Hearewei 31, Dronryp

Inleiding

Dit WOONHUIS van het type rentenierswoning is in 1905 gebouwd in opdracht van W. Sinnema, een rentenierende boer te Dronrijp. Bouwmeester was S. Feikema. Het blokvormige woonhuis is gebouwd in Eclectische stijl met Neo-renaissance elementen. Het ligt op een ruim erf en is naar het oosten georinteerd. Dit woonhuis en de ernaast liggende woonhuizen -nr. 29 (rijksmon.nr. 28594) en nr. 35- vormen een opvallende eenheid die het karakter en het gezicht van de Hearewei in grote mate bepaalt; zij liggen binnen het gebied van het huidige beschermde dorpsgezicht.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een vrijwel vierkante plattegrond en is één bouwlaag hoog. Het wordt gedekt door een afgeknot schilddak met leien waarop twee schoorstenen zijn geplaatst. Op het dakschild boven het zuid-oostelijke hoekrisaliet bevindt zich een ovaal daklicht met houten klauwstukken en sluitstuk met piron aan de bovenzijde. De gevels zijn in bruine bakstenen opgetrokken. De lage plint is van natuursteen. Dak en gevel worden gescheiden door een doorlopend gemetseld fries, dat door een kroonlijst en een geprofileerde lijst aan de onderzijde wordt begrensd. Aan de oost- en zuidzijde wordt het fries verlevendigd door smalle sierlijke consoles. De voorgevel is asymmetrisch opgebouwd en bestaat van rechts naar links uit: een halsgevel (aan de noordzijde), een rechthoekig bouwdeel waarin zich de hoofdingang bevindt en een hoekrisaliet. Het woonhuis is, ten opzichte van de bouwtekening, in spiegelbeeld uitgevoerd. In de halsgevel bevinden zich in de eerste bouwlaag twee H-vensters met floraal gedecoreerde gepleisterde boogtrommels, segmentbogen in rode baksteen en aanzet- en sluitstenen. Hierboven, in de top een kleiner en gelijk gedecoreerd T-venster. Twee klauwstukken en een tympaan decoreren de top van de halsgevel. De houten voordeur met snijwerk en ijzeren roosters wordt overdekt door een afdakje met leien bedekt, dat door twee ijzeren consoles wordt gesteund. Eenzelfde soort venster bevindt zich in het hoekrisaliet.

De zuidelijke zijgevel wordt onder het dak afgesloten door het deels doorlopende gemetselde fries met consoles. In deze gevel bevinden zich van rechts naar links twee vensters als in de voorgevel en een houten serre, die vermoedelijk rond 1915 is toegevoegd. De serre is open en wordt versierd door snijwerk in de stijl van de Art Nouveau. Zij heeft een lessenaarsdak met leien. Tussen de vensters in de oost- en de zijgevel is een gepleisterde gevelband aangebracht. In de noordelijke zijgevel zitten een H-venster met getoogde strekken, boogtrommels met visgraat metselverband en aanzet- en sluitstenen, een houten deur uitkomend op een eenvoudig bordes op bakstenen pilaren -van latere datum- en een provisiekelderraam met getoogde strek, visgraat metselverband in de boogtrommel en aanzet- en sluitsteen. In de achtergevel zitten twee T-vensters met getoogde strekken, gemetselde boogtrommels en aanzet- en sluitstenen. Tegen de achtergevel is een nieuwe houten aanbouw geplaatst.

De indeling van het INTERIEUR is grotendeels oorspronkelijk. In de gang zijn zowel het originele stucplafond als de originele deuren aanwezig. In de rechter voorkamer zijn o.m. de originele plafonds, deuren en een marmeren schoorsteenmantel aanwezig. De originele kastdeuren zijn niet meer in situ, maar opgeslagen. De houten vensterbanken en de houten luiken met panelen zijn origineel. In de linker voorkamer (waar recent een doorbraak is gemaakt naar de achterkamer/keuken) zijn o.m. aanwezig de originele schoorsteenmantel van zwart graniet en het oude balkenplafond met sjabloneerwerk, dat nu door het verlaagde plafond aan het zicht wordt onttrokken.

Waardering

De rentenierswoning aan de Hearewei 31 te Dronrijp is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling;

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de ornamentiek en het materiaalgebruik;

- vanwege de situering, verbonden met de uitbreiding/ontwikkeling van het dorp, aan de grens met het beschermd dorpsgezicht;

- voor het aanzien van de streek;

- vanwege de situering die, samen met die van de ernaast gelegen panden (Hearewei 29 en 35), het karakter en het gezicht van de streek in grote mate bepaalt;

- vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de omliggende bebouwing;

- in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de dorpse omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508680
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Dit complex aan de Hearewei 31 te Dronrijp bestaat uit twee bouwonderdelen: een WOONHUIS van het type rentenierswoning en een SCHUUR. De bouwonderdelen bevinden zich ten westen van de weg, op een rechthoekig, naar het oosten georinteerd perceel. Aan de noordzijde wordt het terrein door een sloot begrensd. De schuur is aan de westzijde van de woning geplaatst. De bouwonderdelen liggen in elkaars verlengde en beschikken ieder over een erfruimte van royale afmetingen. Dit terrein en de aangrenzende percelen Hearewei 29 (rijksmon.nr. 28594) en Hearewei 35 vormen samen een opvallend gelegen eenheid, die het karakter en het gezicht van de Hearewei in grote mate bepaalt. Zij vallen binnen het gebied van het beschermde dorpsgezicht. De twee blokvormige bouwwerken zijn -naar mondelinge overlevering- niet tegelijkertijd gebouwd: de ex-boer, dhr. W. Sinnema, die in 1905 opdracht had gegeven voor de bouw van de rentenierswoning, liet rond 1915 de schuur bouwen (die o.a. onderkomen bood aan enkele stuks kleinvee) om een aantal van zijn vroegere bezigheden als hobby weer op te pakken.

De woning is in Eclectische trant met Neo-renaissance elementen gebouwd. De schuur erachter is in een Ambachtelijke-traditionele stijl gebouwd. Bouwmeester van de rentenierswoning was S. Feikema te Dronrijp. De huidige tuinaanleg is niet de oorspronkelijke.

Waardering

Dit complex dat bestaat uit een rentenierswoning met schuur, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling;

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege de ornamentiek;

- vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van het dorp;

- voor het aanzien van de streek;

- vanwege de situering die, samen met de situering van de aangrenzende panden (nr. 29 en 35) het karakter en het gezicht van de streek in grote mate bepaalt;

- vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de aangrenzende bebouwing;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hearewei 31 9035 EJ Dronryp Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 950 Dronrijp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1905 vervaardiging
Naar boven