Pannenkoekenhuisje
’t Pannekoekenhuisje ligt middenin het Bloemendaalse Bos. In de zomer is het heerlijk toeven op het terras van dit monumentale pandje. Dorstige fietsers en wandelaars worden bediend via het eeuwenoude loketje. Je kunt er heerlijke vers bereide, Franse gerechten nuttigen en voor groepsdiners is ’t Pannekoekenhuisje volledig af te huren.
Bij Cootje
In de vorige eeuw kwamen scholieren snoep kopen aan het loket van ’t Pannekoekenhuisje in het Bloemendaalse Bos, dat rond 1750 werd gebouwd en in 1877 haar huidige naam vestigde. Recent werd groot achterstallig onderhoud met een financiële overbrugging door het Nationaal Restauratiefonds geheel weggewerkt: het oude loket kan nog steeds open, Bistro Bij Cootje ging weer van start en ’s zomers genieten jong en oud op het fraaie terras.
Pannenkoeken met sla
Sinds 2015 is Cootje Schipper huurder van het unieke rijksmonument, dat de Gemeente Bloemendaal in 1920 verwierf. Zij vertelt meer over dit beeldbepalende monument: ‘Het Bloemendaalse Bos, al eeuwenlang onderdeel van diverse buitenplaatsen, is van grote cultuurhistorische waarde. Dit huisje werd gebouwd voor de hovenier van hofstede Saxenburg. Zijn echtgenote, mevrouw Kalkman, startte er haar horeca-onderneming, behoorlijk onconventioneel voor die tijd! Ze bakte er de zo geliefde pannenkoeken met sla.
Toevluchtsoord
Dit was toen al een heerlijke plek voor een dagje uit. Er stonden stoeltjes tussen de bomen, kinderen mochten ezeltje rijden bij de stalhouderij om de hoek en via een paadje kwam je bij een open plek in het bos, waar de fanfare optrad in de muziektent. Toen Bloemendaal veranderde in een forensendorp werd het echt druk: de trein en tram vanuit Amsterdam brachten toeristen uit binnen- en buitenland. Scholen uit de stad maakten tripjes hier naartoe, hotels en pensions schoten als paddenstoelen uit de grond.’
Op verzoek wordt de gerestaureerde klok geluid: een bronzen exemplaar dat de verroeste oude gietijzeren klok vervangen heeft
In verval
In 1920 kocht de gemeente het Bloemendaalse Bos, onderdeel van het duingebied dat toen al in ontwikkeling was. Er werden mooie huizen gebouwd, en de Hertenkamp en de planten- en vogeltuin Thijsse’s Hof werd aangelegd. Het pannenkoekenhuisje bleef altijd een veel bezochte plek, maar de toestand van dit monument ging vooral de laatste jaren hard achteruit. Cootje kwam met hulp van de Monumentenwacht en een bekend architect tot een overtuigend restauratieplan. Een groep Bloemendalers trok zich het lot van het kwijnende monumentje aan en richtte de ‘Stichting Vrienden van het Cultureel Erfgoed ’t Pannekoekenhuisje in het Bloemendaalse Bos’ op. Eind 2014 startte de stichting met fondsenwerving en begin 2016 begonnen de broodnodige werkzaamheden. Deze restauratie heeft het huisje in ere hersteld. Dankzij een financiering via het Restauratiefonds konden de restauratie en verbouwing beginnen terwijl de particuliere fondsenwerving nog in volle gang was. De herbestemming is met succes afgerond, mede door een betrokken stichtingsbestuur en de geheel vrijwillige inzet van een professionele projectmanager.
Persoonlijk
Cootje Schipper: ‘Bistro Bij Cootje is levendig en gezellig. Mensen voelen zich hier thuis. Er worden weer pannenkoeken en crêpes gegeten, maar dat niet alleen. Het pand is uniek en mensen komen voor de persoonlijke sfeer en onze verse gerechten, bereid met producten van lokale ondernemers. Op verzoek wordt de gerestaureerde klok geluid: een bronzen exemplaar dat de verroeste oude gietijzeren klok vervangen heeft. We kunnen constateren dat het toekomstbestendig maken van dit huisje een goede zet is geweest. Bezoekers komen hier met veel plezier, dat is precies waar dit monumentale pand voor is bedoeld.