De Rijlst 57, Sint Nicolaasga

Omschrijving

Het KANTOOR uit 1938 is opgetrokken in de trant van de Engelse Landhuisstijl. Het omvat één bouwlaag met samengesteld dak en bestaat als het ware uit een vierkant bouwdeel onder een concaaf piramidedak. Aan de zuid-oostzijde van dit geheel is een rechthoekig lager blok onder een samengesteld dak ingeschoven, waar een langgerekt smal, iets lager bouwdeel, onder een zadeldak tegen aan is gebouwd.

Het gebouw is opgetrokken in donkerrode baksteen en is vanaf de onderdorpel van de kozijnen wit bepleisterd. Het dak wordt gedekt met een rood-oranje geglazuurde Romaanse pan. Centraal in de nok van het vierkante bouwdeel en op de kop van het langgerekte bouwdeel staat een gemetselde schoorsteen.

Voorzijde (zuid-west): in het vierkante deel een groot venster met vier bovenlichten; in het dakvlak een dakkapel met plat dak en twee vier-ruits vensters; in het rechthoekige deel, de houten, aan de bovenzijde halfronde, samengestelde voordeur met een getrapte gemetselde omlijsting; voor de deur een stenen stoep; rechts hiervan een twee-ruits venster, in het dakvlak een dakkapel.

Zuid-oostzijde: in de flank van het vierkante deel, naast de voordeur, een smal venster met daaronder in het metselwerk een gedenksteen met opschrift: 'Gedenksteen geplaatst door C.J. de JONG en SOPHIE de JONG, LYCKLAMA a NIJENHOLT op Maria Lichtmis 1938'; twee vensters in het rechthoekige deel; het langgerekte deel blind en verbonden met de muur tussen villa en kantoor; in deze muur twee poorten.

Noord-westzijde: een venster met drie bovenlichten; in het dakvlak een dakkapel.

Achterzijde (noord-oost): in het vierkante deel twee vensters met verticale roede met ieder twee bovenlichten; in het rechthoekige deel, twee identieke vensters; in het langwerpige deel drie maal deze zelfde vensters.

Alle vensters hebben een keramische lekdorpel en een halfsteens rollaag.

Het INTERIEUR bevat o.a.: de hal, zwart-geel betegeld met granieten vloer; hoofdvertrek in het vierkante deel, kinderbinten met zware moerbalken rustend op forse sleutelstukken met peerkraal, houten lambrizering, gemetselde schouw met Delftsblauw tegeltableau met als voorstelling een zeilschip, zware paneeldeuren, in de kozijnen een zware tandlijst met architraaf; de vloeren zijn van hout en alle deuren en kozijnen zijn origineel.

Waardering

Het kantoor behorende bij Doniastate is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is;

- vanwege de gaafheid van zowel het exterieur als het interieur;

- in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514065
Complexnaam
Doniastate
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex Doniastate omvat een VILLA, een KOETSHUIS, een KANTOOR en de bijbehorende PARK-ACHTIGE AANLEG. De villa en het koetshuis zijn omstreeks 1910 gebouwd door de toenmalige burgemeester van St. Nicolaasga. Nadien is het complex in handen gekomen van de familie De Jong, nazaten van Douwe Egberts. Het ontwerp van villa en koetshuis in Verniewingsstijl is vermoedelijk van H.H. Kramer. Het kantoor, thans gastenverblijf, is gebouwd in 1938 in Engelse Landhuisstijl in opdracht van familie De Jong.

Omschrijving

De villa, met voorgevel gericht op het zuid-oosten, wordt met de openbare weg verbonden door twee oprijlanen die samen een halve cirkel beschrijven. Aan de weg staan twee houten poorten, met op de pijlers 'donia' 'state'. Het koetshuis ligt, vanaf de weg gezien, aan de rechter oprijlaan. Het kantoor ligt noord-oostelijk van de villa en is daarmee door een tuinmuur verbonden. Achter de villa ligt een open tuingedeelte, bestaande uit een gazon en een rozentuin (waar niet veel van over is), met diverse schuurtjes die gezien hun geringe kwaliteit buiten de bescherming van rijkswege vallen. Achter dit gedeelte ligt de langgerekte PARKACHTIGE AANLEG. Het park is grotendeels beplant met beuken, afgewisseld met andere loofbomen en heeft een rechte greppelstructuur in zuid-oost/n-oord-westelijke richting. In het dichtst bij het huis gelegen gedeelte is een meanderende padenstructuur aangebracht met houten bruggetjes over de greppels.

De paden zijn verzonken met een mosrand als begrenzing. Halverwege het park wordt de padenstructuur rechtlijnig en evenwijdig aan de greppels met op de overgang, halverwege, en op het einde een dwarspad. Midden op de kruising tussen het middelste pad en het middelste dwarspad staat een beuk. Aan de noordoostelijke rand van het park loopt, over de volle lengte van het park, een door beuken geflankeerd pad. Het park is omgeven door open landerijen.

Waardering

Het complex DONIASTATE, bestaande uit VILLA, KOETSHUIS, KANTOOR en PARK-ACHTIGE AANLEG is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de architectuur- en tuinhistorische kwaliteiten van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen;

- vanwege de wijze van verkaveling en inrichting van het terrein;

- in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kantoorgebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
De Rijlst 57 8521 NJ Sint Nicolaasga Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 17 Langweer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1938 1938 vervaardiging
Naar boven