Stuifweg 2, Oosterend

Inleiding

POMPGEMAAL van de polder Het Noorden, onderdeel uitmakend van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg". Het gemaal dateert uit 1913 en werd in 1939 vernieuwd.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken gemaal, van oorsprong uit 1913, bestaande uit een bouwlaag onder een met zwarte pannen gedekt zadeldak. De noklijn is oost-westgericht. De oostelijke kopgevel heeft een vensteras, die een rechthoekig houten kruisvenster met roedenverdeling bevat. Boven het venster is een betonnen latei aangebracht. De topgevel heeft verticaal houten beschot. Het dak heeft een klein overstek met windveren.

De noordgevel heeft geheel rechts een rechthoekige houten deur. Het noordelijk dakschild wordt vlak onder de nok doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen.

De westelijke kopgevel heeft een zelfde venster als de oostgevel. In de nok van de westgevel is tevens een klein rond venster aangebracht met drie roeden. De gevel wordt afgesloten door een dakoverstek met windveren.

De zuidgevel heeft een venster als in de kopgevels. Aan deze zijde bevindt zich tevens een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen aanbouw onder ingestoken zadeldak met zwarte pannen.

Het interieur is merendeels intact en bevat een oliemotor met centrifugaalpomp.

Waardering

Het pompgemaal is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg".

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509350
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

UITWATERINGS- EN BEMALINGSCOMPLEX, aangelegd vanaf 1875. In 1875 kocht het bestuur van het waterschap "De 29 gemeenschappelijke polders", dat de zeedijk op Texel in beheer en onderhoud had, van de polder Eijerland de zand- en slikgronden aan de oostkant van het eiland, genaamd "Het Noorden", om deze te bedijken. Bedijking was in de eerste plaats nodig ter beveiliging van de zeedijk tussen de polder Waal en Burg en Krassekeet, sedert 1800 hét zorgenkind van bovengenoemd waterschap. De uitwateringssluis in de nieuw te maken afsluitdijk van de polder Het Noorden moest niet alleen dienen voor de waterlozing van de nieuwe polder, maar ook voor die van de polders Eijerland en Waal en Burg. Hiertoe werden in deze sluis drie openingen gemaakt. De polder Eijerland loosde via de Hoogezandkilsluis en een aantal afwateringskanalen uiteindelijk op de noordelijke opening van de sluis. De polder Waal en Burg waterde af via een nieuw gegraven afwateringskanaal door de zuidelijke opening van de sluis. Vóór de aanleg van het sluizencomplex in de polder Het Noorden dienden het Binnenzwin en het Buitenzwin, twee oude kreken in de zand- en slikgronden, tot uitwatering van Waal en Burg. De polder Het Noorden waterde af door de middelste opening. Om de polder Het Noorden te bemalen werd in 1877-1878 voor de sluis een molen gebouwd met een tamelijk grote voorboezem (spaarbekken) aangezien er slechts bij laag water geloosd kon worden. De poldermolen is reeds een rijksmonument (geregistreerd onder monumentnr 35180).

Deze toestand heeft tot 1913 bestaan. In dat jaar ging men in de polder Het Noorden over tot het stichten van een gemaal, het gemaal "Het Noorden". Voortaan diende de molen alleen nog als hulpbemaling. Toen de polder Eijerland in 1919 op eigen bemaling overging, stopte de afwatering van deze polder door de sluis en loosde voortaan zelfstandig. Alleen de polder Waal en Burg bleef op de oude manier uitwateren. In 1939 werd het gemaal "Het Noorden" geëlectrificeerd en was de molen ook als hulpbemaling overbodig geworden. De voormalige boezem van de polder Eijerland werd in 1951 aan de polder Het Noorden overgedragen om als tweede spaarbekken voor deze polder te kunnen dienen. Hiertoe werd in deze boezem op de hoogte van de Derde Damweg een waterkering aangebracht, bestaande uit schotbalken.

Zowel het gemaal Het Noorden als dat van de polder Waal en Burg werden omstreeks 1979 vervangen door een gemaal bij Krassekeet, waardoor de uitwateringssluis van de polder Het Noorden ophield te functioneren. In 1980 begon Rijkswaterstaat met het verzwaren van de zeedijk aan de oostkant van het eiland, maar men heeft dit sluizencomplex bewaard. Wel heeft men, omdat de sluis geen dienst meer deed en in het nieuwe dijklichaam moest passen, het gedeelte ten oosten van de sluisdeuren verwijderd en de sluis daar met een betonnen wand afgesloten.

Omschrijving

Het uitwaterings- en bemalingscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg" bevat de volgende onderdelen: de bemalingsmolen Het Noorden (reeds rijksmonument, nr 31580), het gemaal Het Noorden, een drieledige uitwateringssluis met toevoerkanalen, een boezemkolk met drie boezems, boezemdijken en uitwateringskanalen.

Waardering

Het voormalige bemalings- en uitwateringscomplex van de polders "Het Noorden", "Eijerland", "Waal en Burg" bestaande uit de bemalingsmolen Het Noorden, het gemaal Het Noorden, een drieledige uitwateringssluis met toevoerkanalen, een boezemkolk met drie boezems, boezemdijken en uitwateringskanalen, is van algemeen belang uit waterstaatkundig, cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam voorbeeld van een uit het vierde kwart van de 19de eeuw daterend uitwateringscomplex van drie polders op het Noordhollandse platteland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gemaal(M3) Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stuifweg 2 1794 HB Oosterend Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) Pompgemaal
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 390 Texel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1913 1913 vervaardiging
Naar boven