Heeft u een rijksmonument?

Nederland heeft bijna 62.000 rijksmonumenten. Misschien is uw monument daar wel één van? Alle rijksmonumenten hebben een beschermde status. Er zijn wetten en regels, maar ook voordelen en subsidies. Lees wat er komt kijken bij het beheren of bewonen van een rijksmonument.

Wat is een rijksmonument?
Een rijksmonument is een monument dat van nationaal belang is. Dit kan komen door bijvoorbeeld een grote cultuurhistorische- of wetenschappelijke waarde. De overheid wijst de rijksmonumenten in Nederland aan.

Een schildje op uw monument

Het bekende blauwwitte schildje dat op veel rijksmonumenten te vinden is, is in 1954 bedacht tijdens de Haagse Conventie. Het doel is om in tijden van oorlog en bezetting cultureel erfgoed beter te beschermen. Niet alle rijksmonumenten hebben zo’n schildje. Omdat veel monumenteneigenaren er wel behoefte aan hebben, kunt u deze bestellen bij Nederland Monumentenland.

Voor:
✔ Rijksmonumenten
✔ Provinciale monumenten
✔ Gemeentelijke monumenten
✔ Beschermde stadsgezichten
✔ Personalisatie mogelijk

Monumentenschidje
Afbeelding
Financiering

Subsidies en financiële regelingen

Er zijn speciale financiële regelingen zoals subsidies en laagrentende leningen beschikbaar voor u als eigenaar van een rijksmonument. Deze vraagt u aan bij het Nationaal Restauratiefonds, de overheid of uw provincie.

  • Woonhuissubsidie

    Heeft uw rijksmonument heeft een woonfunctie? Dan komt u in aanmerking om jaarlijks woonhuissubsidie aan te vragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

  • Instandhoudingssubsidie

    Bent u eigenaar van een rijksmonument dat geen woonfunctie heeft, zoals een kerk, molen of fabriek? Dan komt u in aanmerking voor instandhoudingssubsidie.

  • Lenen bij het Restauratiefonds

    Gaat u uw rijksmonument restaureren of onderhouden? Dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor een lening met lage rente van het Restauratiefonds.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Wat mag wel en niet bij een monument?

Bij het onderhouden en restaureren van uw rijksmonument krijgt u te maken met verschillende wetten en regels. De bescherming van rijksmonumenten is geregeld in de Erfgoedwet. Het soort monument bepaalt onder meer welke wetten en regels voor u gelden.

Omgevingsvergunning
Bijna alle monumenteigenaren krijgen te maken met de omgevingsvergunning. U heeft deze vergunning nodig voor grote werkzaamheden zoals een verbouwing, maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel. Sommige kleine werkzaamheden mag u zonder vergunning uitvoeren, dat noemen we vergunningsvrij bouwen.

U hoeft maar één vergunning aan te vragen voor al uw werkzaamheden. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

Check of een vergunning nodig is
Weet u niet zeker of er voor uw werkzaamheden een vergunning nodig is? Doe dan de vergunningcheck. Met deze check controleert u of er een omgevingsvergunning of watervergunning nodig is.

Afbeelding
Duurzame energie

Uw rijksmonument verduurzamen

Bent u van plan uw rijksmonument te verduurzamen? Er zijn verschillende kleine maatregelen waar u zelf vandaag nog mee aan de slag gaat! Ook hebben we samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een handig stappenplan gemaakt.

Wilt u uw verduurzaming groot aanpakken? Dan is voor de financiering van uw plannen de Duurzame Monumenten-Lening van het Restauratiefonds een goede optie.

Zelf aan de slag

U maakt met verschillende kleine maatregelen en wijzigingen uw monument al een stuk duurzamer. Denk hierbij aan energiezuinig verlichting, de cv goed inregelen en tochtstrips te gebruiken.

Duurzame Monumenten-lening

Vraag voor uw grotere energiebesparende maatregelen een Duurzame Monumenten-Lening aan bij het Restauratiefonds. De hoogte van de lening hangt af van uw werkzaamheden.

Afbeelding
Monument zoeken

Kan mijn pand een monument worden?

De afgelopen decennia is veel werk gemaakt van de opbouw van het rijksmonumentenbestand. De komende periode gaat de aandacht uit naar het beheer van het bestand en de administratie. Op dit moment zijn er nog geen nieuwe aanwijzingsprogramma’s bekend. Enkel in uitzonderlijke gevallen wijst de minister een nieuw monument aan op basis van een voorstel van een burger. De toelatingseisen hiervoor zijn zeer streng, dus dit gebeurt niet vaak.

Verhalen over rijksmonumenten

Veelgestelde vragen

  • Het gaat steeds over rijksmonumenten. Heeft een eigenaar van een gemeentelijk of provinciaal monument dezelfde financieringsmogelijkheden?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Nee, helaas niet. Maar er zijn gelukkig andere mogelijkheden! Voor eigenaren van een gemeentelijk of provinciaal monument is het slim om de postcodecheck ‘welke financiering past bij mijn monument’ te doen. Daar vind je precies welke regelingen voor jouw monument van toepassing zijn.

    Regelingen voor het verduurzamen van een woonhuis

  • Hoe financier ik als particuliere eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis de instandhoudingskosten en de verduurzamingskosten?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Dan heb je twee opties: je kunt via het Restauratiefonds een laagrentende lening aanvragen. Laag betekent ongeveer 3 procent beneden de tarieven van reguliere banken. En de tweede optie is 38% subsidie aanvragen over de werkzaamheden. Let wel op, deze subsidie geldt alléén voor instandhoudingskosten, verduurzamingsmaatregelen kunnen tegen een laagrentende lening worden gefinancierd.’

  • Ik heb een koopappartement in een rijksmonument en het dak is lek. De VvE wil hiervoor een financiering bij het Restauratiefonds aanvragen. Kan dat?

    Jazeker, dan kan. Ook een VvE kan voor onderhoud of het verduurzamen van het pand een hypotheek of lening bij het Restauratiefonds aanvragen. Juist omdat de VvE verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van de (gemeenschappelijke delen) van het gebouw. In het geval van het kapotte dak kan de VvE de  Restauratiefonds-hypotheek aanvragen. Maar ook verduurzamingsplannen, zoals het isoleren van het dak, kan met een Duurzame Monumenten-Lening  worden gefinancierd.  

    Gelden deze mogelijkheden ook voor een gemeentelijk monument? Ja, in specifieke gemeenten en provincies kan dat.  Gelderland heeft het Gelders Monumentenfonds, in Hilversum bestaat het Hilversums Restauratiefonds en Schiedam kent het Schiedams Monumentenfonds.

  • Wat betekent de aanwijzing als rijksmonument voor mij als eigenaar?

    Voor restauratie, sloop, verbouwing of op een andere manier wijzigen van een beschermd rijksmonument is een omgevingsvergunning nodig. Die is voor alle gebouwde rijksmonumenten aan te vragen bij de gemeente. Voor de instandhouding van gebouwde rijksmonumenten bestaan financieringsregelingen.

  • Als ik voor 38% subsidie aanvraag, kan ik dan de rest lenen bij het Restauratiefonds, tegen een laag tarief?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Nee, dat gaat niet. Het is of het één of het ander. Je moet dus een afweging gaan maken. Ik zal een voorbeeld geven. Stel je kosten bedragen een ton. Wanneer je voor een laagrentende lening bij het Restauratiefonds kiest, dan leen je dus een ton tegen zeg 1,2 %. (Dit percentage wisselt steeds, de actuele rentetarieven staan op de website van het Restauratiefonds, red.).  Wanneer je kiest voor de subsidie leen je die ton tegen een marktconform tarief. Na afronding van de werkzaamheden kun je € 38000,00 aflossen op die ton, dat is namelijk het bedrag dat je als subsidie krijgt. Dan houd je nog een lening over van € 62.000,00 waarover je gedurende de looptijd een marktconform tarief betaalt van ongeveer 3 procent meer dan bij een laagrentende lening.’

Naar boven