Inleiding

Hoofdgebouw, voormalig ADMINISTRATIEGEBOUW van het gesticht, in Neo-Renaissancestijl gebouwd in ca. 1918, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters.

Omschrijving

Het pand bestaat uit een langgerekte tweelaagse vleugel (veertien vensterassen breed) onder een zadeldak, afgesloten door drielaagse hoekmassa's onder schilddaken, haaks op het dak van de hoofdmassa. De vleugel wordt onderbroken door een drielaags middendeel met topgevel. Dit gedeelte heeft een schilddak, evenwijdig aan het zadeldak. Het dak wordt bekroond door een torentje met ui-spits en wijzerplaat aan de voorzijde. De drielaagse delen steken aan voor- en achterzijde uit ten opzichte van de vleugel. De hoekmassa's zijn aan de voorzijde voorzien van rechthoekige erkers met een bolle uitbouw. Erboven is een balkon aangebracht, de balustrade heeft natuurstenen balusters.

De ingang in het middendeel is aan voor- en achterzijde vernieuwd en van een luifel voorzien. In de gevel zijn verder een groot aantal rechthoekige vierruitsramen aanwezig, de bovenlichten daarvan hebben een kleine roedenverdeling. In het middendeel en hoekblokken op de verdieping ook samengestelde ramen. De erkers hebben terrasdeuren.

In het dakvlak zijn in elke vensteras aan de voor- en achterzijde dakkapellen aangebracht, voorzien van een gebogen fronton. In de drielaagse delen bevinden deze dakkapellen zich ook in de zijkanten van het dakvlak.

Waardering

Het administratiegebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswege in of nabij de grote steden en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidsbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijkrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518766
Complexnaam
Rijkspsychiatrische Inrichting
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex De Grote Beek, opgericht als Rijks Krankzinnigenge- sticht in 1918.

Het geheel ligt op een rechthoekig terrein in het noorden van Eindhoven, voormalige gemeente Woensel. Het terrein wordt in het oosten begrensd door de Boschdijk, een uitvalsweg naar het noorden (Den Bosch), in het westen door de spoorlijn Eindhoven

- Den Bosch. In het noorden en zuiden begrenzen locale wegen, respektievelijk de Antony Fokkerweg en het Vredeoord het gebied.

De belangrijkste bebouwing is in het midden van dit terrein geconcentreerd. De oorspronkelijke bebouwing bestond uit het administratiegebouw en negen paviljoens met een aantal dienstgebouwen. Delen daarvan zijn inmiddels gesloopt of gemoderniseerd en het complex is op grote schaal aangevuld met nieuwbouw. Het aanvankelijk rechtlijnige stratenpatroon is daarmee uitgebreid met een aantal gebogen wegen. Links daarvan is de oorspronkelijke verkaveling in schuine lijnen tussen Boschdijk en spoorlijn (parallel aan het Vredeoord) zichtbaar gebleven.

Hieraan is een vierkant pleintje met dienstwoningen gebouwd.

Het grootste gedeelte van het terrein wordt door bos in beslag genomen.

Beschermd worden het voormalige ADMINISTRATIEGEBOUW de KAPEL annex FOYER en het KETELHUIS.

Omschrijving

Het hoofdgebouw ligt schuin ten opzichte van de Boschdijk, ervoor is een plantsoen aangebracht. De oorspronkelijke paviljoens en dienstgebouwen bevinden zich daarachter aan wegen, parallel aan elkaar, haaks op de Boschdijk. De meeste panden zijn gemoderniseerd als gevolg van wijzigingen in de opvattingen ten aanzien van verpleging van geestelijk zieken.

Drie objecten vallen onder de bescherming.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswege in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-Renaissancestijl die door de rijksoverheidbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Administratiegebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dr Poletlaan 39 5626 NC Eindhoven Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 2456 Woensel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1918 1918 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Vrijman, J. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Vrijman, J. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven