De Hoekstee, Leiden

Inleiding

In 1904 in Chaletstijl gebouwde VILLA De Hoekstee, ontworpen door Willem Cornelis Mulder (1850-1920) voor eigen gebruik en na voltooiing van de kerk in 1926, die in aansluiting bij het woonhuis eveneens in Chaletstijl werd uitgevoerd, in gebruik genomen als pastorie. In de oksel van de risaliet en de voorgevel bevond zich het uitbouwtje met de oorspronkelijke ingang. Dit is vervangen door een nieuw ingangsportaal.

Omschrijving

De villa is op een vrijwel L-vormige plattegrond opgetrokken onder een overstekend zadeldak met rode tuile-du-Nord pannen, een gemetselde schoorsteen, goten op klampen en houten windveren. De vleugel haaks op de kerk telt anderhalve bouwlaag, de vleugel evenwijdig aan de kerk tweeënhalve bouwlaag. De gevels zijn witgepleisterd boven een in hardsteen gefrijnde plint met houten vakwerk direct onder de dakgoten en in de topgevels. De gevels zijn geleed door rechtgesloten vensters met meerruits bovenlichten onder gemetselde segmentbogen.

Links van de ingang risaleert een kamer heel sterk in de voorgevel. In het dak boven de ingang bevindt zich een dakkapel onder een lessenaardak. Waar de dakkapel de gootlijst van het dak onderbreekt, zijn twee dakpannen met voluten als afsluiting aangebracht. Boven de oostelijke zijgevel bevindt zich ook een dakkapel onder een lessenaardak.

Interieur

Het interieur van de villa is goeddeels in de oorspronkelijke staat bewaard met onder meer nog aanwezig deuren en deurposten, een tochtdeur met geslepen glas, lambriseringen met panelen en gesneden traphekjes in het trappenhuis, segmentboogvormige doorgangen en een geprofileerde vierkante kolom. In de buitenmuur van het bordes boven de eerste verdieping bevindt zich een glas-in-lood venster in de stijl van de Art Nouveau.

Waardering

Villa De Hoekstee daterend uit 1904 is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in Chaletstijl met oorspronkelijke interieuronderdelen en vanaf 1926 als pastorie in gebruik genomen bij de eveneens in Chaletstijl uitgevoerde kerk van de H.H. Fredericus en Odulphus.

Tevens is de villa van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld binnen het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder.

Voorts van situationele waarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de kerk.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515052
Complexnaam
St.Fredericus en Odulphus
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Kerkelijk complex bestaande uit de oud-katholieke ZAALKERK van de H.H. Fredericus en Odulphus naar een ontwerp van B. Buurman uit 1925 en de oudere uit 1904 daterende VILLA De Hoekstee, door Willem Cornelis Mulder ontworpen, in oosprong voor eigen gebruik gebouwd en bij de bouw van de kerk als pastorie in het complex opgenomen. Op advies van Buurman werd kunstenaar Chris Lebeau (1878-1945) aangetrokken om de muren in de kerk te beschilderen. In eerste instantie kreeg hij de opdracht de altaarnis te beschilderen. Op 31 maart 1926 besloot men definitief de gehele kerk door Lebeau te laten decoreren, ondanks zijn openhartige anarchistische opvattingen. Het toegevoegde portaal aan de voorzijde van de villa en de aanbouw aan de achterzijde van de villa zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De achterzijde van de kerk is door een evenmin waardevol tussenlid verbonden aan de rij woningen aan de Cronesteynkade. Voor de glas-in-lood vensters van de kerk zijn kunststof voorzetramen geplaatst.

Omschrijving

Op ruim perceel op de hoek van de Zoeterwoudesesingel en Cronesteynkade gesitueerd kerkgebouw aan de westgevel verbonden met de naastgelegen villa. In aansluiting bij de villa werd de kerk eveneens in Chaletstijl uitgevoerd.

Waardering

Het kerkelijk complex van oud-katholieke kerk en villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en vanwege de bijzondere plaats die de muurschilderingen in de kerk innemen in de iconologie van kerkelijke kunst. Het complex is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de Chaletstijl van het exterieur van de kerk en villa en de hoge kwaliteit van de muurschilderingen in de kerk. Bovendien nemen de religieuze wandschilderingen een bijzondere plaats in het oeuvre van de anarchistische kunstenaar Chris Lebeau in. Het exterieur en interieur van de kerk en villa zijn relatief gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Zoeterwoudsesingel 50 2313 EK Leiden Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 8968 Leiden
M 6211 Leiden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1904 1904 vervaardiging
Naar boven