Monumenten
-
Rijksmonument
Achter de Kerk 3
Tegen de westkant van de in 1947-1948 opnieuw opgetrokken kerk staat een rijk gedetailleerde vroeg 16de- eeuwse Kempische toren van twee geledingen en een ingesnoerde achtzijdige naaldspits. Het torenlichaam dateert, volgens een slecht leesbare jaartalsteen, uit 1501.
-
-
Rijksmonument
Beijerscheweg 75
In oorsprong 18e eeuwse BOERDERIJ onder rieten zadeldak met wolfeind aan de voorzijde, opgetrokken in baksteen, rondom zwartgeverfde gecementeerde plint.
-
Rijksmonument
Benedenheulseweg 27
BOERDERIJ uit het midden der 19e eeuw met woongedeelte onder rieten wolfdak en met vensters met schuiframen en luiken. Hoge deels gemetselde, deels gepotdekselde stal onder rieten wolfdak.
-
Rijksmonument
Benedenheulseweg 40
Gepleisterde HOEVE, waarschijnlijk eerste helft 19e eeuw, onder een rieten wolfdak. Rechts een opkamer. Vensters met zes-, negen- en vijftienruitsschuiframen. Keldervenster met middenstijl en luikjes.
-
Rijksmonument
Benedenkerkseweg 110
Goed bewaarde BOERDERIJ van het hallehuistype, 18e eeuw, gerestaureerd in 1965. De door een rieten wolfdak gedekte hoeve heeft een puntgevel met vlechtingen, staafankers en vensters met bij de restauratie weer aangebrachte luiken en 24- en 12-ruitsschuiframen.
-
-
-
Rijksmonument
Schoonouwenseweg 2
Witgepleisterde BOERDERIJ met dwars woongedeelte, 18e eeuw, onder rieten zadeldak, waarop een schoorsteen met ijzeren sierbekroning en bazuinengel. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen. Links een opkamer, waarin een venster met luiken en twintigruitsschuifraam.
-
Rijksmonument
Werkt en Wacht
HOEVE "Werkt en Wacht". Boerderij uit het begin der 19e eeuw onder rieten wolfdak. In de linker zijgevel zijkamer met twee vensters met luiken en 6-ruitsramen onder opgewipt gedeelte van het dak.