Heideveldweg 25, Heerlen

Inleiding

Dubbele HOOFDOPZICHTERSWONING gebouwd in 1923 in de stijl van het Traditionalisme. De panden werden gebouwd in opdracht van de Oranje Nassau III mijnen naar een ontwerp van het Bouwbureau van de mijnen. De panden zijn gesitueerd aan de voet van de steenberg nabij de voormalige locatie van de Oranje Nassau III mijn.

Omschrijving

Twee halfvrijstaande woonhuizen in twee bouwlagen onder een schilddak gedekt met rode mulden pannen. Bakgoot met houten consoles. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in halfsteens verband. Rechthoekige houten vensters en deuren. Deuren met boven- en zijlichten met roedeverdeling. Vrijwel alle vensters met roedeverdeling. Vensters eerste bouwlaag met houten luiken. Zijlichten van de deuren eveneens met houten luiken. Hardstenen dorpelstenen.

Symmetrische indeling FRONTGEVEL. Middendeel frontgevel uitlopend in een doorlopend dakkapelachtig geveldeel met schilddak met mulden pannen. In dit geveldeel twee vensters. In middendeel frontgevel in de eerste bouwlaag de beide voordeuren. Aan de rechter- respectievelijk linkerzijde van de deur twee vensters. In de tweede bouwlaag frontgevel vier vensters met rolluiken van omstreeks 1990.

Pand met HUISNUMMER 27: in de rechter ZIJGEVEL in de eerste bouwlaag twee vensters met houten luiken maar zonder roedeverdeling; in de tweede bouwlaag twee vensters met rolluiken van omstreeks 1990.

In het middendeel van de ACHTERGEVEL een uitbouw in anderhalve bouwlaag met doorlopend lessenaarsdak. In de achtergevel in de eerste bouwlaag een venster met houten luiken en een venster met rolluiken. In de tweede bouwlaag twee vensters met rolluiken.

Aan de achtergevel een schuurtje in een bouwlaag met plat dak.

In het zijgeveldakvlak twee dakvensters van omstreeks 1990. Twee schoorstenen.

Structuur van het INTERIEUR redelijk in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers. Pand met HUISNUMMER 25: in de linker ZIJGEVEL in de eerste bouwlaag twee vensters met houten luiken en met roedeverdeling; in de tweede bouwlaag twee vensters met rolluiken van omstreeks 1990 datum en met roedeverdeling.

In het middendeel van de ACHTERGEVEL een uitbouw in anderhalve bouwlaag met doorlopend lessenaarsdak. In de achtergevel in de eerste bouwlaag een venster met houten luiken en een venster met rolluiken. In de tweede bouwlaag twee vensters met rolluiken.

Aan de achtergevel een aangebouwd schuurtje in een bouwlaag met plat dak.

Structuur van het INTERIEUR beperkt in tact.

Waardering

De voormalige dubbele hoofdopzichterswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling in relatie tot de mijngeschiedenis.

Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur. Ensemblewaarde ontlenen de panden aan de situering nabij de steenberg van de voormalige locatie van de Oranje Nassau III mijn. Het pand is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523279
Complexnaam
Complex Heideveldweg 17-27
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex Heideveldweg bestaat uit een tweetal panden te weten een dubbele hoofdopzichterwoning en vier woningen onder een kap waarvan twee hoofdopzichterswoningen en twee opzichterswoningen. De panden zijn in 1923 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme in opdracht van de Oranje Nassau mijnen naar een ontwerp van het Bouwbureau van de mijnen.

De panden zijn gesitueerd langs de oplopende Heideveldweg aan de voet van de steenberg nabij de voormalige lokatie van de Oranje Nassau III-mijn.

Omschrijving

In totaal zes beambtenwoningen te weten opzichters- en hoofdopzichterswoningen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. De panden zijn gebouwd in de stijl van het Traditionalisme.

Waardering

Het complex Heideveldweg is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling in relatie tot de mijngeschiedenis. Ensemblewaarde ontlenen de panden aan de situering nabij de steenberg van de voormalige lokatie van de Oranje Nassau III mijn.

Het complex is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Heideveldweg 25 6414 XJ Heerlen Ja
Heideveldweg 27 6414 XJ Heerlen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 5109 Heerlen
B 5110 Heerlen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1921 1921 vervaardiging
Naar boven