Dr. Poelsstraat 41, Heerlen

Inleiding

Het WARENHUIS is het voormalige winkelhuis Kneepkens en is gelegen in de bocht van de Dr. Poelsstraat. Het pand is echter ontworpen voor een ligging in een gesloten straatwand, tegenover de voormalige HEMA. Het pand is gebouwd in 1939 tegen aan achterzijde gelegen winkel, naar ontwerp van architect F.P.J. Peutz en bevat elementen van het Nieuwe Bouwen. Het volume is trapsgewijs oplopend.

Omschrijving

Het WARENHUIS heeft een onregelmatige L-vormige plattegrond in vier bouwlagen en een souterrain, en is gelegen onder platte daken. De gevels zijn wit gepleisterd en in de gevels bevinden zich grote rechthoekige stalen en aluminium vensters met roedeverdeling, gedeeltelijk als vliesgevel. Houten deuren.

De VOORGEVEL aan Dr. Poelsstraat heeft in de eerste bouwlaag een centraal gelegen entree met aan weerszijden etalages. De entree heeft twee houten deuren. De tweede en derde bouwlaag zijn voorzien van een over de verdiepingen doorlopende vliesgevel met aluminium profielen hoofdzakelijk met verticale roedeverdeling. Deze vliesgevel is omstreeks 1990 geplaatst voor de vliesgevel met stalen profielen. De vierde bouwlaag is terugliggend geplaatst achter een eveneens terugliggende borstwering. Hier bevindt zich ook een stalen vliesgevel.

De RECHTERZIJGEVEL is blind en loopt, via een knik in de gevel door in een trappenhuis. Deze gevel is naar rechts trapsgewijs oplopend. In de gevel vier brede vensters met roedeverdeling. Tegen de gevel een volume van één bouwlaag met twee hoge vensters en een garagedeur.

De ACHTERGEVEL heeft geheel links een volume van vier bouwlagen, ter plaatse van het trappenhuis en is blind. Rechts hiervan staat een volume van twee bouwlagen, dit is de voor de bouw reeds bestaande winkel. Achter dit volume ligt een volume van vier bouwlagen, waarvan de bovenste twee per bouwlaag een breed venster hebben.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is in redelijke mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van de trappenhuizen, gangen en voormalige verkoopruimten. Kenmerkend voor het gebouw is de toepassing van paddestoelkolommen. Deze zijn geplaatst in twee rijen van drie kolommen, waardoor de ruimte vrij indeelbaar is.

Waardering

Het winkelpand Kneepkens bezit cultuurhistorische waarden vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van winkelhuizen, vanwege de vrij-indeelbare verkoopruimte. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het winkelpand als karakteristiek voorbeeld van Nieuwen Bouwen binnen het oeuvre van architect F. Peutz, mede door zijn betrokkenheid bij de stad Heerlen. Verder vanwege de toegepaste bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp ondermeer door toepassing van de paddestoelkolommen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het winkelpand is van bijzondere betekenis wegens de situering, die nauw verbonden is met de ontwikkeling van Heerlen en het aanzien van de stad. Verder is winkelhuis Kneepkens van algemeen belang wegens de belangrijke architectuurhistorische waarden en zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512801
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Winkel (G2) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dr. Poelsstraat 41 6411 HG Heerlen Ja
Dr. Poelsstraat 29 6411 HG Heerlen
Dr. Poelsstraat 53 6411 HG Heerlen
Dr. Poelsstraat 65 6411 HG Heerlen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
9631 D 9659 A4 Heerlen
D 8935 Heerlen
D 9631 Heerlen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1939 1939 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Peutz, F.P.J. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven