Oosteinde 38, St.-Jacobiparochie

Inleiding

Dit WOONHUIS van het type "villa" is in 1915 gebouwd in Overgangsstijl. De gevelsteen in de oostelijke zijgevel memoreert: "In het oorlogsjaar 1915 is dit gebouw gesticht door Tj. Wassenaar Arts te St. Jacobiparochie. Bouwmeester was G.J. Veenstra van Leeuwarden Opzichter, M. Broekens en J. Keestra, Aannemers F. v.d. Velde en T.J. Kolk". De naar het noorden gerichte villa bevindt zich vrijwel in het midden van een rechthoekig perceel, dat midden in het dorp is gelegen, met de korte zijde aan de hoofdweg.

Omschrijving

De villa heeft een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog. Zij wordt bedekt door een groot wolfdak met machinale rode, ongeglazuurde Hollandse pannen en een schoorsteen. De daklijst rust op grote houten klossen met sier-snijwerk. Op de nok staat een dakruiter met zeshoekige lantaarn en spits. Het gebouw is in bruine baksteen opgetrokken. De voorgevel wordt door de ingangspartij en vensteropeningen symmetrisch verdeeld. De ingangspartij bestaat uit twee treden met een klein bakstenen bordes, een brede houten deur met een ovaal venster en twee smalle zijlichten met glas-in-lood. Boven de deur een houten luifel, die aan vier zware ijzeren staven is bevestigd en op vier lange houten klossen rust. Boven de luifel zijn drie rechthoekige vensters met glas-in-lood geplaatst; aan weerszijden van de ingang twee enkelruits-vensters met zestienruits-bovenlicht van matglas. In de verdieping onder de hoge kap bevinden zich drie enkelruits-vensters met zestienruits-bovenlicht van matglas. In de oostelijke zijgevel zitten acht vensters, alle met meerruits-bovenlichten van matglas. Tussen de vensters zijn symmetrisch twee zij-ingangen met klein bordes en houten luifel geplaatst; boven beide zitten twee kleine verticale vensters. Op het oostelijke dakschild bevinden zich drie dakkapellen onder lessenaarsdak, die van T-vensters met achtruits-bovenlichten zijn voorzien. Tegen de westkant van de achtergevel een serre met grote vensterpartijen en voorliggend terras; rondom dit terras loopt een bakstenen borstwering met nisvormige openingen. Een drietreeds-trapje leidt naar de tuin. Naast de serre is een houten deur met zij- en bovenlicht. Boven de serre, op de zolderverdieping bevinden zich een driedelig venster met bovenlicht, twee enkelruits-vensters en hierboven nog, onder het wolfeind, vijf verticale drieruits-vensters. In de westelijke zijgevel zijn van zuid naar noord geplaatst: twee vensters met twaalfruits-bovenlicht; in de topgevel, twee vensters met ernaast twee kleinere vensters boven een loggia-achtig balkon; ten noorden hiervan nog twee vensters en een uitbouw met aan weerszijden twee kleine vensters. In deze twee vensters bevinden zich de portretten van Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia in glas-in-lood, die in het nabij gelegen dorp St. Annaparochie zijn getrouwd in 1633. Hierboven twee dakkapellen met T-vensters, achtruits-bovenlichten en lessenaarsdak. Alle vensters zijn van strekken voorzien.

Het INTERIEUR is qua indeling origineel en bevat een groot aantal originele onderdelen zoals de vierkante hal met rood-zwart-wit-mozaïekvloer en rood-zwart marmeren lambrizering en een tochtportaal, dat toegang geeft tot de lange gang, die de plattegrond van de villa in twee symmetrische delen verdeelt. Onder een boog op de gang is een lantaarn in Art Nouveau stijl geplaatst. Rechts van de gang is de studeerkamer en links achtereenvolgens de dokterskamer, de wachtkamer en de apotheek. Aan de achterzijde links de keuken en rechts de woonkamer. Vanuit de keuken is de grote kelder te bereiken. Op de tweede verdieping liggen zeven slaapkamers, die rondom een ruime loggia-achtige vide zijn gerangschikt. Originele elementen in alle vertrekken op beide verdiepingen zijn onder meer de houten balkenplafonds en de deuren met geprofileerde houten omlijsting. Rechts op de gang, in de dokterskamer en op de ruime overloop op de eerste verdieping zijn marmeren "sier-"schouwen (zonder rookkanaal -het enige echte rookkanaal bevond zich in de keuken) aanwezig, die door een houten, wandkastachtige omlijsting worden versierd. In de studeerkamer bevindt zich tegen de west-muur de oorspronkelijke houten lambrizering met een houten wandkast, waar links en rechts van de schouw de in glas-in-lood uitgevoerde portretten van Rembrandt en Saskia zijn geplaatst. Op de vloer van de grote zolderverdieping ligt, onder de lantaarn en afschermd door het originele houten hekje, een groot negendelig venster met afbeeldingen in glas-in-lood. In de wand in de keuken, die oorspronkelijk tot de bijkeuken hoorde, zitten twee grote rechthoekige glas-in-lood-vensters. In de kleine ruimte ten oosten van de keuken die naar de kelder leidt, liggen originele zeshoekige tegels, in mozaïek geplaatst. Tegen de wand bevindt zich een betegelde groen-gele lambrizering met erboven een gesjabloneerd motief. Onder de loggia op de eerste verdieping ligt een mozaïekvloer.

Waardering

De dokterswoning te St. Jacobiparochie is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek;

- vanwege de situering, verbonden met de maatschappelijke status van de opdrachtgever;

- voor het aanzien van het dorp;

- vanwege de in grote mate aanwezig architectonische gaafheid van het exterieur en van een groot aantal interieuronderdelen;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512341
Complexnaam
Dokterswoning
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Dit complex bestaat uit een DOKTERSWONING van het type "villa" en een KOETSHUIS. Het complex is gebouwd in opdracht van Tj. Wassenaar, arts te St. Jacobiparochie. Het complex is in 1914-1915 als één geheel ontworpen in Overgangsstijl door architect G.J. Veenstra uit Leeuwarden; aannemers waren F. van de Velde en T.J. Kolk.

Dokterswoning en koetshuis staan op een ruim, rechthoekig perceel in het centrum van het dorp, aan de zuidzijde van de hoofdweg (de verbindingsweg tussen de dorpen St. Jacobiparochie en St. Annaparochie). De woning ligt teruggerooid ten opzichte van de weg, ten zuiden van een ruime voortuin en is naar het noorden gericht. In de vrij diepe achtertuin staat een imposante kastanjeboom. Rechts van het woonhuis ligt een ruime oprit naar het koetshuis, dat in de zuidwest hoek van het perceel is gelegen. Het koetshuis is naar het noorden gericht; de westgevel grenst aan het naburige perceel.

Waardering

Het complex bestaande uit DOKTERSWONING en KOETSHUIS is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van een cultuurhistorische ontwikkeling;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het gehele ontwerp;

- vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de in grote mate aanwezige architectonische gaafheid van de samengestelde onderdelen;

- vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en de status van de opdrachtgever;

- voor het aanzien van het dorp;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dokterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oosteinde 38 9079 LC St.-Jacobiparochie Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1896 Sint Jacobi Parochie
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1915 1915 vervaardiging
Naar boven