Waar moet u op letten bij de aankoop van een monument?
U overweegt de aanschaf van een monument? Wonen of werken in een monument is bijzonder, uniek en uitdagend en heeft soms financiële voordelen. Tegelijkertijd wordt er nogal wat van u gevraagd, als eigenaar en/of bewoner van een monumentaal pand. Wat kunt u verwachten?
Wat zijn de voordelen?
- Het bewonen van een monument is uniek en geeft een bijzondere sfeer. De geschiedenis is vaak van het pand af te lezen. Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is er vaak veel te leren over uw pand en de geschiedenis ervan.
- Maak gebruik van advies en ondersteuning van uw gemeente, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (InfoDesk en brochures) en Monumentenwacht in uw provincie. U staat er niet alleen voor.
- U krijgt mogelijk financiële ondersteuning (subsidie/laagrentende lening) bij onderhoud en restauratie.
Waar moet u op letten?
- Behoud de historische en unieke monumentale waarde van uw pand. Het onderhouden van uw monumentale pand vraagt tijd, toewijding en kost geld.
- Bij het aanpassen, verbouwen of restaureren krijgt u vrijwel altijd te maken met uw gemeente en dient u een omgevingsvergunning aan te vragen.
- Houd er rekening mee dat een vergunningstraject voor een monument langer duurt dan het traject voor niet-monumentale panden.
- Uw pand vraagt om specialistische zorg; kosten voor onderhoud en restauratie vallen vaak hoger uit vanwege bijvoorbeeld gebruik van speciale materialen en technieken.
- De beschermde status van een monument gaat verder dan de buitenkant van het pand. Het interieur valt vaak ook onder de bescherming. Stem wijzigingen op tijd af met uw gemeente.
Laat u goed informeren
Financiële mogelijkheden
Wetten en regels
Bij elk soort monument horen andere wetten en regels. Lees hier met welke verplichtingen, vergunningen en wetten u als eigenaar rekening moet houden.
De Monumentencoach
Een monument aankopen, restaureren, herbestemmen of verduurzamen is een grote klus. Het Restauratiefonds heeft 30 jaar ervaring op dit gebied en wil dit delen. Met de gratis dienstverlening van de Monumentencoach neemt het Restauratiefonds u stap voor stap mee in het restauratieproces.
Neem de tijd om alles na te lezen
Wonen in een monument brengt dus voordelen én spelregels met zich mee. Speciaal voor (toekomstige) monumenteigenaren is de gids Monumentaal wonen samengesteld- een praktische wegwijzer. In de gids wordt op een eenvoudige wijze uitgelegd wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. U krijgt antwoord op de meest gestelde vragen over aanschaf, restauratie, behoud en financiering van monumenten.