Over de Monumentenwacht

Bent u eigenaar of beheerder van een monument en wilt u weten hoe de staat van onderhoud is en wat u kunt doen om deze te verbeteren? De Monumentenwacht kan u helpen door middel van een grondige bouwkundige inspectie en onafhankelijk advies op maat. Op deze pagina’s vindt u meer informatie over het werk van de Monumentenwacht. Informeer voor uitgebreide informatie bij de Monumentenwacht in uw provincie.

Afbeelding
Monument zoeken

Wat doet de Monumentenwacht?

De Monumentenwacht helpt eigenaren en beheerders bij het onderhoud van hun monument. Naast het inspecteren van de bouwkundige staat van het gebouw, voeren de wachters en bouwtechnisch adviseurs kleinschalige reparaties uit. Met verstand van zaken geeft de Monumentenwacht u onafhankelijk advies over sober en doelmatig (preventief) onderhoud. In elke provincie is een Monumentenwacht actief, verenigd onder de landelijke koepel MonumentenwachtNL. Samen inspecteren zij jaarlijks duizenden rijks- en gemeentelijke monumenten of beeldbepalende monumentale objecten.

Als monumenteigenaar kunt u een abonnement op de Monumentenwacht nemen. Als u dat doet, komt de Monumentenwacht periodiek uw monument inspecteren. Tijdens een inspectie kijkt de Monumentenwacht naar de buitenkant en naar de binnenkant van uw monument. Ze kijken bijvoorbeeld op het dak naar mogelijke lekkages en inspecteren aan de binnenzijde van uw monument de staat van bijvoorbeeld wanden, vloeren en plafond. Kleine (nood)reparaties voert de Monumentenwacht vaak tijdens een inspectie al uit.

Afbeelding
Tips

Op inspectie met een Monumentenwachter

Bent u nog niet aangesloten bij een Monumentenwacht? Dan begrijpen we dat u benieuwd bent hoe zo’n inspectie er precies uitziet. Op de pagina ‘Op inspectie met een Monumentenwachter’ leggen we uit hoe een inspectie in zijn werk gaat en waar een Monumentenwachter allemaal naar kijkt.

Cijfers Erfgoedmonitor

Op Erfgoedmonitor.nl vindt u een samenvatting van de inspectiegegevens van de Monumentenwacht, bijvoorbeeld hoeveel monumenten er zijn geïnspecteerd en wat de staat van deze monumenten was.

Op inspectie met een monumentenwachter

Bent u benieuwd hoe een bouwkundige inspectie eruit ziet? Op de website van de Monumentenwacht Noord-Brabant vindt u een goed voorbeeld van een stappenplan voor zo’n inspectie.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Inspectie tijdens corona

Om ervoor te zorgen dat het inspectiewerk van de Monumentenwachten niet stil komt te liggen en de medewerkers veilig kunnen werken, worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. De provinciale monumentenwachten baseren hun veiligheidsmaatregelen grotendeels op het protocol ‘Samen veilig blijven werken’ waarin alle maatregelen zijn opgenomen die veilig doorwerken in de sectoren Bouw en Techniek mogelijk maken. 

Informeer bij de Monumentenwacht in uw provincie naar de daar toegepaste richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken. 

Afbeelding
Onderzoek

Vind uw Monumentenwacht

In elke provincie is een Monumentenwacht actief, met in de meeste gevallen een eigen bestuur, uitvoeringsorganisatie en, subsidierelatie met de betreffende provincie.

Twijfelt u over het aansluiten bij een Monumentenwacht? We zetten graag de voordelen voor u op een rij:

  • U bent verzekerd van één- of tweejaarlijks een inspectie van uw monument;
  • Kleine reparaties worden vaak tijdens de inspectie al uitgevoerd;
  • U krijgt na inspecties een uitgebreid onderzoeksrapport
  • Het advies van de Monumentenwacht en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat uw monument langer in goede staat blijft. Zo bespaart u op lange termijn kosten
  • U krijgt een onafhankelijk advies, zonder winstoogmerk.

Contactgegevens

Wilt u contact opnemen met uw Monumentenwacht of wilt u zich bij een Monumentenwacht aansluiten? We hebben alle contactgegevens op een pagina verzameld.

MonumentenwachtNL

MonumentenwachtNL is de vereniging van Provinciale Monumentenwachten in Nederland. MonumentenwachtNL ondersteunt de provinciale verenigingen en behartigt hun belangen.

Meer over uw monument onderhouden

Artikel Historisch metsel en voegwerk

Patrick Pater, werkzaam bij Monumentenwacht Utrecht, geeft advies over historisch metsel- en voegwerk.

Afbeelding
Duurzame energie

Duurzaamheid

Duurzaam en energiezuinig omgaan met uw monument kan op verschillende manieren. Van kleine maatregelen die u zelf direct doorvoert tot grote ingrepen. Lees wat er mogelijk is, wie u kan adviseren en hoe u het financieel mogelijk maakt.

Afbeelding
Meer

Onderhoudswijzers

De Monumentenwacht publiceert met regelmaat heel praktische onderhoudswijzers. Zo zijn ze er over houtrotschade in buitenkozijnen, buitenramen en buitendeuren, houtaantasting door insecten en schimmels, vochtbelasting in buitenmuren en natuursteen. 

Veelgestelde vragen

  • Wat kost het lidmaatschap van Monumentenwacht?

    Elke Monumentenwacht heeft zijn eigen tarieven. 
    Neem contact op met Monumentenwacht in de provincie waar het monument staat.

  • Ben ik verplicht om de adviezen van Monumentenwacht op te volgen?

    Nee. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw pand. U maakt uw eigen keuzes. Monumentenwacht geeft advies over welke werkzaamheden u binnen een bepaalde termijn zou moeten uitvoeren om uw pand in goede conditie te houden. 

  • Voert Monumentenwacht ook zelf onderhoudswerk uit?

    Nee. De Monumentenwacht geeft alleen advies over wat er wanneer moet gebeuren. Wel voeren zij tijdens een inspectie noodherstel uit. De doelstelling van de Monumentenwacht is namelijk om verval te voorkomen en daarvoor is het van belang dat een pand wind- en waterdicht blijft. Als er ter plekke via klein noodherstel een situatie geconsolideerd kan worden, dan doen zij dat. Bij omvangrijk werk, zullen zij u adviseren om zo snel mogelijk een aannemer in te schakelen.

Verhalen uit de praktijk

Naar boven