infraroodcamera door het huis en dat levert dan al veel inzichten op. Bijvoorbeeld dat er veel kou langs de kelderdeur komt, of bij de kelderluiken aan de straatkant. Dan helpt tochtwering aan de kelderdeur of in de winter een wandje bij de kelderluiken als buffer. Het kan ook een goed idee zijn om de kamervloer aan de onderzijde van isolatie te voorzien. Dat soort dingen kunnen we ter plekke bekijken.
Ze staan met hun armen in de lucht en roepen uit: ‘Er kan niks met zo’n monument!
Je merkt dat mensen vanzelf enthousiast worden. Ze krijgen letterlijk zicht op het probleem, maar we vertellen er meteen ook wat bij over de oplossing. We kijken natuurlijk ook naar hoe er in het pand geleefd wordt. Welke ruimtes moeten goed verwarmd en verlicht en voor welke geldt dat minder? We wijzen op die bank die voor de radiator staat of op de brede vensterbank erboven. Een radiator moet de ruimte hebben om lucht te kunnen verwarmen. Even de bank verschuiven en je gaat al een stuk effectiever om met de warmte in je huis! En radiatorfolie aanbrengen is natuurlijk ook een goed idee. Tegenwoordig wordt dat vaak geleverd met handige magneten, dat scheelt een hoop rare manoeuvres bij het bevestigen. Er is nog wel eens discussie of die folie op de muur of aan de radiator moet. Ik zeg: aan de radiator. Dat levert meer convectie op en dus warmte in de ruimte. En wat ook goed is om naar te kijken: de voordeur! Je hebt tegenwoordig mooie tochtwering, die je onderin de deur aanbrengt en die precies op de dorpel aansluit. Prachtige methode!
Je hebt tegenwoordig mooie tochtwering, die je onderin de deur aanbrengt.
Wat trouwens ook een slimme en simpele maatregel is, is een flexibele thermostaat die in verbinding staat met de ketel. Als je de thermostaat meeneemt naar de ruimte waar je ook verblijft, dan weet je dat je niet teveel ruimtes verwarmt. En zet een uur voor je gaat slapen de thermostaat op 15 graden. Die 15 graden moet je wel aanhouden, want anders loop je het risico dat vocht condenseert op de muren en dat kan tot schimmelvorming leiden. Maar daarover een volgende keer meer.
Zet een uur voor je gaat slapen de thermostaat op 15 graden
Ik zeg altijd: meten is weten! Ik sta zelf elke zondag voor de meterkast. Als het verbruik opeens afwijkt, ga ik analyseren. Wat heb ik deze week nou anders gedaan dan vorige week? Het is een sport voor mij. Als je eenmaal gegrepen bent door dat virus, dan wordt het leuk. Gewoon je gezond verstand gebruiken, zelf doen wat je zelf kunt en anders een specialist laten komen. En niet alles hoeft tegelijk, ga stap voor stap.
Ik zeg altijd: meten is weten!
Het draait allemaal om bewustwording. Van de gebruiksaanwijzing en eigenaardigheden van je pand, van de manier waarop je leeft en de ruimtes gebruikt, tot aan de apparaten in je huis en het verbruik ervan. Soms gaat het maar om een paar kWh, maar al die kleine beetjes tellen ook aan. Zo was voor mij nog niet zo lang geleden de ontdekking dat mijn vrouw en ik minder elektriciteit gebruiken sinds we een airfryer hebben. De kinderen zijn uit huis en een ovenschotel voor twee personen past prima in de airfryer. Dan hoeft niet een hele oven opgewarmd te worden. Meten is weten. Dat geldt dus ook voor je eten!
Al die kleine beetjes tellen ook aan